Rozwiązany Dobór UPS do Qnap TS-251

Dyskusja w 'Kompatybilność' rozpoczęta przez użytkownika Wo1tylla, 18 Lipiec 2016.

Ładowanie...
Tagi:
  1. Wo1tylla
    Offline

    Wo1tylla Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam,

    Mam prośbę o pomoc w wyborze zasilacza UPS. Do urządzenia podłączone będą następujące urządzenia: Qnap TS-251, Router RT-AC87U oraz switch 8 portowy. Głównym celem zasilacza miałoby być bezpieczne zamknięcie Qnapa - niewielkie znaczenie ma długość pracy na podtrzymaniu.
    Co do samego UPS to chciałbym, aby był jak najmniejszy, z portem USB (do komunikacji z Qnapem), rozsądny cenowo.

    Oczywiście znalazłem listę kompatybilnych urządzeń, ale bardziej liczę na Wasze sprawdzone sugestie.

    Znalazłem coś takiego: CyberPower DX850E-FR, ale nie wiem co to jest warte.

    Z góry dzięki za pomoc.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.1 Build 20160601
    Model serwera: QNAP TS-251
     
  2. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    402
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +89 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Mam taki sam, działa i współpracuje w pełni z qnap.
    Ale wiem że są lepsze, niekoniecznie w tej cenie.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  3. Wo1tylla
    Offline

    Wo1tylla Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Masz może jakiś konkretny "lepszy" model na myśli ? Jeśli chodzi o kwotę to nie chciałbym przekroczyć 600 zł ( co pewnie i tak jest przesadą przy moich wymaganiach).
     
  4. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 462
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +1 007 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ja zamówiłem : Power Walker VI 650 LCD (650VA/360W) 2xPL USB LCD (x-kom.pl)
    czekam aż paczka dotrze do mnie i dam znać co i jak
     
  5. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    402
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +89 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Mi się ten podobał APC Power-Saving Back-UPS Pro 1200.
    ma stabilizację napięcia. Z tego co czytałem ma też większy pobór prądu. Co za coś.
     
  6. Paollo
    Offline

    Paollo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    66
    Miejscowość:
    Kraków/Wieliczka
    Local Time:
    17:49
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Bardzo dobrą opinię mają UPSy firmy Eaton, współpracują z Qnapami (niektóre starsze modele widziałem na liście kompatybilności). Polecam, ponieważ mam z nimi póki co same dobre doświadczenia, a i cena rozsądna. Przykładowo z serii 5E model Eaton 5E 1100i USB, jeśli stawiasz na więcej mocy (ale są dosępne od 650VA).
    Pozdrowienia

    PS. Nie jestem związany biznesowo/handlowo z jakimkolwiek producentem/dystrybutorem/sprzedawcą sprzętu IT.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. darekhifi
    Offline

    darekhifi System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    22 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    149
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +23 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Ja zawsze biorę APC uzywki + wymiana aku, sprzęt niezniszczalny :), w domu mam apc back 550 (a może 500, nie pamiętam a to dobrze o sprzęcie swiadczy), koszt zakupu coś ok 100 pln!

    Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  8. Wo1tylla
    Offline

    Wo1tylla Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Dzięki za wszelkie podpowiedzi. Nie wiem czemu, nie mam na to żadnego logicznego wytłumaczenia, ale skłaniam się właśnie w kierunku APC.
    Cenowo pasuje mi APC Power-Saving Back-UPS Pro 550, ale denerwuje mnie, że trzeba kupić dodatkowo porzejściówki, aby wpiąć normalne wtyczki. Ciekawszym wydaję się urządzenie APC Power-Saving Back-UPS Pro 900, ale to już inne pieniądze... Inną sprawą jest, że oba urządzenia są trochę za duże i ciężko będzie żonie wytłumaczyć, że jest to konieczny mebel w naszym salonie :) Dlatego rozwiązaniem chyba będzie APC Back-UPS ES 700 VA.

    Dokonałem zakupu - APC Back- UPS ES 700.
    Dziękuję za pomoc
     
  9. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 462
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +1 007 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    częściowa zgodność z QNAP - tylko baterie pokazuje
    upload_2016-7-20_17-31-18.

    raport z lsusb -v
    Kod (Bash):
    1. Bus 001 Device 003: ID 0665:5161 Cypress Semiconductor USB to Serial
    2. Device Descriptor:
    3.   bLength  18
    4.   bDescriptorType  1
    5.   bcdUSB  1.10
    6.   bDeviceClass  0 (Defined at Interface level)
    7.   bDeviceSubClass  0
    8.   bDeviceProtocol  0
    9.   bMaxPacketSize0  8
    10.   idVendor  0x0665 Cypress Semiconductor
    11.   idProduct  0x5161 USB to Serial
    12.   bcdDevice  0.02
    13.   iManufacturer  1 INNO TECH
    14.   iProduct  2 USB to Serial
    15.   iSerial  0
    16.   bNumConfigurations  1
    17.   Configuration Descriptor:
    18.   bLength  9
    19.   bDescriptorType  2
    20.   wTotalLength  34
    21.   bNumInterfaces  1
    22.   bConfigurationValue  1
    23.   iConfiguration  3 20100813
    24.   bmAttributes  0x80
    25.   (Bus Powered)
    26.   MaxPower  100mA
    27.   Interface Descriptor:
    28.   bLength  9
    29.   bDescriptorType  4
    30.   bInterfaceNumber  0
    31.   bAlternateSetting  0
    32.   bNumEndpoints  1
    33.   bInterfaceClass  3 Human Interface Device
    34.   bInterfaceSubClass  0 No Subclass
    35.   bInterfaceProtocol  0 None
    36.   iInterface  4 Sample HID
    37.   HID Device Descriptor:
    38.   bLength  9
    39.   bDescriptorType  33
    40.   bcdHID  1.00
    41.   bCountryCode  0 Not supported
    42.   bNumDescriptors  1
    43.   bDescriptorType  34 Report
    44.   wDescriptorLength  27
    45.   Report Descriptor: (length is 27)
    46.   Item(Global): Usage Page, data= [ 0x00 0xff ] 65280
    47.   (null)
    48.   Item(Local ): Usage, data= [ 0x01 ] 1
    49.   (null)
    50.   Item(Main  ): Collection, data= [ 0x01 ] 1
    51.   Application
    52.   Item(Local ): Usage, data= [ 0x02 ] 2
    53.   (null)
    54.   Item(Global): Logical Minimum, data= [ 0x00 ] 0
    55.   Item(Global): Logical Maximum, data= [ 0xff 0x00 ] 255
    56.   Item(Global): Report Size, data= [ 0x08 ] 8
    57.   Item(Global): Report Count, data= [ 0x08 ] 8
    58.   Item(Main  ): Input, data= [ 0x82 ] 130
    59.   Data Variable Absolute No_Wrap Linear
    60.   Preferred_State No_Null_Position Volatile Bitfield
    61.   Item(Local ): Usage, data= [ 0x02 ] 2
    62.   (null)
    63.   Item(Global): Report Count, data= [ 0x08 ] 8
    64.   Item(Main  ): Output, data= [ 0x82 ] 130
    65.   Data Variable Absolute No_Wrap Linear
    66.   Preferred_State No_Null_Position Volatile Bitfield
    67.   Item(Main  ): End Collection, data=none
    68.   Endpoint Descriptor:
    69.   bLength  7
    70.   bDescriptorType  5
    71.   bEndpointAddress  0x81  EP 1 IN
    72.   bmAttributes  3
    73.   Transfer Type  Interrupt
    74.   Synch Type  None
    75.   Usage Type  Data
    76.   wMaxPacketSize  0x0008  1x 8 bytes
    77.   bInterval  1
    78. Device Status:  0x0000
    79.   (Bus Powered)
    80.  
     
  10. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    402
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +89 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Cyberpower pokazuje też minuty.

    Mobilnie
     
  11. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    632
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +193 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Uzupełniając. APC Power-Saving Back-UPS Pro 550 FR - ma zwykłe gniazda. Nie ma konieczności zakupu specjalnych kabli lub przejściówek.
     
  12. wiocha
    Offline

    wiocha Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    15 Luty 2016
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    @pigers@pigers co to znaczy częściowa zgodność? Po zaniku napięcia może się nie wyłączyć serwer po określonym czasie?
    Mam taką samą zgodność na swoim UPS.
     
  13. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 462
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +1 007 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    popatrz na screena i zobacz czego brakuje, ja zrobiłem crash test i odłączyłem prąd od upsa i nas dalej działał - po 15 minutach został wyłączony
    włożyłem wtyczkę i nas się włączył
     
    • Piwo Piwo x 1
  14. wiocha
    Offline

    wiocha Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    15 Luty 2016
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    a jaki miałeś ustawiony czas na wyłączenie serwera po zaniku zasilania
     
  15. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 462
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +1 007 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    15 minut ...

    Sent from my Che2-L11 using Tapatalk
     
  16. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    402
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +89 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Przy dużym obciążeniu może Ci nie wytrzymać 15 min. U mnie pokazuje 18. Ale ciężko powiedzieć ile wytrzyma max. Mam też ustawione że nie wstaje sam po powrocie zasilania, bo może być ponowne odcięcie i podczas uruchamiania padnie.

    Mobilnie
     
  17. wiocha
    Offline

    wiocha Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    15 Luty 2016
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    ok dzięki czyli działa tak jak należy, pytam ponieważ zamówiłem nowy aku bo stary nie wytrzymywał nawet 5 min
     
  18. fisher2k
    Offline

    fisher2k Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Witam.
    Kupiłem używanego upsa firmy APC CS350. Cena 69zl z kablem usb. 50W żarówka rozladowuje go w 50min. Zakładam ze switch z routerem i z nasem wytrzyma ponad godzinę. Ups jest małych rozmiarów nie piszczy i nie pobiera wiele prądu. Jest wykrywany przez mojego TS-251. Jedyny problem to NAS przestaje go widzieć po restarcie. Trzeba dodawać jeszcze raz. Sądzę jednak ze to nie jest wina UPS tylko firmware w QNAP.

    Pozdrawiam

    Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  19. radzio6
    Offline

    radzio6 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    32
    Local Time:
    16:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    jaki model?
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51 802.11n

    Pigers, czy nadal polecasz ten model UPS (Power Walker VI 650 LCD )? Głupie pytanie z mojej strony ale czy akumulator jest wymienny?

    Wiem, że Qnap nie pokazuje czasu pozostałego do rozładowania ale generalnie jest wyświetlacz w tym modelu a ja poszukuję niedrogiego rozwiązania tylko do podtrzymania NASa (TS-251) i jego bezpiecznego wyłączenia zaraz lub max do 5 min po zaniku zasilania.
    U mnie Qnap nawet nie musi automatycznie się włączać po przywróceniu zasilania bo mógłbym to zrobić przez Wake On Lan.
     
  20. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 462
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +1 007 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    @radzio6@radzio6 - tak i tak - aku jest wymienny, ale jest z tym troche zabawy żeby wymienić.
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. eaton 5e qnap

    ,
  2. podlaczenie usp cyberpower dx60e-fr do qnpa 251