Jaki dysk do Qnap HS-251

sereknr1

Entry Technician
Q Associate
22 Sierpień 2017
56
3
8
45
QNAP
TS-x53B
Ethernet
802.11n (Wi-Fi 4)
Siema, jestem w trakcie wyboru serwera NAS. Prawdopodobnie będzie to HS-251+ z uwagi na pasywne chłodzenie. Mój przyszły serwerek ma pełnić funkcję:
- centrum multimedialnego (wideo, muzyka, zdjęcia)
- chmury
- serwera www - chcę przenieść stronę firmową www.metal-sk.eu postawioną w WordPressie ( skoro i tak płacę za prąd dla Qnapa za działanie 24/h to bez sensu jak mam płacić firmie zewnętrznej za miejsce które i tak mam ograniczone)
- zbioru plików do firmy (np. pusty szablon umowy, który mogę ściągnąć zewsząd na świecie gdzie mam tylko dostęp do neta)
kolejnymi przyszłymi projektami prawdopodobnie będą:
- centrum monitoringu - chodź nad tym się jeszcze zastanawiam bo chodzi o to aby z kamery w firmie możliwe było albo bezpośrednie przesyłanie i zapisywanie obrazu w Qnapie oddalonym od formy o ok. 70km
albo będzie to forma kopii zapasowej. Obraz będzie zapisywany na dysku w firmie i później z automatu przerzucany do Qnapa w domu
- centrum inteligentnego domu prawdopodobnie z raspberry PI
Wybór padł na w.w sprzęt gdyż praktycznie oferuje wszystko czego wymagam jednakże problem mam z dyskami. Qnap będzie stał przy TV, czytałem, że pomimo, iż serwerek jest cichy to przy zainstalowaniu
dysków talerzowych uwidacznia się szum, niektórzy oceniają go wręcz jako buczenie. Wszedłem sobie w rzeczy kompatybline z w.w Qnapem i przyglądałem się dyskom:
- WD Red
- IronWolf
- Crucial MX300 1TB
Który z nich wybrać?? Cenie sobie ciszę ale wiadomo też że SSD w tym rozmiarze są jeszcze bardzo drogie w związku z czym pewnie drugi dysk kupił bym za pół roku, może rok. Ale teraz mam drugie pytanie gdybym np. zgromadził jakimś cudem 1TB danych na dysku 1 i nie miał bym gdzie tego zgrać to wówczas jak rozumiem nie skonfigurował bym dysków do pracy w Raid - 1 bez ich sformatowania? Nie wiem czy np. nie kupić jednego SSD 200 GB na system a drugiego potężniejszego WD Red tylko nie mam żadnej ochrony danych znajdujących się na talerzach. Prosił bym was o jakieś podpowiedzi to tego tematu. Pozdrawiam!
Zaintrygował mnie artykuł na tej stronie odnośnie rachunków za prąd. Chciałbym się odnieść do waszych doświadczeń. Jaki jest miesięczny koszt trzymania serwerka HS-251+ bądź podobnego? Kolejne pytanie mam odnośnie doświadczeń związanych z własną stroną na qnapie? Natknęliście się na jakieś problemy?

Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.

• Lubię to
Reakcje: _Floyd

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. https://forum.qnap.net.pl/threads/jaki-dysk-do-qnap-hs-251.21961/