Pomoc Backup MS SQL z Docker-a

smolam

Nowy użytkownik
Noobie
25 Marzec 2026
2
0
1
46
QNAP
TS-x73A
Ethernet
802.11ac (Wi-Fi 5)
Witam wszystkich.

Od kilku lat, już chyba 4 rok leci, na moim QNAP-ie hostuje sobie bazę danych do programu księgowego. Baza to MS SQL Express 2019. Urządzenie to TS-473A z 32gb ramu i dyskami SSD jako cache, Radiem i karta graficzna podpiętą do Container station. Generalnie działa to bez żadnych problemów po sieci lokalnej - 6 stanowisk.

Chciałbym dodatkowo zabezpieczyć ta bazę i wysyłać jej kopie na jakaś chmurę. Czy jest jakieś darmowe lub komercyjne rozwiązanie, działające z poziomu QNAP-a, które robiło by cykliczny zrzut bazy, np w nocy gdy nikt na niej nie pracuje i wysyłało by to do chmury? HSB pozwoliło by wysłać taki zrzut ale wiem czym i jak zrobić sam zrzut. Znalazłem jeszcze HDP ale on wymaga klienta na PC a tego chciałbym uniknąć.

Czy macie jakieś doświadczenia z takim backupem albo pomysł jak można go zrealizować?

nie - jeśli masz w dockerze MS-SQLa to musisz zadbać o regularne kopie bazy danych samemu

Instruktaż/Tutorial - MSSQL w dokerze
kolega @jerry1333 pokazał jak zautomatyzować kopie MS-SQLa z dockera do jakiegoś folderu
więc pozostaje ci tylko regularne wysyłanie danych z folderu w chmure.
Tak, widziałem ten wątek ale nie jestem na tyle zaawansowanym użytkownikiem żebym sobie z takim podejściem poradził. Liczyłem na narzędzie bardziej zbliżone do tych dostępnych na PC gdzie podaje adres bazy, dane dostępowe a reszta dzieje się sama. Jeżeli nic nie znajdę to podejmę rękawicę :)