Jaki NAS - video, audio, backup

pdzran

Passing Basics
Beginner
14 Luty 2014
12
0
1
QNAP
null
Ethernet
802.11n (Wi-Fi 4)
Witam

To mój pierwszy post :)
Na początku opiszę co jest i co ewentualnie ma być.
Internet światłowodem do routera na stryszku, tam Airlive N.Power i do niego podłączone po WiFi wszystko czyli :
2 laptopy, tablet, telefony, do laptopów 3-4 dyski na usb (zdjęcia, filmy, muzyka).
Docelowo chcę przenieść zdjęcia, muzykę i filmy z dysków, laptopów na NAS, zmienić telewizor na nowy i na nim oglądać filmy, obecnie przez USB dysk lub pendrive, planuję także Yamaha Pianocraft - mp3, flac, radio internetowe, dab itd.
Muzyka mp3, flac, zdjęcia jpg i raw, filmy z dużym rozrzutem od starych polskich filmów w słabszej rozdzielczości do nowych produkcji, pewnie w przyszłości 4k

1.Co to jest transkodowanie to mniej więcej wiem, tylko pytanie czy potrzebuję mieć NAS z tą funkcją i ewentualnie FullHD czy 4K ?
Założenie takie, jak powyżej w opisie.

2.Wstępnie zdecydowałem, że wepnę NAS na stryszku do Airlive - ma wolne 3 porty LAN i poprzez WiFi będę robił to co w pkt.1
Czy jest taka szansa, że to zadziała, pomijam zdjęcia i muzykę, bo to chyba nie stawia wielkich wymagań, bardziej mam na myśli filmy ?
Airlive ma sieć w standardzie N, jednak urządzenia już nie wszystkie a sam zasięg w domu różny.
Przy budowie domu zrezygnowałem z sieci LAN myśląc, że będzie zbędna, teraz troszkę żałuję ale mleko jest rozlane.
Dom parter + piętro + stryszek, jak bardzo będzie brakować sygnału, ewentualnie mogę ściągnąć skrętkę na dół i tam postawić dodatkowego Airlive.

3.Backup NAS'a na zewnętrzny dysk, jeśli to możliwe to backup laptopów (ghost lub podobny soft i zrzut obrazu bezpośrednio na NAS).

4.Nie planuję dodatkowych funkcji typu wirtualne maszyny, torrent itp.

5.Jak wygląda kwestia DLNA ? Naczytałem się, że różnie to bywa w różnych telewizorach z obsługą.

Jak oceniacie te warunki i założenia - głównie chodzi o sieć, czy podoła i o transkodowanie czy jest potrzebne, ewentualnie coś co Wam się nasunie z tej treści ?

pozdrawiam
Paweł

Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.