Pomoc Import PC do maszyny wirtualnej.

Gw-Service

Passing Basics
Beginner
8 Luty 2020
34
5
8
44
Ruda Śląska
gw-service.pl
QNAP
TS-x73A
Ethernet
1 GbE
Witam Panowie, mam pewien problem i w sumie nie znalazłem odpowiedzi ani na forum, ani w internecie ogólnie. Chciałem swój komputer Windows 11 Pro przenieść do maszyny wirtualnej na QNAP TS-473A. Stworzyłem .vmx, .vmdk za pomocą WMware vCenter korzystając z tego linku: Jak przekształcić komputer fizyczny w maszynę wirtualną dla aplikacji Virtualization Station przy użyciu oprogramowania VMware® vCenter™ Converter™?. Pliki zapisane na dysku zewnętrznym. Problem polega na imporcie tej maszyny. Otrzymuje komunikat jak poniżej

Zrzut ekranu 2025-08-19 125314.png

Nie wiem skąd wymaganie takiej ilości miejsca, jak dyski oba w komputerze mają raptem 1TB razem (bo są dwa) Pliki .vmdk mają jeden blisko 500GB, drugi 300GB, zatem nie mam pojęcia dlaczego Virtualization Station wymaga tyle miejsca. Jednak, mam tyle miejsca na macierzy i mu je udostępniłem, nadal ten sam komunikat. Czy któryś z kolegów może mi podpowiedzieć gdzie zrobiłem błąd ? Co może być nie tak.

Załączniki

• Zrzut ekranu 2025-08-19 125341.png
    Zrzut ekranu 2025-08-19 125341.png
    14,8 KB · Wyświetleń: 11
Nie Panowie, powoli. Ja nie eksportowałem vmki, tylko PC -> do vmdk.
Snapy na PC nie leciały nigdy z C, tylko za pomocą HDP leciał dysk D: do tego samego NAS-a.
Nie @Silas Mariusz tego Della mam od początku i od początku były tu dwie 512 SSD NVME.
Po wyeksportowaniu PC miałem pliki na zewnętrznej kieszeni USB z dyskiem 1TB i jak importowałem maszynę wirtualną, bezpośrednio z PC ->dysk USB to walił właśnie jakimś dziwnym błędem że potrzebuje tyle miejsca. Gdzieś w necie znalazłem info że najlepiej skopiować .vmx i .vmdk na QNAP-a i tak spróbować zaimportować maszynę. I poleciało. Zaciągnął .vmx-a wskazałem mu pliki .vmdk i poszło, zaimportowała się pomyślnie ale teraz przy uruchomieniu maszyny, ma jakby grub-a z Ubuntu, nie wiem czemu.
Nie rozumiem tego.
Jedyne co mi na QNAP-ie siedzi to stary folder z QTS Cloud i Xubuntu jak testowałem na Virtual station, może to ??

Nie, nie próbowałem.
Ale jak skopiowałem na QNAP-a pliki to już normalnie się zaimportował. Podejrzewam że to bardziej wina kieszeni.

Teraz wszedłem do Bios-u tej maszyny wirtualnej i mam taki komunikat.
Zmieniłem mu w Bios-ie na dysk UFEI i niestety każdorazowo wraca mi do ubuntu, choć nadal nie rozumiem skąd jest to ubuntu :(

Załączniki

• Zrzut ekranu 2025-08-19 202542.png
    Zrzut ekranu 2025-08-19 202542.png
    101,6 KB · Wyświetleń: 9
  • Zrzut ekranu 2025-08-19 203918.png
    Zrzut ekranu 2025-08-19 203918.png
    97,1 KB · Wyświetleń: 10
Tak dokładnie. Przez ostatni czas sprawdziłem czy dyski się montują poprawnie, jak je np. dołożę do Virtualki z Windows Server co też mam w VS i działają bez problemu. Jeszcze wpadłem na pomyśl żeby podpiąć cd z obrazem W11 pro i zrobić na tej wirtualce co nie startuje naprawę, jak na fizycznej maszynie. Może wtedy wywali tego grub-a z Ubuntu. Już mi brak pomysłów.
Połączono posty:

podaj co jest źródłem obrazu:
czy jest to maszyna fizyczna ?
czy jest to maszyna wirtualna ?
Źródłem obrazu jest maszyna Fizyczna.

Zgodnie z prośbą @Silas Mariusz spróbowałem odpalić dyski w VMware Workstation i niestety to samo. Nie mam zielonego pojęcia dlaczego wyskakuje ten GRUB z Ubuntu, nie umiem sobie przypomnieć czy kiedy kolwiek instalowałem na nim Ubuntu na dysku, na Virtualbox, to tak ale bezpośrednio na dysku, nie wiem. No kompa mam 5 lat jak nie więcej, więc .... Trudno Panowie. Trza będzie reinstalkę wszystkiego, dopiero potem obraz i migracja do maszyny VM.

Zrzut ekranu 2025-08-19 223948.png

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. forum