Doradztwo karta 10Gb do qnap ts-253D

malma777

Entry Technician
Q Associate
Sep 30, 2022
52
3
8
41
QNAP
TS-x53D
Ethernet
1 GbE
Witam, chciałbym prosić o doradztwo, czy warto dokupić do mojego qnapa ts-253D kartę 10Gb i co dzięki temu będę miał.Obecnie quap służy głownie jako dysk sieciowy dla Macbooka i jako serwer multimediów audio i wideo. Prędkości przesłania po wifi są znośne ale czy dziki wymianie karty na 10gb będzie lepiej i czy dużo lepiej. I jaka kartę w miarę tania byście polecili. Mój ruter to Asus RT-AC65P

jeśli nie masz dysków SSD, mija się to z celem .. a akceptowane przez qnapa karty masz na Lista kompatybilności - QNAP

Zamienniki ? życzę powodzenia, QNAP to nie PC, nie łyka wszystkiego, taka ich polityka.
Post automatically merged:

a router i tak jest zbędny - bo musisz to mieć w switchu 10Gb .. no chyba że będziesz swoją makówkę łączyć bezpośrednio kablem z QNAPem.

• Like
Reactions: wac_ns and malma777
dzięki za szybką odpowiedź, więc chyba zostawię tak jak jest teraz dyski ssd na razie nie chce kupować ze względu na kasę co najwyżej ramu dołożę do 16 zamiast 4 i tak zostawię.

Co by dała karta 10Gb, jak router ma tylko 1Gb?

tym bardziej gra nie warta świeczki bo ruter musiałbym wymienić a ogólnie jestem dość zadowolony z serwera dla moich skromnych potrzeb jest wystarczający

fpoprtostu myślałem że małym kosztem można by było coś poprawić ale widzę ze tak się nie da

Ten qnap ma porty przecież 2,5gbit to za mało ?

nie wiem czy mało porostu widziałem na YouTube jak ktoś robił upgrade tego Nasa i właśnie montował tam kartę 10gbit

Teraz nasuwa mi się pytanie czy jak bym zmienił ruter na jakiś lepszy to czy zauważę różnice w prędkości komunikacji po wifi miedzy MacBook a nas skoro tam są porty 2x2.5gbit a teraz ruter mam 1gbit

jeśli kupisz kartę QNAP 10 Gb, to musisz łączyc się bezpośrednio z QNAPem - bez WiFi. Uśmiecha ci się to konfigurować ? :D

nie pomysł kupna karty 10gbit już wybiłem sobie z głowy, teraz mam inny mianowicie żeby ruter zmienić na 2.5gbit ale nie wiem czy gra jest warta świeczki

A to nie taniej kupić switch? Jakby co to miałbym do oddania TP-LINK TL-SG108-M2. Miałem budować sieć na 2,5Gb, ale wpadły mi sprzęty z SFP+ i trochę inaczej muszę się konfigurować. Na czacie kilka dni temu wspominałem już o tym.

jak kupi switcha , to musi się do niego kablem wpiąć - gdzie pożytek z Wifi ?

Aaa.. no tak, wifi 😝 no to tylko Router.

poza tym kupic dobry router to sztuka , prawda @Ice ;) zwłaszcza z dobrym AP dla japka

W kwestii routerów ilość antenek nie świadczy że jest lepszy ;];];] Co do AP to UBI drogie jak CH ale transfery są na wysokim poziomie.

• Like
Reactions: jerry1333
Kabel najlepszy. Switch 2.5Gb i śmiga aż miło.

Users search this thread by keywords

1. 10Gbit
  2. karta 10gb
  3. ts=253d
  4. SFP+
  5. Wifi
  6. Qnap TS-253D
  7. ruter asus