Witam !
Jeszcze do dziś pamiętam jakie miałem problemy kiedy wyłaczyłem sobie obsługę usb w biosie i mój qnap przestał bootować.
Dzięki pomocy Silasa i reszty jego teamu udało mi się przywrócić NAS do używalności.
Już wtedy chciałem jakość zrobić backup wsadu kości flash z biosem ale było to niemożliwe - kernel qnapowy nie miał włączonej opcji dostęu do /dev/mem, bez którego appka flashrom nic nie odczyta z flash-a.
Teraz spróbowąłem znowu ten trick na becie 4.3 i to działa !
A więc po koleji:
Oby ten plik nigdy nam się nie przydał
BTW - opis dotyczy QTS 4.3.2 i TS 453mini - NIE WIEM, czy zadziała na 4.2.x. i innym hardware-u.
Jeszcze do dziś pamiętam jakie miałem problemy kiedy wyłaczyłem sobie obsługę usb w biosie i mój qnap przestał bootować.
Dzięki pomocy Silasa i reszty jego teamu udało mi się przywrócić NAS do używalności.
Już wtedy chciałem jakość zrobić backup wsadu kości flash z biosem ale było to niemożliwe - kernel qnapowy nie miał włączonej opcji dostęu do /dev/mem, bez którego appka flashrom nic nie odczyta z flash-a.
Teraz spróbowąłem znowu ten trick na becie 4.3 i to działa !
A więc po koleji:
- W Ubuntu 16.04 (zainstalowany w Linux station) instalujemy paczkę
flashrom
- Za pomoca
mc
przenosimy z kontenera lcx do realnego systemu trzy pliki:flashrom
(np. do/share/Public/
) ilibpci.so.3.3.1
orazlibudev.so.1.6.4
wraz z dowiązaniami symbolicznymi do/lib
Plii te znajdziemy w:
biblioteki z dowiązanami:/share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/ubuntu_hd/lxc/ubuntu_1604/rootfs/lib/x86_64-linux-gnu/
plik flashrom:/share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/ubuntu_hd/lxc/ubuntu_1604/rootfs/usr/sbin/
- Po wejściu do
/share/Public wystarczy
wydać komendęBash:flashrom -p internal -r flash.bin
Takie jest wyście z terminala:
Kod:flashrom v0.9.9-rc1-r1942 on Linux 4.2.8 (x86_64) flashrom is free software, get the source code at [URL='https://flashrom.org']flashrom[/URL] Calibrating delay loop... OK. Found chipset "Intel Bay Trail". Enabling flash write... OK. Found Winbond flash chip "W25Q64.W" (8192 kB, SPI) mapped at physical address 0x00000000ff800000. Reading flash... done.
Oby ten plik nigdy nam się nie przydał
BTW - opis dotyczy QTS 4.3.2 i TS 453mini - NIE WIEM, czy zadziała na 4.2.x. i innym hardware-u.