Aktualnie mam postawiony system na dysku SSD 256GB - co automatycznie implikuje pewne ograniczenia powierzchni dla folderów systemowych, które sa umieszczone na wolumenie systemowym. SSD przeznaczony jest na system i działające VM. Jako drugi wolumen mam RAID5 6TB na którym przechowuję dane. Na drugim wolumenie utworzyłem folder /users, w którym stworzyłem foldery użytkowników. Chciałbym, żeby folder /users podmontowywał się automatycznie jako /wolumen1/homes - tylko nie wiem jak tego dokonać...
M
mariuszsal
Guest
Na tym drugim vol utwórz z konsoli folder /homes i przekopiuj do nich zawartość userów z vol1. Wyedytuj w
Natomiast jeśli chcesz montować to pozostaje opcja bind i dodanie do autostartu.
Silas Mariusz przekonuje, że wiążą się z tym pewne komplikacje dlatego edycja lokalizacji smb.conf powinna ci załatwić sprawę zarówno sieciowo jak i w samym QTS.
/etc/smb.conf sekcję [homes] podstawiając za vol1 swój właściwy. Reboot i masz tam gdzie chciałeś. Jeśli używasz snapshotów to również im podmień.
Kod:
[homes]
comment = System default share
path = /share/CACHEDEV1_DATA/homes <----------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
browsable = yes
oplocks = yes
ftp write only = no
recycle bin = yes
recycle bin administrators only = no
qbox = no
public = yes
invalid users =
read list =
write list = "admin"
valid users = "root","admin"
inherit permissions = yes
shadow:snapdir = /share/CACHEDEV1_DATA/_.share/homes/.snapshot <------------ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
shadow:basedir = /share/CACHEDEV1_DATA/homes <---------------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
shadow:sort = desc
shadow:format = @GMT-%Y.%m.%d-%H:%M:%S
smb encrypt = disabled
mangled names = yes
Natomiast jeśli chcesz montować to pozostaje opcja bind i dodanie do autostartu.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 732
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Myślę ze @mariuszsal ma racje jednak, nie jestem pewien czy jego metoda 100% zadziala. Troche mnie nurtuje czy w QNAPie ta modyfikacja konfigu będzie permanentna czy nie. Jeśli nie to mam pewien pomysl. I @mariuszsal wspominający ze cos będzie nie tak ma racje, ponieważ sztywne mounty blokują działania sprawdzania systemu oraz recovery raida.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 732
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
To nie kwestia QNAPa a develepoerow, którzy nie chcą czytać jak getcfg pobrać udziały seciowe. Z drugiej jednak strony od tego jest RAID dla którego QNAP został stworzony podpowiada aby to był wolumin podstawowy - i tak to identyfikują podstawowi uderzy i developerzy to zjawisko, w którym nie ma scenariusza na inny wolumin/udział bo niepotrzeny --- co w mojej opnii jest bledne.
Jednak ja sam robiąc rtorrenta i uniemozliwiajac użytkownikom zmianę domyslnego udzialu sieciowego do pobierania plików zrobiłem to zupełnie celowo, tak aby utylizowac maksymalnie tylko ten pierwszy najbardziej używany wolumin.
Jednak ja sam robiąc rtorrenta i uniemozliwiajac użytkownikom zmianę domyslnego udzialu sieciowego do pobierania plików zrobiłem to zupełnie celowo, tak aby utylizowac maksymalnie tylko ten pierwszy najbardziej używany wolumin.
Ale czym innym jest miejsce plików tymczasowych a czym innym lokalizacja docelowa.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 732
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Oj zdecydowanie nie. Mój główny wolumen na 250gb pliki tymczasowe jak najbardziej przyjmie bibliotekę niekoniecznie.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 732
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Tak. Dlatego też pozwoliłem się nie zgodzić z twoją opinią. Ona po prostu nie jest uniwersalna.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 732
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
- 23 Kwiecień 2014
- 231
- 44
- 145
- Odznaki
- 48
- QNAP
- TS-x70 Pro
- Ethernet
- 10 GbE
Ja np. nienawidzę folderów użytkowników. To tak jak trzymanie wszystkich danych w folderach na pulpicie. Rozumiem dokumenty, ale ludzie trzymają w folderach użytkowników filmy i muzykę i bóg wie jeszcze co, bo ciężko jest zrobić sobie skrót, czy zamapować udziały 
Sorrki, taki trochę offtop, ale wróciłem z urlopu i już mnie zaczyna wszystko wkurzać
Sorrki, taki trochę offtop, ale wróciłem z urlopu i już mnie zaczyna wszystko wkurzać