Wiedza AgeLocker Ransomware

Stosowane modele:

• Wszystkie serie NAS

Zgłoszono, że ransomware AgeLocker atakuje urządzenia QNAP NAS z systemem Linux oraz urządzenia MacOS. To ransomware próbuje szyfrować pliki ofiar przy użyciu narzędzia szyfrującego „Age”. Poniższe linki zawierają informacje o ransomware AgeLocker oraz nasze zalecenie bezpieczeństwa w tej sprawie.

AgeLocker ransomware targets QNAP NAS devices, steals data

AgeLocker Ransomware - Security Advisory

Poniżej znajdują się najczęściej zadawane pytania:

1. Co powinienem zrobić?

Odpowiedź: Należy ściśle zastosować się do zalecenia bezpieczeństwa. Po zabezpieczeniu kopii zapasowej danych konieczna będzie również ponowna inicjalizacja serwera NAS.

2. Czy będę w stanie odzyskać moje pliki? Mam drugi serwer QNAP NAS TS-451+. Znajduje się w tej samej sieci.

Odpowiedź: Pliki trzeba będzie przywrócić ze sprawdzonej kopii zapasowej. Niestety ataki ransomware są groźne ze względu na aspekt szyfrowania, co znacznie ogranicza nasze możliwości działania. W przypadku drugiego serwera NAS należy zastosować się do zalecenia bezpieczeństwa oraz zaktualizować wszystkie aplikacje i oprogramowanie układowe do najnowszych wersji.

3. Jak mogę go chronić? W drugim urządzeniu natychmiast zmieniłem hasło administratora. Czy to wystarczy?

Odpowiedź: Należy zastosować się do zalecenia bezpieczeństwa oraz zaktualizować wszystkie aplikacje i oprogramowanie układowe do najnowszych wersji.