Udzielamy pomocy Bezsenność - czyli jak uzyskać tryb uśpienia w QNAP

Dyskusja w 'HDD Spin Down (Tryb w gotowości)' rozpoczęta przez użytkownika NIEBO!, 9 Styczeń 2016.

Ładowanie...
  1. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    651
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +142 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Na pewno ma /tmp w RAM. Ale cała reszta pakietów jest pewnie podczytywana w miarę potrzeb.
     
  2. palif
    Offline

    palif Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Maj 2016
    Wiadomości:
    21
    Miejscowość:
    Wawa
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-212 100 Mbps
    jak to zrobić?proszę rozpisać. Wczoraj sprawdziłem system plików i nie pomogło.
     
  3. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    651
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +142 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Nie przeginaj. U góry jest wyszukiwarka. Wpisz konsola.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 3
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  4. fiozo
    Offline

    fiozo Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Listopad 2016
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE
    Jestem nowy ale opisze swoje doświadczenia (przeczytałem sporo wątków i nie ja jeden mam z tym problem ale brak rozwiązania).
    Zaznaczam, że co do linuxa to jestem laikiem.

    Mam dwa serwery NAS firmy Qnap, TS-212 i TS-453mini piekielnie szybki, polecam te cacko jeśli komuś nie przeszkadza właśnie brak usypiania dysków.
    Ale do rzeczy, w TS-212 dyski ładnie idą spać po wyznaczonym czasie bezczynności.
    W TS-453mini co bym nie robił nie udało mi się osiągnąć takiego stanu :-( Zainstalowałem na nowo system bez zbędnych bajerów, pozabijałem procesy i nie nadal coś "szarpie dyskiem". Wykonałem też procedurę sprawdzenia procesów (blkdevMonitor_20151225.sh) i faktycznie cały czas jakiś proces coś zapisuje.

    Już miałem się poddać i nie szukać winowajcy ale wpadłem na taki ciekawy eksperyment.
    Zainstalowałem goły system na TS-212 ustawiłem usypianie na 5 minut. Działa, 2-3 resety (chciałem mieć pewność) i nadal działa.
    Przekładam tak skonfigurowany dysk do TS-453mini, wszystko ładnie odpala (bez migracji) i co.....? i d... usypianie przestaje działać, jest dokładnie jak w przypadku wyżej coś co jakiś czas "szarpie dyskiem" choć ten sam system na TS-212 działa prawidłowo??

    Tak się zastanawiam czy to nie jest różnica w architekturze procesorów? Być może w oprogramowaniu Qnapa jest błąd i usypanie w przypadku architektury procesorów ARM działa prawidłowo a w przypadku X86 jest jakiś błąd ??

    Pozdrawiam i jestem ciekaw waszego zdania.
     
  5. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    651
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +142 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
  6. killjoy
    Offline

    killjoy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    9 Lipiec 2015
    Wiadomości:
    289
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +59 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    U mnie usypianie działa "z palca" - z aplikacji mobilnej klikam "uśpij" i kanapa idzie spać - wtedy miga tylko niebieski led pod pokrywą.
    To działało napewno pod 4.2.x no i teraz pod 4.3 też działa :)
    Szkoda tylko, że qnap nie przewidział podpięcia usypiana pod przycisk power, jak miałem kiedyś w synku - krótki nacisk - spanie, długi wylączenie.
     
  7. fiozo
    Offline

    fiozo Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Listopad 2016
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE
    Ale to są dwie różne rzeczy. Czym innym jest ręczne wybranie uśpienie całego systemu a czym innym hibernacja dysków.
    To też mi działa, klikam i serwer zasypia ale mogę go wtedy obudzić tylko przez WOL, a np. stary TS-212 czy Synology DS216j usypia mi dyski i gdy mój znajomy który ma konto do FTP zechce sobie coś ściągnąć to serwer budzi dyski i wszystko ładnie działa. W Qnapie tego nie udało mi się osiągnąć. Musze go budzić przez WOL :-(
    Troszeczkę jest to męczące bo albo zostawiam serwer na chodzie przez 24h (choć de fakto potrzebny mi jest przez max 8 godzin dziennie plus sporadycznie od czasu do czasu w godzinach pracy). Albo odcinam dostęp dla znajomych.

    A tak z innej beczki skąd masz system w wersji 4.3 ?? Można to już pobrać ze strony producenta??
     
  8. killjoy
    Offline

    killjoy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    9 Lipiec 2015
    Wiadomości:
    289
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +59 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Masz zaznaczony tryb oczekiwania twardego dysku w ustawieniach - sprzęt - ogólne ?
    Ja zauważyłem że przy braku aktywności sieciowej jak np co zaczynam odczytywać lub zapisywać na nasie to dyski startują - może ci o to chodzi ?
    Bo takiej hibernacji, że system ci się zapisze do RAM-u i się wylączy jak w laptopach po zamknięciu pokrywy to tu nie uświadczysz :)
     
  9. fiozo
    Offline

    fiozo Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Listopad 2016
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE
    Tak mam to zaznaczone, ustawione na 5 minut. Odpinałem nawet kabel sieciowy żeby mieć pewność, że nic z sieci nie dobija się do nasa i nic.
    A skąd masz system 4.3 ? Może tam coś poprawili? Bo widzę że też masz TS-453mini.

    I tak wiem co to hibernacja dysków i tylko tego potrzebuję żeby mi dyski nie chodziły 24 na dobę i żebym nie musiał usypiać całego Nasa.
     
  10. darekhifi
    Offline

    darekhifi System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    22 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    149
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +23 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Kiedyś miałem synology i tam to działało, dyski szybko stały, tylko że startowały parę naście lub więcej razy, nie wiem czy to dobrze im służyło, po zmianie na qnap, wsadziłem dyski do pracy 24h i teraz raz na tydzień kurz scieram z nasa :), więcej czasu mu nie poświęcam. Wiem że to pewnie ze 20pln więcej rocznie za energię..... .
     
  11. fiozo
    Offline

    fiozo Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Listopad 2016
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE
    Tak w Synology to mi wszystko ładnie działa.
    Co do zużycia energii to przy 4 dyskach będzie grubo ponad 20zł rocznie ;) po przeliczeniu zakładając że 4 dyski zużywają 15W to miesięcznie koszt przy pracy 24 godzinnej to 7,26 zł a rocznie 88 zł. Niby nie fortuna ale nie zaszkodzi powalczyć ;)

    Pozdrawiam
     
  12. killjoy
    Offline

    killjoy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    9 Lipiec 2015
    Wiadomości:
    289
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +59 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    No ale faktyczni takie ciągłe starty i zatrzymania dysków chyba nie sa zbyt dobre dla mechaniki - zwłaszcza, że używamy dysków nas-owych, które z definicji są budowane do pracy ciągłej ?
     
  13. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    651
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +142 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Ja na razie odpuściłem sobie usypianie dysków, bo jednak za często by musiały być wybudzane. Jedynie co robię to w harmonogramie ustawiłem wyłaczanie NASa i jego włączanie. Nie usypiam NASa bo były problemy z serwerem NTP (chociaż teraz chyba są już naprawione wg changelog QTSa).
     
  14. fiozo
    Offline

    fiozo Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Listopad 2016
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE
    A zdradzisz mi skąd uzyskać system w wersji 4.3? Może on coś pomoże a to byłoby dla mnie bardzo pomocne jakby się udało.
    Wiem, że lada dzień ma wejść oficjalnie ale "lada dzień" może trwać miesiące :-(

    Pozdrawiam
     
  15. jakinton
    Offline

    jakinton Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Listopad 2016
    Wiadomości:
    16
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro+ 1 GbE
    witam serdeczni

    czy w 459 Pro + jest możliwa funkcja usypiania ?

    w ustawieniach nie mam takowej, a w Qfinder jest nieaktywna

    pozdrawiam serdecznie Jak
     

Poleć tę stronę