hdr-45854-general.webp

Scenariusz​

Mam klaster wysokiej dostępności (HA), w którym po awarii dysku w jednym z węzłów grupa RAID i jej nadrzędny pool uległy degradacji. Wystąpiła następująca sytuacja:

1. System automatycznie użył wyznaczonego dysku zapasowego do odbudowania zdegradowanej grupy RAID.
    Spowodowało to konwersję dysku zapasowego w dysk danych i przywrócenie poolu.
  2. Wymieniłem uszkodzony dysk na nowy.
  3. System automatycznie ustawił nowy dysk jako nowy dysk zapasowy.
    Spowodowało to niespójność konfiguracji dysków między dwoma węzłami klastra.

Jak mogę bezpiecznie zamienić role dysków danych i dysków zapasowych, aby ponownie ujednolicić konfigurację dysków między węzłami?

Instrukcje​

Poniższe kroki umożliwiają bezpieczną zamianę ról między dyskiem danych a dyskiem zapasowym.

uwaga
  • Te kroki można wykonać wyłącznie w aplikacji Storage Manager, która jest dostępna tylko na aktywnym węźle.
  • W aplikacji Storage Manager można zarządzać dyskami na obu węzłach, dlatego nie ma potrzeby wykonywania przełączenia (switchover).
  • Jeśli musisz wykonać te kroki na obu węzłach, wykonaj je pojedynczo — na jednym węźle naraz.

1. Zaloguj się do aktywnego węzła jako administrator.
  2. Przejdź do Storage Manager > Dyski > Urządzenie.
  3. Opcjonalnie: W prawym górnym rogu kliknij menu rozwijane, aby wybrać drugi węzeł w klastrze HA.
  4. Wybierz dysk danych, który ma zostać zastąpiony dyskiem zapasowym.
  5. Kliknij Akcja, a następnie wybierz Zastąp.
    Otworzy się nowe okno.
  6. Wybierz Ustaw jako dysk zapasowy.
  7. Wprowadź hasło swojego konta.
  8. Kliknij OK.
    System przeniesie wszystkie dane z wybranego dysku na dysk zapasowy.
    Dysk zapasowy zastąpi wybrany dysk jako członek jego grupy RAID, a wybrany dysk stanie się nowym dyskiem zapasowym.

Dalsza lektura​

Ostatnio edytowane: