Jaki NAS?

sturnus

Nowy użytkownik
Noobie
7 Grudzień 2015
9
4
3
38
QNAP
TS-210
Ethernet
802.11n (Wi-Fi 4)
Witam

Jestem zielony jeżeli chodzi o urządzenia Qnap i nasy jako takie:p

Chciałbym prosić szanownych forumowiczów o porade.

Poszukuje modelu, który będzie spełniał następujące kryteria:

- będę mógł ściągać pliki z kont premium z takich serwisów jak np rapidu.net i torrent bez użycia komputera
- będę mógł odtwarzać pliki mkv, fullHD z DTS na TV samsung i amplitunerze Denon (wyjście hdmi)
- będę mógł przeglądać zawartość dysku na TV i denonie (oba obsługują dlna i airplay)
- będę mógł postawić stronę w wordpressie.
- będę miał dostęp do plików z poziomu windows i będę mógł nimi zarządzać na zasadzie kopiuj-wklej-usuń
- będę mógł przechowywać muzykę, dokumenty, zdjęcia i współdzielić je z resztą sprzętów.

Teoretycznie ww. kryteria spełnia większość urządzeń qnap, lecz mi chodzi o w miarę dobry (nie chciałbym wydać kasy aby się później okazało że filmy fullhd przycinają.) :p

Budżet ok. 1000 zł i nie zależy mi na RAID.

Zastanawiałem się nad nowym rozwiązaniem tas-168, lecz nie jestem pewny czy procesor tam zainstalowany da rade z filmami w fullHD i dts.
2gb ramu powinno być wystarczające.

Proszę o sugesie, propozycje, porady, opinie i komenatrze.

Z taki budżetem wyboru nie masz dużego a dokładnie jeden model. TS-251 lub dołożyć i mieć minimalnie bardziej wydajniejszego 253 pro z 2gb pamięci.

Jabadabadu

• Lubię to
Reakcje: 1 osoba
1. DLNA ? prędzej po airplay będzie to działało skutecznie ... czemu ? poszukaj na forum jak działa DLNA i jak jest implementowane.
2. pyload - pobieranie z serwisów premium - sugerowany procesor Intela - nie ARM.
3. Film w HD ? Moge tak zakodować 5 minutowy kawałek klipu tak że płynne odtworzenie go będzie problematyczne. CPU intela + 4 GB RAMu

Polecany NAS: TS-251-4G
voila !

• Lubię to
Reakcje: kaktus
Czyli nowy wynalazek qnapa z androidem nie podoła filmom full hd i dts? nie rozumiem tylko czemu reklamują to urządzenie jako dedykowne własnie do takich funkcji. Pozostaje zatem opcja zwyklego nasa bez bajerów i osobnego odtwarzacza plików mkv.

• Lubię to
tas-168 reklamuja jako nowość i jest poniżej 1000 wiec nie rozumiem pytania?

MSRP 199$ ~ 800 zł (a to tylko sugerowana cena sprzedaży) do tego dodaj sensowny HDD 3 TB - 500 zł.

poza tym jak słyszę 2 GB RAMu do multimediów to chce mi się śmiać, a dodając do tego Androida aż się to prosi o 4 GB.

to inaczej tas-268 kosztuje obecnie w sklepie qnap 939 zł ma 2 gb ramu i procek arm, ma system qnapa i dodatkowo androida z ktorego w sumie korzystac nie trzeba. Czy według Was taki sprzet nie poradzi sobie z filmami fullhd i dts czy np sciagnaiem plików z rapidu? Z tego co czytam w opisie ten sprzet głównie jest dedykowany do takich funkcji.

HDD są juz zakupione.

to kup TASa - jak nie będzie odtwarzał to możesz go oddać bo nie spełnia tego co producent obiecuje :>
polecam zakup na paragon ;) będzie łatwiej ze zwrotem :p

no ale po co te uszczypliwości... jeżeli wg Ciebie nie podoła fullhd to wystraczy napisać.

sturnus ja myślę, że tu nie ma uszczypliwości :). Odpowiedź na Twoje pytanie już padła.
To TS-251 z 4GB wyjdzie Cię leciutko ponad 1k PLN zwłaszcze, że dyski już masz.
Doinstalujesz sobie Jdownloader2 i korzystasz z rapidu bez komputera.
Całą resztę też powinien obsłużyć.

Zresztą gdzieś na forum pojawiła się informacja o tym że TS-251 jest dostępny w salonach Saturna.
Więc zawsze możesz podjechać i sprawdzić czy Ci to opowiada.

• Lubię to
a gdzie taka wersje można nabyć? na stronce qnapa coś nie widze...

Tu masz w dobrej cenie. Ale jak chcesz jeszcze taniej to kupujesz Tu i dokładasz jedną lub dwie takie kości.
Z 4GB wychodzi 1037 PLN

• Lubię to
ok dzieki wielkie za pomocc:)
Mam jeszcze pare watpliwości...

Obecnie odtwarzam filmy fullhd za pomcą TV samsunga po prostu podlączając do niego dysk twardy poprzez usb.
Jeżeli dalej chciałbym odtwarzać filmy za pomocą TV wskazując po prostu mu siezke do pliku znajdującym sie na qnapie, to dalej potrzebuje qnapa i intelem i 4gb ramu? czy w takiej opcji moge sie juz zdecydowac na słabsza a co za tym idzie tansza konfiguracje powiedzmy WD my cloud lub S 115j?

Jezeli to tv odtwarza plik mkv to cala moc obliczeniowa obciaza tv a nie nas? komunikacja odbywałaby sie przez dlna tak sądze... Dobrze myśle czy cos bredze?
Transkodowanie w sumie mi jest zbędne bo nie ogladam filmow na tabletach ani komórkach...

• Lubię to
Są dwa rozwiązania, albo leci po dlna (mocno funkcjonalnie ograniczone porównując do dysku usb), albo sammyGo modyfikacja i wtedy tv widzi udział na nas (pełna funkcjonalność usb, tyle że trzeba w tv grzebać).. Ja używam dlna twonky, nas mam już jakiś czas a nigdy transkodowania nie odpaliłem, brak potrzeby.

• Lubię to
Poczytałem i faktycznie z dlna lipa troche. Pozostaje kupić pseudo nas typu wd my cloud + osobny odtwarzacz sieciowy ktory bedzie "widział" dane z wd jako udział sieciowy a nie udostępnienie w trybie dlna. (jeżeli macie sugestie jaki model to chętnie przejrze oferty)

Lub

zdecydować się na ts-251 z 4 gb ramu - i tak dla pewności zapytam jeszcze raz czy nie będzie przycinki w materiałach fullhd puszczanych przez hdmi i xmbc.
Z tego co czytam to dość popularny nas więc zapewne wielu z kolegów może cos o nim powiedzieć w kwestii wydajności mkv i fullhd:)

ok dzieki wielkie za pomocc:)
Mam jeszcze pare watpliwości...

Obecnie odtwarzam filmy fullhd za pomcą TV samsunga po prostu podlączając do niego dysk twardy poprzez usb.
Jeżeli dalej chciałbym odtwarzać filmy za pomocą TV wskazując po prostu mu siezke do pliku znajdującym sie na qnapie, to dalej potrzebuje qnapa i intelem i 4gb ramu? czy w takiej opcji moge sie juz zdecydowac na słabsza a co za tym idzie tansza konfiguracje powiedzmy WD my cloud lub S 115j?
..

Jak masz Samsunga i smartTV to zobacz czy możesz zainstalować Plexa. U mnie się dało i jest idealnie z odtwarzaniem filmów.

zdecydować się na ts-251 z 4 gb ramu - i tak dla pewności zapytam jeszcze raz czy nie będzie przycinki w materiałach fullhd puszczanych przez hdmi i xmbc.
Z tego co czytam to dość popularny nas więc zapewne wielu z kolegów może cos o nim powiedzieć w kwestii wydajności mkv i fullhd:)
Jeśli nie będziesz obciążać serwera innymi zadaniami to nie będzie.

Jak masz tv samsunga to podawaj mu video po dlna (samsungi czytają nawet "płyty chodnikowe") i wtedy obciążenie to jakieś 3% :).