Udzielamy pomocy Bezsenność - czyli jak uzyskać tryb uśpienia w QNAP

Dyskusja w 'HDD Spin Down (Tryb w gotowości)' rozpoczęta przez użytkownika NIEBO!, 9 Styczeń 2016.

Ładowanie...
  1. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 047
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:08
    Oceny:
    +1 114 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ciekawe kiedy to napisali .. ile lat temu
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 554
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    11:08
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Taka analogia:
    Wyobraź sobie rozkręcony cieply silnik smarowany olejem i pracujący przez 3 miesiące. A wyobraź sobie zimny silnik uruchamiajacy 3 razy na dobę przez 3 miesiące. Extending what? Bullshit?

    Jak Ci powiem że masz zajebista siostrę to też mnie zacytujesz i powiesz że mam rację?

    Synology kiedyś powiedziało.. cytuje: ”najwiekszym bledem użytkowników jest podłączyć serwer do internetu".
    A może dysk do komputera?
     
  3. Kong
    Offline

    Kong Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    09:08
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Silas, zobacz wątek "Dyski chrobocza bez przerwy" czy jakoś tak. Tak jest coś co Cię zainteresuje.

    Co do usypiania HDD to na poważnie rozważ przejście na SSD albo mieszane konfigurację.
    Qnap ma konfigurację bardziej "serwerowa" niż "konsumencką" jak Synology, Apple, itp ze swoimi urządzeniami home-nas.
     
  4. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    692
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    11:08
    Oceny:
    +155 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Piszę to wyłącznie z mojego punktu widzenia.
    Mojego NASa używam zazwyczaj kilka razy w tygodniu. Włączam go co drugi, trzeci dzień. Nie mam potrzeby by chodził non stop. Włączam go tylko po to, żeby uruchomić wirtualną maszynę, na której dopiszę sobie kawałek kodu. Ostatnio z racji dodatkowej pracy w domu to włączam go po południu i używam do nocy.
    W takich warunkach wydaje mi się, że wyłączanie NASa jest raczej sensowne (dokładniej to usypianie - tryb standby).
    Przy moim sposobie użytkowania te argumenty są w mojej skromnej ocenie trafione. Szczególnie ostatni ;)
     
  5. _Floyd
    Online

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 038
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    11:08
    Oceny:
    +78 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Jeśli taka opcja jest w NAS a nie działa, to niech w ogóle nie istnieje, nie będzie dyskusji.

    Ja korzystam z harmonogramu wyłączania i włączania NAS. Z torrentami można zrobić tak samo. Nie ukrywam że uśpienie przydało by mi się w sytuacji gdzie NAS nie był wykorzystywany przez dłuższy okres czasu i włączony na żądanie.

    Jeśli chodzi o dyski, to nie wiem co lepsze. Jedni piszą że jak ciągle mieli to źle, inni jak nie mieli to też źle. Chyba najlepiej nie wkładać dysków wcale i nie podłączać NAS do Internetu.
     
  6. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    692
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    11:08
    Oceny:
    +155 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Jeśli dyski włączają się co kilkanaście minut to będą zarżnięte w krótkim czasie. Jeśli dyski nie pracują przez dwa dni i po tym czasie są włączone, to zdecydowanie mniej się zużywają bo nie pracują. Wiem, nie prowadziłem żadnych badań, ale na zdrowy rozsądek tak mi wychodzi.
     
  7. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    11:08
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Ja tez mam z tym problem, coś dziadyge wybudza, nie jest to tak częste zeby dyski startowały co kilkanaście minut bo nie ma nawet takiej mozliwości, jak samo przejście w uśpienie jest ustawione domyślnie na 30minut, ale w ciągu nocy mam z 5-6 wybudzeń/rozkręceń - o tyle sprawdzam rośnie parametr S.M.A.R.T Start/Spin Count.

    A to czytaliście, moze to jest norma ze tak ma być
    Why does my NAS sometimes automatically wake up during Sleep mode?
    --- Połączono posty, 14 Czerwiec 2018, Data oryginalnego postu: 13 Czerwiec 2018 ---
    Czy juz tu nikt nie odpisuje ?
     
  8. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 047
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:08
    Oceny:
    +1 114 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    jak nikt nie ma nic do powiedzenia ...
     
  9. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    11:08
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Wszyscy juz zdarzyli sie chyba przyzwyczaić do samowybudzania sie Qnapów ;)
     
  10. _Floyd
    Online

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 038
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    11:08
    Oceny:
    +78 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Myślę że mało kto włącza tą funkcję przy włączonych TRent. Lepiej może zrobić zaplanowane wybudzanie i włączanie urządzenia o określonych porach?
     
  11. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    11:08
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Słabe rozwiązanie o zaplanowaniu wlaczania/wylaczania o okreslonych porach. Ustawie tak, a jak bede chcial w nocy coś oglądać, odpada jak dla mnie, z torrentow nie korzystam.
     
  12. _Floyd
    Online

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 038
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    11:08
    Oceny:
    +78 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Znów będę złośliwy, Synology nie ma z tym problemu.

    A tak na serio, to pisz do HelDesku, albo trzeba sprawdzić co Ci się włącza ze dyski są wybudzane.
     
  13. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    11:08
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    No tak, ale czy jest pewne ze Qnapy same z siebie czyli procesy systemowe ich nie wybudzają ? Bo to by mówilo co innego - Why does my NAS sometimes automatically wake up during Sleep mode?

    Helpdesk twierdzi ze coś go wybudza, tylko jak na razie nie potrafią powiedzieć co.
    Takze jak jest na prawdę :)

    Odciąłem od sieci wszystkie swoje urzadzenia Androidowe, tel, ShieldTV, został tylko jeden komputer w sieci i bede badał sprawę. Bede sie smiał jak odepne Qnapa od routera a on sam nadal bedzie sie wybudzał haha.
     
  14. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 047
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:08
    Oceny:
    +1 114 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nawet bym sie nie zdziwił !
     
  15. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 554
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    11:08
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Helpdesk odpalał blkdev?
     
  16. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    11:08
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Kazali odpalić Qnap Diagnostic Toola i test gotowości dysku, takze zapewne to samo co osobny skrypt tu z forum, podeslalem log i nic nie znalezli konkretnego, tzn znalezli zapytanie od SMB ale to dlatego ze mialem odpalonego foobara2000 a w nim wtyczke UPNP Server, takze zadne zdzwienie dla mnie ze to wykryli.
    Natomiast nie jest wytlumaczalne dlaczego sie wybudza w nocy jak wszystkie urządzenia są uśpione. Jak komputer jest wlaczony to oczywiste ze moze cos z niego wybudzać serwer i by mi to nie przeszkadzalo, ale jak wszystko wylaczone to z jakiej niby racji.

    Dzis sie zalogowalem do Qnapa od wczoraj przybylo 10 startów zatrzymań dysku, parametr SMART Start/Stop Count, przybylo tyle w ok ~20h, zaden komputer nie byl wlaczany od tego czasu, ani reszta urzadzeń.
    Obecnie wylaczam co sie da z uslug, oczywiście wczesniej nic nie zmienialem jak bylo domyslnie (system ma 3/4dni), ale wylaczam teraz do totalnego minimum, jakis Rsync byl, UPNP, FTP, Serwer WWW wszystko daje na OFF.
    Zostawiam tylko to co mi bedzie potrzebne czyli SMB, a kompy i calą reszte urządzeń Androidowych odepne dziś na noc jak zawsze od routera na finalny test.
    222. 2223.
    --- Połączono posty, 16 Czerwiec 2018, Data oryginalnego postu: 15 Czerwiec 2018 ---

    EDIT:

    Walcze teraz z przypisaniem adresu statyczneogo dla Qnapa ale coś sie mi nie udaje
    Pomoc - Problem z ustawieniem statycznego adresu IP dla Qnapa

    Gdyz Qnap podaje jako mozliwe przyczyny równiez te:
    Pierwsze dwie mnie nie dotyczą.
    --- Połączono posty, 18 Czerwiec 2018 ---


    EDIT #2:

    Odpiąłem Qnapa od routera, i nadal sie wybudza, wszystkie uslugi powylaczane do zera, parodia jednym slowem, takze zapewne system QTS cos tam sobie sam z siebie rzeżbi raz na jakis czas.

    Teraz pytanie, czy jesli wstawiłbym dysk SSD i na niego pozstawił system, a drugi dysk dał w drugiej zatoki to czy z chwilą wybudzenia bedzie wybudzał równiez ten drugi dysk na którym będą tylko dane ?
     
  17. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    692
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    11:08
    Oceny:
    +155 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Ja mam SSD na system i dyski mi się nie usypiają. Support stwierdził, że Qsync je wybudza. Dziwne, bo na Qsync mam tylko jedną macierz RAID5. Druga macierz RAID5 jest na archiwum, a też się wybudza. Qsynca akurat nie wyłączę.
    Przemyśl sobie, czy na pewno chcesz mieć NASa włączonego przez całą dobę. Ja ustawiłem sobie harmonogram tak, że o 0:45 się usypia. Włączam go raz na kilka dni gdy akurat go potrzebuję. Zawsze to 0,085kW * 24h * 20 dni * 0,60zł/kWh mniej, czyli jakieś 24,50zł/m-c, czyli zgrzewka dobrego browarka.
     
  18. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    11:08
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Czyli u Ciebie nawet nie wchodzi w stan uśpienia ?
    Qsync, Qmail, Container Station, Music Station itp na pewno bedzie wybudzal dyski, ja u siebie powylaczalem wszytsko do zera, i wybudza go jakis proces systemowy ktory nie jest mozliwy do wylaczenia z poziomu ustawien systemu.
    U mnie dyski sie normalnie usypiają po okreslonym ustawionym czasie, jednak co iles tam godzin system sie wybudza sam z siebie, nawet jak Qnap odlaczony od routera.

    Czyli jest tak jak pisze Qnap
    Why does my NAS sometimes automatically wake up during Sleep mode?

    Tylko dlaczego tak musi być ? dlaczego nie mozna tak ustawic aby sie nie wybudzal w ogole.
    Do czego temu systemowi potrzebne takie wybudzanie.
     
  19. Kong
    Offline

    Kong Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    09:08
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  20. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    11:08
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Dzieki kolego Kong, myslisz ze to moze być to i u mnie, mam obecnie tylko 1 dysk WD Red 4TB w Qnapie, ale jest widziany jako grupa Raid 1, dysk ma 1 pule pamieci i 1 wolumin uproszczony.
    Pozbyles sie w calkowicie wybudzen samoistnych systemu dzieki temu ?