Pomoc Bezsenność - czyli jak uzyskać tryb uśpienia w QNAP

NIEBO!

Passing Basics
Beginner
2 Styczeń 2016
21
7
3
QNAP
TS-x51+
Ethernet
1 GbE
Witajcie :)
Jak prawidłowo skonfigurować QTS, aby w systemie działało najzwyczajniejsze usypianie, ale nie chodzi mi o wyłączanie nieużywanych HDD tylko żeby cały serwer szedł spać. Wiem że jest mnóstwo tematów o tym, że komuś idzie spać, a by nie chciał jednak takiego tematu jak mnie interesuje nie odnalazłem. Jeśli jednak się powielam proszę o wskazanie właściwego wątku.

W S nie mam z tym problemu - serwerek gdy zamknę wszystkie laptoki itp idzie sobie po 10min spać (dioda status wtedy powolnie pulsuje) , a jak tylko chcę uzyskać do niego dostęp np użyć zmapowanego dysku to budzi się w kilka chwil, rozpędza dyski i takiego efektu oczekuję od QNAP

Jak taki efekt osiągnąć na QNAP? Bo menu zasilanie jest dla mnie niezrozumiałe .... muszę korzystać z harmonogramu? I co mam w nim ustawić?
Usypianie od 0 do 24? A właczanie jak? Bo wyczytałem, że jak nie zrobię włączania to się nie obudzi inaczej niż przez przycisk.

Inaczej. póki co mam ustawione tak:

Sprzęt:
Uruchom tryb oczekiwania dysku twardego: Właczone (30min)

Zasilanie:
EuP (cokolwiek znaczy): Wyłaczone
WOL (Wake-On-LAN): Włączone
Przywracanie zasilania: Wznów pracę serwera do poprzedniego stanu
Harmonogram zasilania: Wyłączony (nic nie ustawione)

Czy takie ustawienia są prawidłowe dla efektu jaki chcę uzyskać i mam szukać jakieś usługi, która sprawia że QNAP cierpi na bezsenność, czy jednak coś mam ustawione źle?

Póki co QNAP w file station przerzuca pliki z S, ale jak skończy chciałbym zeby poszedł spać razem z sąsiadem, a wiem że nie pójdzie. Podczas poprzedniej doby nie miał nic do zrobienia, a jednak nie spał biedaczek, a jego bliski sąsiad DS213 będący w tej samej sieci jakoś zasypia :)

Jestem nowy ale opisze swoje doświadczenia (przeczytałem sporo wątków i nie ja jeden mam z tym problem ale brak rozwiązania).
Zaznaczam, że co do linuxa to jestem laikiem.

Mam dwa serwery NAS firmy Qnap, TS-212 i TS-453mini piekielnie szybki, polecam te cacko jeśli komuś nie przeszkadza właśnie brak usypiania dysków.
Ale do rzeczy, w TS-212 dyski ładnie idą spać po wyznaczonym czasie bezczynności.
W TS-453mini co bym nie robił nie udało mi się osiągnąć takiego stanu :-( Zainstalowałem na nowo system bez zbędnych bajerów, pozabijałem procesy i nie nadal coś "szarpie dyskiem". Wykonałem też procedurę sprawdzenia procesów (blkdevMonitor_20151225.sh) i faktycznie cały czas jakiś proces coś zapisuje.

Już miałem się poddać i nie szukać winowajcy ale wpadłem na taki ciekawy eksperyment.
Zainstalowałem goły system na TS-212 ustawiłem usypianie na 5 minut. Działa, 2-3 resety (chciałem mieć pewność) i nadal działa.
Przekładam tak skonfigurowany dysk do TS-453mini, wszystko ładnie odpala (bez migracji) i co.....? i d... usypianie przestaje działać, jest dokładnie jak w przypadku wyżej coś co jakiś czas "szarpie dyskiem" choć ten sam system na TS-212 działa prawidłowo??

Tak się zastanawiam czy to nie jest różnica w architekturze procesorów? Być może w oprogramowaniu Qnapa jest błąd i usypanie w przypadku architektury procesorów ARM działa prawidłowo a w przypadku X86 jest jakiś błąd ??

Pozdrawiam i jestem ciekaw waszego zdania.

U mnie usypianie działa "z palca" - z aplikacji mobilnej klikam "uśpij" i kanapa idzie spać - wtedy miga tylko niebieski led pod pokrywą.
To działało napewno pod 4.2.x no i teraz pod 4.3 też działa :)
Szkoda tylko, że qnap nie przewidział podpięcia usypiana pod przycisk power, jak miałem kiedyś w synku - krótki nacisk - spanie, długi wylączenie.

Ale to są dwie różne rzeczy. Czym innym jest ręczne wybranie uśpienie całego systemu a czym innym hibernacja dysków.
To też mi działa, klikam i serwer zasypia ale mogę go wtedy obudzić tylko przez WOL, a np. stary TS-212 czy S DS216j usypia mi dyski i gdy mój znajomy który ma konto do FTP zechce sobie coś ściągnąć to serwer budzi dyski i wszystko ładnie działa. W Qnapie tego nie udało mi się osiągnąć. Musze go budzić przez WOL :-(
Troszeczkę jest to męczące bo albo zostawiam serwer na chodzie przez 24h (choć de fakto potrzebny mi jest przez max 8 godzin dziennie plus sporadycznie od czasu do czasu w godzinach pracy). Albo odcinam dostęp dla znajomych.

A tak z innej beczki skąd masz system w wersji 4.3 ?? Można to już pobrać ze strony producenta??

Masz zaznaczony tryb oczekiwania twardego dysku w ustawieniach - sprzęt - ogólne ?
Ja zauważyłem że przy braku aktywności sieciowej jak np co zaczynam odczytywać lub zapisywać na nasie to dyski startują - może ci o to chodzi ?
Bo takiej hibernacji, że system ci się zapisze do RAM-u i się wylączy jak w laptopach po zamknięciu pokrywy to tu nie uświadczysz :)

Tak mam to zaznaczone, ustawione na 5 minut. Odpinałem nawet kabel sieciowy żeby mieć pewność, że nic z sieci nie dobija się do nasa i nic.
A skąd masz system 4.3 ? Może tam coś poprawili? Bo widzę że też masz TS-453mini.

I tak wiem co to hibernacja dysków i tylko tego potrzebuję żeby mi dyski nie chodziły 24 na dobę i żebym nie musiał usypiać całego Nasa.

Kiedyś miałem S i tam to działało, dyski szybko stały, tylko że startowały parę naście lub więcej razy, nie wiem czy to dobrze im służyło, po zmianie na qnap, wsadziłem dyski do pracy 24h i teraz raz na tydzień kurz scieram z nasa :), więcej czasu mu nie poświęcam. Wiem że to pewnie ze 20pln więcej rocznie za energię..... .

Tak w S to mi wszystko ładnie działa.
Co do zużycia energii to przy 4 dyskach będzie grubo ponad 20zł rocznie ;) po przeliczeniu zakładając że 4 dyski zużywają 15W to miesięcznie koszt przy pracy 24 godzinnej to 7,26 zł a rocznie 88 zł. Niby nie fortuna ale nie zaszkodzi powalczyć ;)

Pozdrawiam

No ale faktyczni takie ciągłe starty i zatrzymania dysków chyba nie sa zbyt dobre dla mechaniki - zwłaszcza, że używamy dysków nas-owych, które z definicji są budowane do pracy ciągłej ?

Ja na razie odpuściłem sobie usypianie dysków, bo jednak za często by musiały być wybudzane. Jedynie co robię to w harmonogramie ustawiłem wyłaczanie NASa i jego włączanie. Nie usypiam NASa bo były problemy z serwerem NTP (chociaż teraz chyba są już naprawione wg changelog QTSa).

A zdradzisz mi skąd uzyskać system w wersji 4.3? Może on coś pomoże a to byłoby dla mnie bardzo pomocne jakby się udało.
Wiem, że lada dzień ma wejść oficjalnie ale "lada dzień" może trwać miesiące :(

Pozdrawiam

Jak prawidłowo skonfigurować QTS, aby w systemie działało najzwyczajniejsze usypianie, ale nie chodzi mi o wyłączanie nieużywanych HDD tylko żeby cały serwer szedł spać. W S nie mam z tym problemu - serwerek gdy zamknę wszystkie laptoki itp idzie sobie po 10min spać (dioda status wtedy powolnie pulsuje) , a jak tylko chcę uzyskać do niego dostęp np użyć zmapowanego dysku to budzi się w kilka chwil, rozpędza dyski i takiego efektu oczekuję od QNAP. Póki co QNAP w file station przerzuca pliki z S, ale jak skończy chciałbym zeby poszedł spać razem z sąsiadem, a wiem że nie pójdzie. Podczas poprzedniej doby nie miał nic do zrobienia, a jednak nie spał biedaczek, a jego bliski sąsiad DS213 będący w tej samej sieci jakoś zasypia
W S pełne usypianie systemu (i to z wyłączeniem wentylatora) działa tylko w dwóch modelach: DS213+ i DS413. Dla QNAP nawet usypianie samych dysków to porażka do tej pory nie rozwiązana przez producenta (i znany temat na głównym angielskojęzycznym forum). U mnie usypianie dysków w QNAP działało przez jakiś czas na jednej-dwóch wersjach firmware z okolicy listopada 2016 r., później znów nie. Oszczędność energii przy uśpieniu samych dysków w QNAP na x86 nie jest olbrzymia, bo spada z powiedzmy 33 wat do 21 wat (przy 2xWD Red) i nadal kręci się wentylator (ale słyszałem, że na oszczędnościowym Realteku może spaść do nawet 6 wat). No i niestety QNAP (znów w odróżnieniu od S) nie da się uśpić naciśnięciem czegokolwiek na przodzie obudowy NAS, a jedynie wysłaniem komendy z QFinder (lub niektórzy mogą uśpić z apki z telefonu), o czym trzeba pamiętać.

Wielu ludzi wielu rzeczy nie rozumie, np. Ty po co NAS-a usypiać, a Arab lub Amerykanin po co silnik w samochodzie wyłączać :)
Np. po to:
* żeby nie hałasował wentylatorem;
* żeby nie pobierał energii;
* żeby nie hałasował dyskami (obroty i stukanie głowic);
* żeby nie wciągał kurzu 7/24;
* żeby nie mrugał po oczach;
* żeby nie zużywał się wentylator (łożyska);
* żeby nie zużywały się dyski (nie wszczynam wojny, na stronie S jest czarno na białym napisane);
* żeby zminimalizować ryzyko uszkodzenia przy niespodziewanym braku prądu;
* żeby klimie było lżej;
* żeby żona / mamusia / kochanka/ teściowa się odpie.....ły "a co tam tak ciągle chodzi i kto za to płaci" ;-)
* .....

• Lubię to
Reakcje: _Floyd
S - Knowledge Base - DiskStation Manager - HDD Hibernation:
cyt. "During HDD hibernation, hard disks stop spinning, reducing power consumption and extending the lifespan of hard disks."

S.com/en-global/knowledgebase/DSM/help/DSM/AdminCenter/system_hardware_hibernation

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. Uśpienie
  2. usypianie
  3. https://forum.qnap.net.pl/threads/bezsenno%C5%9B%C4%87-czyli-jak-uzyska%C4%87-tryb-u%C5%9Bpienia-w-qnap.16766/
  4. Sleep Mode
  5. usypianie dysków
  6. Wentylator obroty
  7. Bezsenność
  8. Spin
  9. hibernacja dysków
  10. Spindown
  11. uśpienie dysku
  12. Dyski chrobocza bez przerwy
  13. Wake on Lan jak ustawić?
  14. Bezsenność - czyli jak uzyskać tryb uśpienia w QNAP
  15. uśpienie dysków
  16. qnap diagnostic tool
  17. wentylator nie działa
  18. https://forum.qnap.net.pl/threads/bezsenno%C5%9B%C4%87-czyli-jak-uzyska%C4%87-tryb-u%C5%9Bpienia-w-qnap.16766/page-4