Scenariusz
Mam klaster wysokiej dostępności (HA), w którym po awarii dysku w jednym z węzłów grupa RAID i jej nadrzędny pool uległy degradacji. Wystąpiła następująca sytuacja:
- System automatycznie użył wyznaczonego dysku zapasowego do odbudowania zdegradowanej grupy RAID.
Spowodowało to konwersję dysku zapasowego w dysk danych i przywrócenie poolu. - Wymieniłem uszkodzony dysk na nowy.
- System automatycznie ustawił nowy dysk jako nowy dysk zapasowy.
Spowodowało to niespójność konfiguracji dysków między dwoma węzłami klastra.
Jak mogę bezpiecznie zamienić role dysków danych i dysków zapasowych, aby ponownie ujednolicić konfigurację dysków między węzłami?
Instrukcje
Poniższe kroki umożliwiają bezpieczną zamianę ról między dyskiem danych a dyskiem zapasowym.
uwaga
- Te kroki można wykonać wyłącznie w aplikacji Storage Manager, która jest dostępna tylko na aktywnym węźle.
- W aplikacji Storage Manager można zarządzać dyskami na obu węzłach, dlatego nie ma potrzeby wykonywania przełączenia (switchover).
- Jeśli musisz wykonać te kroki na obu węzłach, wykonaj je pojedynczo — na jednym węźle naraz.
- Zaloguj się do aktywnego węzła jako administrator.
- Przejdź do Storage Manager > Dyski > Urządzenie.
- Opcjonalnie: W prawym górnym rogu kliknij menu rozwijane, aby wybrać drugi węzeł w klastrze HA.
- Wybierz dysk danych, który ma zostać zastąpiony dyskiem zapasowym.
- Kliknij Akcja, a następnie wybierz Zastąp.
Otworzy się nowe okno. - Wybierz Ustaw jako dysk zapasowy.
- Wprowadź hasło swojego konta.
- Kliknij OK.
System przeniesie wszystkie dane z wybranego dysku na dysk zapasowy.
Dysk zapasowy zastąpi wybrany dysk jako członek jego grupy RAID, a wybrany dysk stanie się nowym dyskiem zapasowym.
Dalsza lektura
Ostatnio edytowane: