Podążaj za instrukcjami w poniższym filmie, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę jako aplikację internetową na ekranie głównym swojego urządzenia.
Informacja: Ta funkcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Używasz przestarzałej przeglądarki. Może ona nie wyświetlać poprawnie tej lub innych stron internetowych. Powinieneś zaktualizować swoją przeglądarkę lub użyć alternatywnej przeglądarki.
(Open Exchange) OX App Suite serwer/klient poczty Exchange z alternatywą do Office WebApps, w której skład wchodzi: książką adresowa, kalendarza, harmonogram do planowania zadań, chmura plików, edytor tekstowym ala Word, oraz skoroszyt typu Excel. Wszystkie dokumenty można współdzielić w obrębie grupy firmowej lub udostępniać na żądanie.
[Wymagania]
Serwer QNAP na platformie Intel
Minimum 4GB RAM
Wykonaj poniższe polecenie, aby zainicjować nową grupe/context w OX App Suite: Uwaga: Za argumentem -it umieść dokładną nazwę kontenera jaką podałeś podczas instalacji. W tym przykładzie to: docker-ubuntu-open-exchange
Nie obraź się, ale nie poradzisz sobie z konfiguracją OX skoro na takich podstawach umierasz. Jeśli zatem szukasz pakietu biurowego i odbierania maili to postaw na VM dowolnego Windowsa i klienta poczty. OX wbrew pozorom nie jest taki prosty do skonfigurowania a wymagania ma kolosalne.
Właśnie zainstalowałem OX'a bez problemu.
...
Czytałeś logi OX'a? Skąd bierze się ten błąd? Pamiętaj, że Docker/LXC wymagają już sięgania po dokumentacje autorów kontenera, które mogą być sprzeczne z założeniami dokumentacji producenta. Ale i jedną dokumentacje (o ile jest dostępna) a także drugą musisz przeczytać, aby zacząć zabawę.
W Twoim przypadku logi, logi, logi i jeszcze raz logi. W nich będzie skąd bierze się ten problem.
Możesz podrzucić jeszcze raz krok po kroku też mam problem z uruchomieniem tego dockera
Witam, udało się zainstalować ale tą wersje 7.6.2 na docker jest wersja 7.8 imap ale nie można jej zainstalować w ten sam sposób,
ten link przekierowuje na open-exchange-im a nie open-exchange. Roznica tych obrazow polega na tym ze open-exchange-im od razu jest skonfigurowany pod server imap kryjacy sie pod adresem localhost po porcie 143, wiec ciezko cokolwiek tutaj zdzialac.
po Drugie komendy dockerowe w HowTo wypisane sa dosc niejasno, poniewaz w drugiej komendzie wywoluje sie komende do kontenera o nazwie ox-example, a wczesniej nie ma wyjasnienia jak taki kontener o takiej nazwie utworzyc. Oczywiscie dla niektorych to moze byc oczywiste i pewnie dla autora HowTo jest, ale jak mozna zauwazyc jednak nie dla wszystkich.
Dlatego DLA TYCH, ktorzy mieli problem polecam odpalic terminal i:
Jezeli nie korzystasz aktualnie z zadnego kontenera ktory kiedykolwiek instalowales wykonuj te kroki po kolei:
Stworzmy sobie teraz folder w ktorym beda zapisywane dane z kontenera po to, aby np. po jego restarcie zmiany konfiguracyjne jakie dokonywalismy byly zachowane.
Teraz Stworzmy Konto na ktore bedziemy mogli sie zalogowac poprzez adres url http://adreipqnapa:8585
createuser -c 1 -A admin -P password -u dominik -d Dominik -g Imie -s Nazwisko -p twojehaslo -e dominik@example.com --access-contacts on --access-delegate-tasks on --access-edit-public-folder on --access-ical on --access-infostore on --access-read-create-shared-Folders on --access-syncml on --access-active-sync on --access-usm on --access-tasks on --access-vcard on --access-webdav on --access-publication on --access-subscription on --access-edit-group on --access-edit-resource on --access-edit-password on --access-collect-email-addresses on --access-multiple-mail-accounts on --access-calendar on
Zrobione teraz zaloguj sie na ten adres url co wyzej i wpisz login : dominik haslo: twojehaslo
a z kontenera w terminalu mozna sie juz wylogowac wpisujac : # exit
P.S.
odnosnie licencji.... to ten obraz dockerowy jest w koncu open source czy nie ?? bo na necie czytam, ze open xchange server 6 jest open source, a app suite nie, ale na stronie producenta zadnych konkretnych info nie ma .. takze ja juz nie wiem czy moge z tego korzystac czy nie ...
Ale wydaje mi sie, ze obraz dockerowy opisany w tym artykule dotyczy Open-Xchange AppSuite czy zle mysle?
W Dockerfile mozna zauwazyc, ze jest odpalana komenda typu ... --no-license ...
Czy zacytowana przeze mnie notka odnosnie Licencji dotyczy tego obrazu dockerowego?
Witam
udało mi sie zainstalować i jak na razie jest ok po instalacji.
Po zainstalowaniu sie do panelu na górze strony wyskuje mi taki komunikat :" Error while communicating with the sieve server localhost at port 2000 for user xxx in context 1"
Szukałem u wójka gogle rozwiazania ale nie moge sobie z tym poradzić :/
Dodatkowym problemem jest to ze za pomocą hasła i loginu mogę sie zalogować w przeglądarce ale juz na urządzeniach mobilnych (tablet, smartfon) juz nie mam możliwości wyskakuje mi bład logowania (błedne hało lub login) :/
W tym miejscu dostaje błąd:
root@c7492c741dc3:/data# createcontext -A oxadminmaster -P $ADMIN_MASTER_PASSWORD -c 1 -u admin -d "Admin" -g Admin -s User -p password -L defaultcontext -e CONTEXTADMIN_EMAIL -q 0
context could not be created:
Error: Unrecognized options on the command line: Unknown option ``1'
Bardzo mnie cieszy że zrobiłeś tak jak jest opisane w pierwszym poście. W takim razie pytanie jest do Wodza czy może Ci w tym pomóc. Instalacja jedno a konfiguracja to już drugie. Ciangi zgłębił temat i w moim odczuciu podał o tyle lepsze kody konfiguracyjne że podaje właśnie katalog, tworzy instancje użytkownika itp. Nie wiem tylko czemu wyrzuca mi błąd przy jednym z parametrów.
W kodzie Silasa jak zacząłem patrzeć dodajemy najpierw "ctxadmin" później użytkownika. Wyszło mi to jak w obydwu dodałem swój adres mailowy. Otrzymałem komunikat że już osoba ma taki adres mailowy. O dziwo mogłem się zalogować na poświadczenia ctxadmin.
// Proszę ponownie abyś nie cytował tekstów które znajdują się bezpośrednio nad Tobą.
Narzędzie wydaje mi się bardzo fajne. Niestety nie widzę tam panelu administracyjnego, więc dla takiego użytkownika jak ja i Ty wymagać to będzie dodatkowej wiedzy skryptowej, a więc albo nauka albo darować sobie ten system =P.
createuser -c 1 -A admin -P password123! -u ciangi -d Dominik -g Imie -s Nazwisko -p twojehaslo -e dominik.ciangi@test.com --access-contacts on --access-delegate-tasks on --access-edit-public-folder on --access-ical on --access-infostore on --access-read-create-shared-Folders on --access-syncml on --access-active-sync on --access-usm on --access-tasks on --access-vcard on --access-webdav on --access-publication on --access-subscription on --access-edit-group on --access-edit-resource on --access-edit-password on --access-collect-email-addresses on --access-multiple-mail-accounts on --access-calendar on
Error typu: "Could not get a default folder for this application. Application may not work as expected until this problem is solved."
mowi jasno, ze nie zdefiniowales defaultcontextu, wiec nie wie z czego ma czytac.
jak testowalem, to jest cos typu Word/Excel bardzo taki openoffice, czyli odpowiadajac, tak jest mozliwosc, bo z tego co kojarze to pliki openofficowe mozna czytac w microsoft office.
tylko proszę pamiętać, że jest roznica pomiedzy obrazami dockerowymi sbminimal/docker-ubuntu-open-exchange a sbminimal/docker-ubuntu-open-exchange-im. Testowalem i jeden i drugi. w jednym z nich (na tym z koncowka -im) nie ma wlasnie tej opcji z pisaniem wordow/excelow - mozliwe ze trzeba recznie doinstalowac pakiet.