Kawa i herbata DUAL M.2 22110/2280 PCIE SSD EXPANSION CARD

Dyskusja w 'Kącik użytkownika: Opinie i komentarze' rozpoczęta przez użytkownika Kreonium, 4 Październik 2018.

Ładowanie...
  1. Java
    Offline

    Java Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Sierpień 2017
    Wiadomości:
    21
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    08:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x35
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x35 100 Mbps
    whitemax

    Dzięki za zwrócenie uwagi, trochę namieszałem oczywiście miałem na myśli m2 sata czy m2 pci powinienem rozważać. Przez to niedopatrzenie na 2 poście i nie znajomość tematu zupełnie nie zwróciłem na to uwagi. ==> oczywiście m2 pci powinienem brać pod uwagę...

    Co do kart to pytałem czy kartę 2 czy 4 dyskową rozważać mogę tylko i wygląda że ==> nadal nie wiem bo w specyfikacji na stronie pokazuje tylko wersję 2 dyskową ale specyfikacja powstała przez wypuszczeniem tej 4 dyskowej i być może nie została uaktualniona tabelka.... tego nie wiem.
    Gdzieś ktoś mi napisał że mogę 4 dyskową użyć ale to nie jest pewna informacją i nie potwierdzona stuprocentowo.
    Stąd też pytanie jaką warto byłoby jednak rozważać bo niby miejsca jest pod dostatkiem? Tyle czy na dlogość się zmieści qnap ma 22-23cm długości...

    Czy da się na nich zainstalować system tak aby pozostałe mechaniczne były tylko pula pamięci na dane i wyłącznie dane czyli 6 x 4Tb wd red???

    Tego niestety nie wiem...???
     
  2. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    219
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    08:48
    Oceny:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Jeśli to nowa karta, to myślę, że na to pytanie nikt na forum nie odpowie. Skorzystaj z aplikacji helpdesk w qnapie i zadaj pytanie. Zwykle odpowiadają bardzo szybko i po polsku. U mnie pierwsza karta nie działała, chodź wydawało by się że powinna, tak że najlepiej się skonsultować, albo znaleźć sklep chętny na wymianę w razie czego.

    Na drugie pytanie też już gdzieś Mariusz odpowiadał. Z tych dysków można korzystać tak samo jak z innych. Tak że bez problemu możesz zainstalować tam system, używać jako cache czy do innych celów. Ja też z taką myślą kupiłem swoją kartę.
     
  3. Java
    Offline

    Java Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Sierpień 2017
    Wiadomości:
    21
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    08:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x35
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x35 100 Mbps

    Link: https://www.youtube.com/watch?v=hVTqBBOMl3k
    11:39 odp jak dobierac karty ogolnie cale video jest spoko


    Link: https://www.youtube.com/watch?v=aokjZsX652E
    --- Połączono posty, 6 Styczeń 2019, Data oryginalnego postu: 6 Styczeń 2019 ---
    Pytanie czy na tych dyskach na karcie z NVMe mozna zainstalowac system QTS tak aby pozostale HDD byly tylko magazynem danych?

    Btw fajna oferta na amazon:


    Link: https://www.amazon.com/QNAP-QM2-2P10G1T-Low-Profile-pre-Loaded-Full-Height/dp/B0711NWRPW?language=en_US
    karta za 230$

    jest tam tez pakiet pamiec 16gb ram dysko 500gb evo 970 i karta NVMe z 10Gbit etnernetem za 466$

    Jak sadzicie to dobra oferta czy lepiej brac z gwarancja lokalnie?
     
  4. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    219
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    08:48
    Oceny:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Jak z amazona, to amazon.de, albo .pl. Z hameryki dodatmowo vat, cło i wyjdzie to samo, albo drozej niz w polskim sklepie i z wymiana problem.

    Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
     
  5. Java
    Offline

    Java Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Sierpień 2017
    Wiadomości:
    21
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    08:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x35
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x35 100 Mbps
    Pytanie czy na tych dyskach na karcie z NVMe mozna zainstalowac system QTS + wykozystac je do celow do ktorych zostaly zaprojektowane jednoczesnie i tak aby pozostale HDD byly tylko magazynem danych?
     
  6. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    219
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    08:48
    Oceny:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
     
  7. Java
    Offline

    Java Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Sierpień 2017
    Wiadomości:
    21
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    08:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x35
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x35 100 Mbps
    Dzieki za odp.

    Mozesz opisać jak ją używasz czy zainstalowałeś na niej system czy tylko sluży do cache lub innych celów, jeśli tak to czy wirtualizujesz coś, ew masz postawiony apache tomcat i czy korzystasz z karty 10gbit i jak sie taka konfiguracja sprawuje i do czego jej głównie używasz?
     
  8. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    219
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    08:48
    Oceny:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Póki co wymieniam dyski, więc nic nie instaluje. Jak poczytasz watki odnośnie takich kart, to się doczytasz o moich problemach ;)