Pomoc Aktualizacja QtsHero 6.0 i nie działa skan do podfolderów SMB

Gw-Service

Entry Technician
Q Associate
8 Luty 2020
64
11
8
45
Ruda Śląska
gw-service.pl
QNAP
TS-x73A
Ethernet
1 GbE
Witam szanownych forumowiczów, mam w jednej z firm dwa TS-464Ue , po ostatniej aktualizacji przestało mi działać poprawnie skanowanie SMB z wszystkich drukarek w firmie i dla wszystkich użytkowników ale tylko jeśli Skan leci do takiej lokalizacji:
\\192.168.x.x\Imię i nazwisko pracownika\Skany , gdzie folder imię i nazwisko pracownika to główny folder udostępniony na puli a "Skany" to podfolder.
Natomiast jeśli zmienię w drukarce ścieżkę na
\\192.168.x.x\Imię i nazwisko pracownika - to skan wlatuje normalnie i niema błędów.
Ewidentnie nie umie się urządzenie dobić do podfolderu Skany.
Wszystko padło po wczorajszym update, na obydwóch urządzeniach.
Drukarki mają włączone SMB 2.0

Przed update -em działa poprawnie, wiem ponieważ mam jeszcze dwa takie same urządzenia w dwóch różnych lokalizacjach nie zaktualizowane, i tam wszystko działa. Nawet te same drukarki są, taka sama struktura katalogów i lokalizacji SMB.

Na urządzeniach z problemem wykonałem przegląd uprawnień użytkowników, sprawdziłem firewall, SMB 1.1 włączony i wyłączony.
Stworzyłem nowy folder i ta sama sytuacja, do folderu głównego działa, do podfolderu nie działa.

Próbowałem nawet wykonać downgrade do wcześniejszej wersji, niestety nie możliwy.

Szczerze mówiąc jestem w kropce a nie uśmiecha mi się rekonfiguracja całego systemu skanów.
Co jeszcze ważne wszystkie dyski sieciowe, działają bez problemu. Można pliki wgrywać, kopiować, nie zależnie cz y to folder główny, czy podkatalog.

Ktoś z Was ma jakiś pomysł ?

Rozwiązanie
Kurde kiełbę robie. Troche duży ten log.
192.168.1.190 - miałeś podać adres IP skanera, nie QNAP'a.
Podasz ip skanera?
Połączono posty:

Pytanie czemu wszedzie piszesz ze root folder to Skany
w w logach tcpdumpem on sie dobija do uppercase folder SKANY
1781630704656.png

Po drugie chce wlecieć do katalogu DUPA
1781630796923.png

zrób kochany po SSH jeszcze takie cos ;p
Bash:
cat /etc/config/smb.conf | grep -i skany
i zobacz proszę ja Ciebie jakie wielkości liter ma config samby dla tych folderów ;)
moze to wynikać z problemu samej konica minolta, ze ona obsługe sambe na zasadzie CIFS'a starego ... i uzywa do folderów zawsze uppercase.
a skoro nowa samba w qnap jest teraz wrazliwa na wielkosc liter co jest prawidłowe dla linuxa (nie dotyczy własnie...
Problem nadal występuje w tym podfolderze ?

W incognito, zaloguj się na tego usera po www do qnapa
Wejdź w file station i otwórz ten udzial
Otwórz skany? Wchodzi czy nie?
Spróbuj skopiować coś. Udaje się czy nie?
Wróć do głównego w tym udziale
Spróbuj w nim utworzyć katalog dupa
I zobacz czy będziesz mógł skopiować dupa
(Wszystko robisz tym docelowym userem)

Problem nadal występuje w tym podfolderze ?

W incognito, zaloguj się na tego usera po www do qnapa
Wejdź w file station i otwórz ten udzial
Otwórz skany? Wchodzi czy nie?
Spróbuj skopiować coś. Udaje się czy nie?
Wróć do głównego w tym udziale
Spróbuj w nim utworzyć katalog dupa
I zobacz czy będziesz mógł skopiować dupa
(Wszystko robisz tym docelowym userem)
@Silas Mariusz
Loguje się normalnie, bez problemu. Na każdego User-a
Tworze, wgrywam, usuwam, tworzę "pierdyliard" podfolderów, plików, na każdym z User-ów. Dziś od 14 walczyłem, nie zależnie z jakiego urządzenia wchodzę, czy normalnie przez WEB czy po SSH, czy to Mac, czy Winda, czy Ubuntu, czy nawet po FTP-e, bo już też sprawdziłem, bez najmniejszego problemu wszystko działa jak należy.

Zrzut ekranu 2026-06-06 200111.png

Tylko drukarki mają problem wbicia do podfolderu, zaznaczam, podfolderu. Do głównego niema problemu.
Zatargałem tam w czwartek już kolejne urządzenie, tzw mojego "zastępczaka" czy też "prezentaka" którego czasami klientom wypożyczam zanim zdecydują się na własnego QNAP-a. TS-453Be i najnowszy QTS, jak widać niżej na zrzucie, działa, z tych samych drukarek, jako Skan_Awaryjny i do podfolderów działu, itd....

Zrzut ekranu 2026-06-06 203035.png

Zrzut ekranu 2026-06-06 203920.png

Zrzut ekranu 2026-06-06 204027.png

P.S
Właśnie odpisali na Ticket z QNAP Support, wysłałem dzienniki, czekam :)
Jeśli do jutra, do południa nie dam rady na produkcyjnym ogarnąć tematu, to zapas (drugi z tej samej serii co służy jako Mirror dla pierwszego) idzie w defalults i downgrade QTSHero, tak aby na poniedziałek banglało wszystko jak należy. A z tym będę walczył do zwycięstwa lub/i poprawki bug-a przez QNAP-a, bo mam nieodparte wrażenie że jest to fuck'up po ich stronie :) I cholernie mnie irytuje że nie wiem co to jest :p

@SiewcaRyżu
Wiesz co zgodnie z logiem i czasowością zgłoszenia problemu, ACL upadło jako przyczyna, jednak nic mnie nie zdziwi.
Drukarki wspierają, poniżej zrzut z PA drukary i serva SMB
Zrzut ekranu 2026-06-06 204905.png

Próbowałem oczywiście w QNAP-ie wymusić SMB 1.o i w maszynie 1.0, niestety, nie działa.
Przyznam, choć rzadko tak mówię że chyba próbowałem wszystkiego od środy.
Połączono posty:

Rozwiń myśl "...walniętą listą ACL..." Jeśli dobrze rozumują, wtedy zarówno z każdego innego urządzenia w trybie SMB, był by ten sam problem, dobrze kumam. Czyli wchodząc z Mac-a, Sieć -> loguj jako -> itd.... nie utworzyłbym folderu, podegrał pliku etc...
Chyba że czegoś nie wiem ?

Miałem wątpliwą przyjemność zarządzać naszą firmową flotą przez dwa lata - czterema farmami drukarek rozrzuconych po świecie, Kyocera, HP, Seiko i coś tam jeszcze, w czterech spółkach - niepolecam !

Nie walcz z czymś co nie działa - co zrobiliśmy światowo:
1. wdróż scan2email , drukarka z swojego konta mailowego śle maila do użyszkodnika końcowego z załącznikiem, DPI 30 + PDF z kompresją (jako domyślne) i jazda gwiazda
Duże mailboxy ? urzekająca historia, pora zacząć archiwizować i przemyśleć reguły przewalania do archiwum.
2. dla userów którzy faktycznie skanują ogromne ilości - skanowanie do folderu wspólnego, gdzie co 72h jego zawartość jest kasowana.

VIPy ? tylko opcja #1 , albo niech sie sekretarka buja z skanowaniem.

@Silas Mariusz
Tworze, wgrywam, usuwam, tworzę "pierdyliard" podfolderów, plików, na każdym z User-ów. Dziś od 14 walczyłem, nie zależnie z jakiego urządzenia wchodzę, czy normalnie przez WEB czy po SSH, czy to Mac, czy Winda, czy Ubuntu, czy nawet po FTP-e, bo już też sprawdziłem, bez najmniejszego problemu wszystko działa jak należy.

Tylko drukarki mają problem wbicia do podfolderu, zaznaczam, podfolderu. Do głównego niema problemu.
Zatargałem tam w czwartek już kolejne urządzenie, tzw mojego "zastępczaka" czy też "prezentaka" którego czasami klientom wypożyczam zanim zdecydują się na własnego QNAP-a. TS-453Be i najnowszy QTS, jak widać niżej na zrzucie, działa, z tych samych drukarek, jako Skan_Awaryjny i do podfolderów działu, itd....

P.S
Jeśli do jutra, do południa nie dam rady na produkcyjnym ogarnąć tematu, to zapas (drugi z tej samej serii co służy jako Mirror dla pierwszego) idzie w defalults i downgrade QTSHero, tak aby na poniedziałek banglało wszystko jak należy. A z tym będę walczył do zwycięstwa lub/i poprawki bug-a przez QNAP-a, bo mam nieodparte wrażenie że jest to fuck'up po ich stronie :) I cholernie mnie irytuje że nie wiem co to jest :p
z czystej ciekawości, klei się rozmowa w tickecie? Bo zastanawiam się od kiedy QNAP pracuje w weekendy?
@Silas Mariusz

P.S
A wiesz że to łatwo sprawdzić co się dzieje?
Wireshark odczytuje kody błędów samba z dumpa którego możesz zrobić tcpdumpem
Dać instrukcję?

z czystej ciekawości, klei się rozmowa w tickecie? Bo zastanawiam się od kiedy QNAP pracuje w weekendy?

A wiesz że to łatwo sprawdzić co się dzieje?
Wireshark odczytuje kody błędów samba z dumpa którego możesz zrobić tcpdumpem
Dać instrukcję?
Bardzo chętnie daj, szkoda czasu na szukanie :)
Proszę bardzo, jak widać niżej pracują.

Zrzut ekranu 2026-06-07 194535.png

Połączono posty:

Miałem wątpliwą przyjemność zarządzać naszą firmową flotą przez dwa lata - czterema farmami drukarek rozrzuconych po świecie, Kyocera, HP, Seiko i coś tam jeszcze, w czterech spółkach - niepolecam !

Nie walcz z czymś co nie działa - co zrobiliśmy światowo:
1. wdróż scan2email , drukarka z swojego konta mailowego śle maila do użyszkodnika końcowego z załącznikiem, DPI 30 + PDF z kompresją (jako domyślne) i jazda gwiazda
Duże mailboxy ? urzekająca historia, pora zacząć archiwizować i przemyśleć reguły przewalania do archiwum.
2. dla userów którzy faktycznie skanują ogromne ilości - skanowanie do folderu wspólnego, gdzie co 72h jego zawartość jest kasowana.

VIPy ? tylko opcja #1 , albo niech sie sekretarka buja z skanowaniem.
@SiewcaRyżu Wierz mi że gdyby to było możliwe, pewnie bym to zastosował. Niestety nie mogę podać szczegółów co klient robi, ale skan 300x300 nie wchodzi w grę, musi być większy, duży, widoczny itd... Mail nie wchodzi w grę, one mają taki przemiał, i tak często kopią w starych wiadomościach, że gdybym to uczynił tak jak radzisz, to Kanbanntool by roz..... Serio, w tym konkretnym przypadku nie wchodzi to w grę. Po to też między innymi zakupiliśmy dwa te serwery (identyczne) aby to właśnie skonfigurować w taki sposób aby nigdy nic nie znikło. Drugi jest kopią (mirrorem) pierwszego. Oprócz tego raz na tydzień na 16TB w kieszeni leci offline bck.
Oczywiście dziękuję za chęć pomocy i podrzucenie pomysłów :)

Siadam właśnie do konfiga 453Be a jutro od rana mapowanie dysiorów, póki nie poradzę sobie z problemem.

wbiło mi zgłoszenie na temat konica minolta. Jeśli odpisuje Ci Grzesiek to nie ja. Jeśli Mariusz to ja. Na mnie trzeba czekać, ze wsparciem ale jesli sie już jego podejmuje to drąże temat. Przepraszam ale ostatnio bywałem niedostępny. Od klienta który mi podesłał logi z tcpdump wygląda na to, że sama drukarka wywołuje obiekt po samba, który nie istnieje. Teraz trzeba ustalić czy jest to spowodowane samą Sambą (ma to znaczenie w przypadku QuTS hero) czy faktycznie np. Konica Minolta dokłada znak do podfolderu albo go nie dokłada, np...
chchesz się dobić do podkatalogu w udziale skany: Skany/Steve_Jobs
prawidłowym rozwiązaniem jest zamountowanie Skany i dopiero później sięgnięcie do "obiektu" Steve_Jobs
Pytanie pojawia się odnośnie konfiguracji, oraz czy np. dodanie do lokalizacji / lub jego usunięcie jeśli jest rozwiązuje problem.

PS. Czym więcej logów z tcp_dump dostane tym lepiej. Zaraz zaktualizuje forum o bardzo ciekawy topic...

Wiesz co, jak dobrze pamiętam wprowadzałem z \ i bez i nic to nie dało ale głowy nie położę. Mogę to sprawdzić ale wieczorem tam podjadę :)
nie masz w razie w zdalnego pulpitu? lub vpn z dostepem do www drukarki?
o 17:00 mam meeting, nie wiem co oznacza wieczor... ale fajnie byłoby to ogarnac
Ja Ci mogę za chwilę dać dostęp i do drukarki i do serwera, tylko mnie tam fizycznie niema teraz żeby to przeklikać.

próuje się odrobić, więc teraz nie znajde czasu, a czy z webgui bede mogl wywolac skan - w sensie kazac mu np. zeskanowac cos aby moc sobie przechwycic pakiety?
Niestety nie, w tym modelu się nie da.
Powiedź mi na kiedy chcesz dane czy co kolwiek, jak Ci je podesłać ? Ja powiedzmy po godzinie 15:30 jestem wstanie tam fizycznie być. Mam dosyć blisko do tego klienta :)
Kwestię adresu z \ teraz sprawdziłem z jedną dziewczyną, niestety, nie zależnie czy damy:
\folder główny\Skany
Czy też:
folder główny\Skany
Nadal wali błędem.

@SiewcaRyżu
Wiesz co zgodnie z logiem i czasowością zgłoszenia problemu, ACL upadło jako przyczyna, jednak nic mnie nie zdziwi.
Drukarki wspierają, poniżej zrzut z PA drukary i serva SMB
Zrzut ekranu 2026-06-06 204905.png

Próbowałem oczywiście w QNAP-ie wymusić SMB 1.o i w maszynie 1.0, niestety, nie działa.
Przyznam, choć rzadko tak mówię że chyba próbowałem wszystkiego od środy.
Połączono posty:

Rozwiń myśl "...walniętą listą ACL..." Jeśli dobrze rozumują, wtedy zarówno z każdego innego urządzenia w trybie SMB, był by ten sam problem, dobrze kumam. Czyli wchodząc z Mac-a, Sieć -> loguj jako -> itd.... nie utworzyłbym folderu, podegrał pliku etc...
Chyba że czegoś nie wiem ?
Pokaż mi proszę ustawienia klienta.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. konica