Witam was serdecznie.
Wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem QNAPA 251+.
Po włożeniu do niego mojego dysku WD RED 2 TB, przy formacie usłyszałem niepokojące dźwięki. Był to dysk twardy który zaczął trzeszczeć. Okazało się że przy zapisie na dysk również wydaje z siebie niepokojące dźwięki.
Aby było ciekawiej dysk ten pracował wcześniej w komputerze i nie było z nim żadnych problemów.
Ponownie podpiąłem go pod komputer, wykonałem format i zacząłem kopiować pliki. Przyłożyemł ucho do niego, był absolutnie cicho.
Dysk ponownie włożony do QNAPA poprostu trzeszczy przy zapisie, formacie, odczycie plików.
Spokojnie słychać go z kilku metrów.
Jest to nie do zniesienia.
Jaki moźe być powód?
Co z tym zrobić można?
S.M.A.R.T dysku dodam jutro, ale wszystko wygląda w nim ok.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem QNAPA 251+.
Po włożeniu do niego mojego dysku WD RED 2 TB, przy formacie usłyszałem niepokojące dźwięki. Był to dysk twardy który zaczął trzeszczeć. Okazało się że przy zapisie na dysk również wydaje z siebie niepokojące dźwięki.
Aby było ciekawiej dysk ten pracował wcześniej w komputerze i nie było z nim żadnych problemów.
Ponownie podpiąłem go pod komputer, wykonałem format i zacząłem kopiować pliki. Przyłożyemł ucho do niego, był absolutnie cicho.
Dysk ponownie włożony do QNAPA poprostu trzeszczy przy zapisie, formacie, odczycie plików.
Spokojnie słychać go z kilku metrów.
Jest to nie do zniesienia.
Jaki moźe być powód?
Co z tym zrobić można?
S.M.A.R.T dysku dodam jutro, ale wszystko wygląda w nim ok.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka