Podążaj za instrukcjami w poniższym filmie, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę jako aplikację internetową na ekranie głównym swojego urządzenia.
Informacja: Ta funkcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Używasz przestarzałej przeglądarki. Może ona nie wyświetlać poprawnie tej lub innych stron internetowych. Powinieneś zaktualizować swoją przeglądarkę lub użyć alternatywnej przeglądarki.
Jestem nowy na forum tak więc przepraszam jeśli pytanie będzie banalne.
W firmie posiadam qnap-a ts-459 proII (pierwszy mój kontakt z qnap-em) z czterema dyskami na których jest RAID5 (nie ja to robiłem, taką konfigurację zastałem)
chciałem udostępnić udział sieciowy aby użytkownicy mogli wrzucać swoje dane...
Czy jest możliwość wykonania kopii tych danych ale nie na zewnętrzny dysk??? backup ale programowo?
Witam,
Do czego w tej chwili wykorzystywane jest urządzenie.
Zawsze możesz zrobić kolejny udział i robić jego backup na wewnętrznym / zewnętrznym dysku.
Pozdrawiam
Na tą chwilę urządzenie jest jedynie wpięte w sieć, skonfigurowane z dyskami jako RAID5 i tyle..nic się nie dzieje z nim..dopiero mam zacząć uruchamiać usługi. Pierwszą rzeczą jest właśnie udostępnienie ludziom miejsca na dysku na swoje dane oraz archiwizowanie tych danych ale na tych dyskach które już istnieją. Stąd właśnie moje pytanie..
Dziękuje za odpowiedź..
Z tym wewnętrznym backupem troszeczkę się pośpieszyłem. Standardowo jest obsługiwany backup zewnętrzny i można nim zarządzać z poziomu menu. Kopiowanie wewnętrzne musimy sobie dopisać sami (skrypt).
Ja bym zakupił dodatkowy dysk na usb i zrobił na nim kopie. Jeżeli uszkodzi się Tobie urządzenie to nie będziesz miał żadnych danych (czas wysyłki do serwisu, naprawa itp.). Jeżeli zastosujesz dysk na USB to zawsze masz dostęp do kopii nawet z komputera.
Pamiętaj. RAID nigdy nie był zamiennikiem dla kopii zapasowych. Brak kopii zapasowych może skutkować całkowitą utratą danych.