Witam mam problem po zaktualizowaniu oprogramowania systemowego na Qunapie TS-410 urządzenia nie jest widoczne w sieci ani z poziomu przeglądarki ani z poziomu Qfindera POMOCY!!!
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 730
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Wyłącz urządzenie. Wysuń dyski twarde i włącz. Odczekaj chwile i spróbuj wyszukać urządzenie Qfinderem. Napisz na forum, że znaleziono urządzenie napisze Ci dalsze instrukcje.
PS. Z jakiego firmwaru robiłeś upgrade?
(Jeśli nie znajdziesz urządzenia Finderem to odłącz wszystkie inne urządzenia od switcha tj. router pozostawiając
(Jeśli nie znajdziesz urządzenia Finderem to odłącz wszystkie inne urządzenia od switcha tj. router pozostawiając
komputer PC <> switch <> QNAP NAS lub połącz serwer NAS bezpośrednio z komputerem kablem krosowanym.)OK wyciągnąłem dyski ale to nie pomogło teraz podpiąłem się bezpośrednio przez switcha i też go nie widzi
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 730
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Powtarzam pytanie
Czy podczas upgradu nie brakło prądu?
Jeśli nie brakło prądu i upgrade został ukończony pomyślnie to system startuje oprogramowanie. A więc Findera może blokować jakiś firewall lub sieć brak multicastu w routingu dlatego łączy się urządzenie przez switch bez routerów innych urządzeń.
W przypadku przerwania procesu aktualizacji oprogramowania np. zanik prądu należy stosować się do recovery.
Czy podczas upgradu nie brakło prądu?
Jeśli nie brakło prądu i upgrade został ukończony pomyślnie to system startuje oprogramowanie. A więc Findera może blokować jakiś firewall lub sieć brak multicastu w routingu dlatego łączy się urządzenie przez switch bez routerów innych urządzeń.
W przypadku przerwania procesu aktualizacji oprogramowania np. zanik prądu należy stosować się do recovery.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 730
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Mimo wszystko finder powinien znaleźć serwer bez dysków twardych. Nie pamiętam aby był przypadek wymagający robić recovery.
Wobec tego skorzystaj z opisu Przywracanie oprogramowania - Firmware Recovery
Tylko jako obraz ISO pobierz oprogramowanie http://eu1.qnap.com/Storage/tsd/live_cd/live-cd-20130730.iso
Wersja oryginalna: http://wiki.qnap.com/wiki/Firmware_Recovery
Wobec tego skorzystaj z opisu Przywracanie oprogramowania - Firmware Recovery
Tylko jako obraz ISO pobierz oprogramowanie http://eu1.qnap.com/Storage/tsd/live_cd/live-cd-20130730.iso
Wersja oryginalna: http://wiki.qnap.com/wiki/Firmware_Recovery
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 730
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Mam to samo. Nie było żadnej przerwy w instalacji, zakończyła się pomyślnie, nastąpił restart urządzenia i po restarcie już go nie widzi. Odpiąłem dyski i go zobaczył, ale po próbie połączenia chciał go konfigurować od zera (z formatowaniem dysków więc nie poszedłem tą ścieżką). Po włożeniu dysków i uruchomieniu dalej go nie widać. Proszę o informacje jak uruchomić QNAP aby nie utracić danych.
Mam to samo
Mało precyzyjnie. W jakiej wersji miałeś oprogramowanie QTS i do jakiej podnosisz.
Czy któryś z Panów próbował przywrócić ustawienia default? za pomocą przycisku na obudowie?
Nie pamiętam z jakiej wersji, po wejściu w panel administracyjny poinformował o dostępności nowej wersji, wiec ją zainstalowałem.
Aktualnie wygląda to tak jak w załączniku.
Próba ustawienia parametrów sieciowych z QNAP Findera z opcji Konfiguracja nic nie daje, po restarcie jestem w tym samym punkcie.
Tak jakby konfiguracja kart sieciowych została wyczyszczona przy aktualizacji firmware.
Aktualnie wygląda to tak jak w załączniku.
Próba ustawienia parametrów sieciowych z QNAP Findera z opcji Konfiguracja nic nie daje, po restarcie jestem w tym samym punkcie.
Tak jakby konfiguracja kart sieciowych została wyczyszczona przy aktualizacji firmware.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 730
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Witam po weekendzie po twardym restarcie Qunap wstał jest widoczny w sieci z nowym softem tj 4.01 oczywiście rozsypał się config mam zrobiona kopie konfiguracji i ustawień z przed awarii jest szansa na wgranie przed wsadzeniem dysków
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 730
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
mam kopie na lokalnym kompie dysków jeszcze nie wkładałem jesli chodzi o adrsy IP nazwę serwera hasło to mam zapisane ale niewiem czy recznie dam rady to ustawić