dao

Passing Basics
Beginner
15 Grudzień 2016
8
0
15
Odznaki
8
QNAP
null
Ethernet
null
Poz.
0

Noszę się z zakupem urządzenia qnap ts-128, które chcę wykorzystywać przede wszystkim jako przystawkę smart do tv ale również jednocześnie jako serwer na pliki udzielając bezprzewodowo dostęp do nich. Urządzenie miałoby być w związku z tym podłączone na stałe do tv. Czy może ono pracować bez połączenia ethernet z ruterem tylko po Wi-Fi czy też by udostępniać pliki powinno być połączone kablem z ruterem ?

Noszę się z zakupem urządzenia qnap ts-128, które chcę wykorzystywać przede wszystkim jako przystawkę smart do tv ale również jednocześnie jako serwer na pliki udzielając bezprzewodowo dostęp do nich. Urządzenie miałoby być w związku z tym podłączone na stałe do tv. Czy może ono pracować bez połączenia ethernet z ruterem tylko po Wi-Fi czy też by udostępniać pliki powinno być połączone kablem z ruterem ?
Owszem powinno być po kablu, tyle że moim zdaniem to ogólnie słabe rozwiązanie do takiego zastosowania.

• Lubię to
Reakcje: 1 osoba
A dlaczego słabe ? I jakie byłoby lepsze ? Nigdy nie miałem NASa i nie wiem z czym to się je.

A dlaczego słabe ? I jakie byłoby lepsze ? Nigdy nie miałem NASa i nie wiem z czym to się je.
kwestia wydajności - wifi zawsze wolniejsze - nawet gdyby było w standardzie AC - i kwestia stabilności - co kabel to kabel :)

Mam łącze 100/25. AC. Wydajny ruter. 4K na kilku odbiornikach bez problemu.

Mam łącze 100/25. AC. Wydajny ruter. 4K na kilku odbiornikach bez problemu.
ale wg. specyfikacji ten qnap nie ma wbudowanego wifi, więc pewnie trzeba by jaką karte dobra i zgodną znaleść z nim. Jednak ja osobiście bym nie szedł w wifi dla qnap-a mimo iż mam też bardzo dobry router

Nie ma wifi ? Czyli nawet w trybie przystawki smart powinien być podłączony do routera. To odpada niestety. Chyba nie ma alternatywy zatem jak dwa urządzenia.

Prawdę mówiąc nie zupełnie chodziło mi o samo WiFi. Bardziej martwi mnie określenie, że chcesz zrobić z tego smart do Tv. Moim zdaniem to rozwiązanie nadaje się na serwerek plików w domowym zaciszu. Samo SMB nieźle obciąża to pudełko. Do tego obsługa karty WiFi, która niewątpliwie będzie mało wydajna i nie widzę już mocy na sensowne działanie czegokolwiek innego. Będziesz się wściekał jak to działa. Celuj w coś na intelu.

Osobiście polecam coś z rodziny TS-x51 lub TS-x53 i oczywiście wszystko ponad tym.
Co do sieci możesz iść na kompromis i zastosować jakieś rozwiązanie typu PowerLine (lan po sieci energetycznej). Masz świeżą instalację energetyczną więc będzie działać bezproblemowo i przede wszystkim stabilnie. Sam miałem taki problem z kablami między piętrami i podpiąłem zwykły zestaw TP-Linka. Moim zdaniem to się sprawdza :)

U mnie powerline niestety cienko.Extendery 2200 lepiej działają. Więc pomyślałem o wifi.