Udzielamy pomocy Brak możliwości połączenia się z NASem spoza sieci LAN.

Discussion in 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' started by bithoven, Sep 18, 2017.

Loading...
  1. bithoven
    Offline

    bithoven Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Feb 11, 2015
    Messages:
    8
    Location:
    Wrocław
    Local Time:
    5:37 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    DS215j
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.2.0299 Build 20170901
    Model serwera: QNAP TS-453A

    Witam,
    po pewnym czasie przeniosłem się z NAS'a Synology na QNAP - model jak wyżej.
    Jest on podłączony do modemu/routera LTE FRITZ!BOX 6840 LTE za pomocą skrętki 1 Gbit/s. 3 komputery (wszędzie WIN 10 home x64) również podłączone są do tego routera za pomocą identycznego kabla.
    Uruchomiłem myqnapcloud.com. Początkowo pozwołiłem NASowi na routerze na automatyczne otwieranie portów za pomocą UPNP.

    Objawy mojego problemu są następujące:
    Kiedy komputery w sieci LAN pracują, to nie ma problemu, żeby połączyć się nawet z komórki do serwera NAS. Po wyłączeniu komputerów po ok. godzinie otrzymuję informację z serwera na mail'a o treści jak poniżej:
    [myQNAPcloud] CloudLink service for myQNAPcloud web site is not available. You may not be able to manage or share the file(s)/folder(s) stored on this QNAP device via myQNAPcloud web site.

    Od tego czasu nie mogę się już zalogować na serwer zdalnie. Jak uruchomi się komputery, które mają zmapowane już dyski z serwera, to wszystko wraca do normy.
    Zlikwidowałem UPNP i zalecane porty otworzyłem ręcznie na routerze... sytuacja niestety się powtarza. Po kilku próbach czasami się odblokowuje system i mogę się połączyć z NASem zdalnie. Tak jakby wchodzi w stan uśpienia i ciężko go obudzić.

    Znalazłem takie ustawienia:
    upload_2017-9-18_19-28-42.
    może ten tryb gotowości należy ustawić inaczej? Może mieć wpływ?
    Inne ustawienia zasilania:
    upload_2017-9-18_19-30-18.
    upload_2017-9-18_19-30-52.
    upload_2017-9-18_19-31-31.
    upload_2017-9-18_19-32-18.

    Reasumując miło by było, gdyby QNAP nie zasypiał i był zawsze szybko dostępny (lepsze dla dysków NASowych jest zasypianie czy jednak ciągła praca)?
    Z góry dziękuję za poradę.
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    8,231
    Location:
    Wrocław
    Local Time:
    7:37 AM
    Ratings:
    +1,235 / 33 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    dyski nas są przeznaczone do pracy ciągłej , z wyłączaniem się nie lubią.

    Skoro maila dostałes tzn ze do tego momentu Q działa.

    Czy mozesz sterować Q za pomocą aplikacji mobilnej z telefonu/tabletu BEZ włączania komputerów (zdalnie z internetu nie sieci lokalnej)?
     
  3. m82
    Offline

    m82 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 14, 2009
    Messages:
    136
    Local Time:
    5:37 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS209
    Podłącze się pod temat, gdzie wyłącza się usypianie dysków ? Która opcja za to odpowiada ?

    Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka
     
  4. bithoven
    Offline

    bithoven Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Feb 11, 2015
    Messages:
    8
    Location:
    Wrocław
    Local Time:
    5:37 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    DS215j
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Właśnie sprawdziłem - bez włączania komputerów zazwyczaj nie mogę połączyć się z Qnapem (chociaż wczoraj raz mi się ten cud udał, może się akurat jakoś aktualizował i nie spał... sprawdzając po kilku godzinach już znowu spał i połączyć się nie mogłem).
    Uruchomiłem teraz komputery stacjonarne pracujące w LANie i teraz mogę się połączyć z komórki spoza sieci LAN (LTE) przez np. Qflie i Qmanager. Zazwyczaj mogłem też wejść przez wyszukiwarkę, jednakże dzisiaj jak wchodzę na myqnapcloud, to wyskakuje mi CloudLink is not installed or does not function correctly i połączenie nie jest możliwe. Klikając na link w menu pod My Devices, nie łączy się i wyskakuje stronka z alternatywnymi możliwościami połączenia w oparciu o port 443 - co również nie działa.
    --- Połączono posty, Sep 19, 2017, Data oryginalnego postu: Sep 19, 2017 ---
    Update:
    wszedłem w sieci LAN na serwer i w zakładce Cloud Link pojawia się taka informacja jak na poniższym Screenie:
    upload_2017-9-19_11-25-39.
    Wchodząc na zakładkę z konfiguracją routera widzę, że porty są niepootwierane.
    upload_2017-9-19_11-28-6.

    Wchodząc na przekierowania portów są jednak otwarte...
    upload_2017-9-19_11-30-52.
    i inna zakładka...
    upload_2017-9-19_11-33-24.
    Czy to jakoś bardziej rozświetla sytuację? Bo ja szczerze mówiąc zgłupiałem...
     

    Attached Files:

  5. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    8,231
    Location:
    Wrocław
    Local Time:
    7:37 AM
    Ratings:
    +1,235 / 33 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    mam takie same ustawienia:

    upload_2017-9-19_17-19-46.

    1. mam "wrażenie" że router celem oszczędzania energii/pakietu wyłącza porty albo wrzuca je w tryb "low power", może wstawienie switcha po drodze załatwi problem ?
    2. walnięty firmware, znajdz jakiś czysty używany dysk, wyjmij wszystkie dyski , do 1. kieszeni wstaw ten "nowy" dysk i postaw system od nowa i zbadaj sytuacje
    3. walnięty NAS/port LAN - czy ten model ma dwa porty LAN - może do drugiego trzeba przepiąć ?

    tyle mi do głowy przychodzi .. czekamy na wyniki testów , powodzenia!
    --- Połączono posty, Sep 19, 2017, Data oryginalnego postu: Sep 19, 2017 ---
    aaa no i podstawa - wymień kabel lan między NAS a routerem!
     
  6. Romeos20
    Offline

    Romeos20 Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 9, 2019
    Messages:
    1
    Local Time:
    7:37 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Witam
    Bithoven możesz mi napisać na maila jak połączyłeś się z QNAP i zmapowałeś dysk spoza sieci LAN?? Mój mail to krzeszowskipawel@gmail.com

    Pozdraiwam
     
  7. max69
    Offline

    max69 Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 14, 2019
    Messages:
    1
    Local Time:
    7:37 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x31 100 Mbps
    Mnie też by to pomogło - troche zielony jestem :) Pomożesz ? max69@onet.pl
     

Users found this page by searching for:

  1. brak polaczenia z nasem

    ,
  2. qnap brak połączenia