Udzielamy pomocy Bezsenność - czyli jak uzyskać tryb uśpienia w QNAP

Dyskusja w 'HDD Spin Down (Tryb w gotowości)' rozpoczęta przez użytkownika NIEBO!, 9 Styczeń 2016.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 079
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +1 344 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ha ha ha.
    Czyli nie wybudzają się raz dziennie?
     
  2. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    666
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +146 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Jak jestem w pracy i nie korzystam zdalnie z wirtualki czy udostępnionych udziałów, to śpią sobie kilka godzin. Przychodzę z pracy do domu, włączam kompa i dalej śpi (ale jeszcze to sprawdzę na 200%). Zwykle budzi się na wyraźne żądanie dostępu urządzeń do NAS. Mam przecież dysk systemowy SSD, reszta dysków na dane w RAIDach.
     
  3. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    402
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +89 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    myślałem, że to ja jestem optymistą :D
     
  4. de_te
    Offline

    de_te Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    27 Maj 2016
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    niestety pomimo ustawienie na 10 min... nas nie idzie sprać...
    w jaki sposób obczaić - łaj
    ps. mam zainstalowanego plexa, czytalem ze moze to jest przyczyną - w jaki sposób moge to odinstalowac?
     
  5. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 079
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +1 344 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Kłania się instrukcja obsługi i podstawowa obsługa systemu. Za rękę nie poprowadzimy.
     
  6. de_te
    Offline

    de_te Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    27 Maj 2016
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    co do usypiania - w instrukcji nie widze ani słowa poza tym co powyżej ;)
     
  7. palif
    Offline

    palif Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Maj 2016
    Wiadomości:
    21
    Miejscowość:
    Wawa
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-212 100 Mbps
    Witam posiadam TS 212 P i po ostatniej aktualizacji przestał wchodzić w tryb uśpienia. Mam wszystko powyłączane Qsync myQnap cloud. Download station mam zainstalowaną ale wszystkie zadania skasowane. FTP, Telnet, SSH, wszystko wyłączone. DLNA włączony. Ale przed aktualizacja w tryb uśpienia bez problemowo wschodził. Zrobiłem test i logi blkdevMonitor i wysłałem do serwisu, tu odpowiedz:


    W dostarczonych logach widnieje proces cryptsetup, który może blokować uśpienie. Niestety nie znalazłem informacji o jego pochodzeniu.

    <4>[27855.017803] cryptsetup(24630): READ block 0 on md9 (2 sectors)

    <4>[27855.588412] cryptsetup(24694): READ block 0 on md9 (2 sectors)

    <4>[27855.350291] cryptsetup(24669): READ block 0 on md0 (2 sectors)


    Pomocne wskazówki może Pan znaleźć w wątkach na forum: i podane linki ale nie ma tam żadnych konkretów.

    Jak z tym poradzić?? Co mam zrobić? W załączniku logi
    --- Połączono posty, 31 Maj 2016, Data oryginalnego postu: 31 Maj 2016 ---
    Dodam że jest włączony cloud Drive sync (przed aktualizacją też był włączony) i ustawona synchronizacją raz w tygodniu z google drive.
     

    Załączone pliki:

    • qnap.txt
      Rozmiar pliku:
      390,2 KB
      Wyświetleń:
      4
      MD5 Sum:
      f0303d57fec6624012b2521e3d76d097
  8. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    666
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +146 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Pytanko: Czy w ogóle instalowałeś jakieś szyfrowane woluminy za pomocą cryptsetup z konsoli? A może masz szyfrowane woluminy z poziomu foldery współdzielone?
     
  9. palif
    Offline

    palif Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Maj 2016
    Wiadomości:
    21
    Miejscowość:
    Wawa
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-212 100 Mbps
    Nic nie instalowałem...Jak sprawdzić czy mam szyfrowane foldery?
    --- Połączono posty, 31 Maj 2016, Data oryginalnego postu: 31 Maj 2016 ---
    Może w tym jest problem 5.png, że dysk pierwszy nie w najlepszym stanie?
     

    Załączone pliki:

    • 1.png [png] - (palif) Bezsenność - czyli jak uzyskać tryb uśpienia w QNAP [16766,101600] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      1.png
      Rozmiar pliku:
      62,6 KB
      Wyświetleń:
      0
      MD5 Sum:
      100f73016e81b70eddb79698bc7a4a62
    • 2.png [png] - (palif) Bezsenność - czyli jak uzyskać tryb uśpienia w QNAP [16766,101600] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      2.png
      Rozmiar pliku:
      26,2 KB
      Wyświetleń:
      0
      MD5 Sum:
      94aef39dc1afa2ec3eec7706c8ac9ea8
    • 3.png [png] - (palif) Bezsenność - czyli jak uzyskać tryb uśpienia w QNAP [16766,101600] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      3.png
      Rozmiar pliku:
      33,8 KB
      Wyświetleń:
      0
      MD5 Sum:
      b9cee30ab33c01a5c7eda034cbc9b38e
    • 5.png [png] - (palif) Bezsenność - czyli jak uzyskać tryb uśpienia w QNAP [16766,101600] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      5.png
      Rozmiar pliku:
      24,1 KB
      Wyświetleń:
      0
      MD5 Sum:
      0db3a64b94f967801242ad97879d5d55
  10. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    666
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +146 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    upload_2016-5-31_12-36-7.

    Ale jak nie wiesz jak to włączyć, to na pewno nie włączałeś szyfrowania ;)
    --- Połączono posty, 31 Maj 2016, Data oryginalnego postu: 31 Maj 2016 ---
    Support odpowiedział co jest przyczyną.
     
  11. palif
    Offline

    palif Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Maj 2016
    Wiadomości:
    21
    Miejscowość:
    Wawa
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-212 100 Mbps
    W ogóle nie mam takiej funkcji ) Support odpowiedział, ale nie powiedział jak naprawić)
     

    Załączone pliki:

    • 6.png [png] - (palif) Bezsenność - czyli jak uzyskać tryb uśpienia w QNAP [16766,101603] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      6.png
      Rozmiar pliku:
      30,4 KB
      Wyświetleń:
      0
      MD5 Sum:
      feb92a490edcc7f38f45dc91258da540
  12. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    666
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +146 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Ok poddaję się, pisz dalej do supportu.
     
  13. zgoneq
    Offline

    zgoneq Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Sierpień 2015
    Wiadomości:
    58
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Podzielę się moim przypadkiem nie-usypiania NAS-a.
    HS-251 nie szedł spać praktycznie nigdy, odpalliłem ręcznie "sprawdź system plików" i po zakończeniu zaczął się usypiać.
    Dyski są w raid-1.
     
  14. palif
    Offline

    palif Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Maj 2016
    Wiadomości:
    21
    Miejscowość:
    Wawa
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-212 100 Mbps
    Jak to włączyć?
     
  15. zgoneq
    Offline

    zgoneq Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Sierpień 2015
    Wiadomości:
    58
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    menadżer pamięci -> ilość pamięci -> pula pamięci (rozwinąć) -> u góry zarządzaj -> akcje -> sprawdź system plików
     
  16. palif
    Offline

    palif Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Maj 2016
    Wiadomości:
    21
    Miejscowość:
    Wawa
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-212 100 Mbps
    Znalazłem trochę w innym miejscu, uruchomiłem zobaczymy .
    --- Połączono posty, 31 Maj 2016, Data oryginalnego postu: 31 Maj 2016 ---
    Może surveillance albo Rsync blokują tryb uśpienia?
     

    Załączone pliki:

    • 0.png [png] - (palif) Bezsenność - czyli jak uzyskać tryb uśpienia w QNAP [16766,101609] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      0.png
      Rozmiar pliku:
      75,8 KB
      Wyświetleń:
      0
      MD5 Sum:
      48d95a35f1e393988703224573bbf25f
    • 8.png [png] - (palif) Bezsenność - czyli jak uzyskać tryb uśpienia w QNAP [16766,101609] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      8.png
      Rozmiar pliku:
      14,2 KB
      Wyświetleń:
      0
      MD5 Sum:
      163a460118a2fa094a72a25559118d6c
  17. de_te
    Offline

    de_te Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    27 Maj 2016
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    palif - ja też się z tym męczyłem i dałem sobie spokój.... lepiej zadbaj o dyski i odpuśc temat z usypianiem...
     
  18. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 079
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +1 344 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Z konsoli wywołajcie stop_services i poczekajcie czy dyski sie usypiają. To udowodni Wam ze macie aplikacje/uslugi którenie pozwalają dyskom przejśćw stan uśpienia.
     
  19. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    666
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +146 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Jest to bardzo możliwe, ale taka ciekawostka: Mam na routerze openwrt z extrootem, czyli na partycji dysku mam system. Dysk przechodzi po paru(nastu) minutach w stan uśpienia, pomimo że system cały czas na nim działa.
     
  20. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 626
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +1 015 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    system działa w RAMie :O
     

Poleć tę stronę