Jaki system do udostepniania plikow w obrebie domu?

magicGT

Nowy użytkownik
Noobie
22 Październik 2025
2
0
1
47
QNAP
null
Ethernet
802.11n (Wi-Fi 4)
Witam,

Szukam rozwiazania dla udostepniania zdjec, filmow i muzyki w obrebie sieci domowej. Nie potrzebuje udoatepniac zadnych plikow poza moja siecia lokalna. Opcja udostepniania poza domem jest mi potrzebna okazjonalnie ale do takich zadkich przypadkow mam inne rozwiazania.

Wprawdzie kiedys pracowalem jako serwisant komputrowy i jako ze to bylo dawno to obecnie uwazam sie za laika bo technologia zmienila sie pewnie ze 100 razy od kiedy mialem z nia obycie.

Mam tysiace zdjec i setki filmikow z telefonow, ktore chcielibysmy z zona umiescic w jednym, bezpiecznym miejscu aby kazdy domownik mial do nich dostep.
Ten system by mialo dwa zastosowania:
1. Prywatne archiwum
czyli:
1a. miejsce gdzie moge przechowywac zdjecia i filmy do "konca swiata".
Idealnym rozwiazaniem bylo by miec system RAID1 aby zmniejszyc ryzyko utraty danych.
Wydaje mi sie, ze system dwu zatokowy powinien mi wystarczyc.

1b. miejsce, ktore jest dostepne tylko w obrebie mojej lokalnej sieci, aby osoby niepowolane nie mialy dostepu. Chodzi o to aby system dzialal samodzielnie bez potrzeby rejestrowania go na zewnatrz.

2. Lokalna biblioteka
Czyli:
2a. kazdy domownik moglby sobie przegladac te pliki oraz mogl wrzucac nowe.
2b. Ta funkcjonalnosc powinna byc dostepna zarowno z komputera jak i z telefonu. Opcjonalnie tez telewizor ale tutaj wystarczy sam odczyt.

QNAPa polecil mi AI, dlatego tu trafilem ale jesli uwazacie, ze moje potrzeby sa zbyt trywialne dla tego systemy to taka informacja rowniez bedzie przydatna :) Wskazanie mi lepszej alternatywy bedzie mile widziane.

Moje wymagania co do sprzetu:
- budzet do 2 tys ale wolalbym nie placic za funkcjonalnosc, ktora mi nie jest potrzebna.
- z moich obserwacji wynika, ze nie jest nam potrzebna dostepnosc 24/7, tak wiec idealnie by bylo aby system mogl przechodzic w stan uspienia po jakims czasie nieuzywania. Widzialem, ze takie systemy maja 'wake on lan', wiec opcja obudzenia systemu w razie zapytania z jednego z urzadzen byla by najlepszym dla mnie rozwiazaniem ze wzgledu na oszczednosc energi i portfela. Nie jest to jednak najwyzszy priorytet i jestem w stanie zaakceptowac 24/7.

Nie przychodza mi teraz do glowy inne wymagania bo nie mam doswiadczenia z takimi systemami.

Tak wiec pytanie czy moglibyscie mi cos polecic oraz na co jeszcze warto zwrocic uwage?

Pozdrawiam, GT

Kupujesz TS-264-8GB (1800 zł) i do tego
  1. 1 dysk NVME 512 GB na system
  2. 1 NVME 1 TB na śmieci (filmy seriale etc)
  3. Dwa HDD (RAID1)
Do zdjeć polecam Immich'a - setup jest upierdliwy na początku, ale działa prawie jak Zdjecia Google'a
Do filmów Emby/Jellyfin/Plex - opisane na forum.

Nie polecamy usypiania dysków.

No i nie zapomnij że NAS to nie backup, tylko część backupu - 3 kopie w 2 miejscach z czego 1 poza obecną lokacją.

Kupujesz TS-264-8GB (1800 zł) i do tego
  1. 1 dysk NVME 512 GB na system
  2. 1 NVME 1 TB na śmieci (filmy seriale etc)
  3. Dwa HDD (RAID1)
Do zdjeć polecam Immich'a - setup jest upierdliwy na początku, ale działa prawie jak Zdjecia Google'a
Do filmów Emby/Jellyfin/Plex - opisane na forum.

Nie polecamy usypiania dysków.

No i nie zapomnij że NAS to nie backup, tylko część backupu - 3 kopie w 2 miejscach z czego 1 poza obecną lokacją.
Dziękuję Ci bardzo za szybką i merytoryczną odpowiedź.

Próbuję dopiero zrozumieć możliwości i ograniczenia ... i terminologię.
Zaintrygowałeś mnie tym usypianiem dysków. Poczytałem sobie kilka wątków na różnych forach. Widzę, że nie ma jednomyślności w tym temacie. To mi dało jednak do myślenia. Wydaje mi się, że taki system plików nie byłby u mnie zbyt intensywnie używany. Oglądanie zdjęć i filmów zdarzało by się pewnie sporadycznie, wrzucanie nowych też możemy sobie ustalić jako czynność max raz w miesiącu. Zaczynam się zastanawiać czy wykorzystanie tutaj systemu NAS nie był by przerost formy nad treścią.
Wystarczyłby mi chyba system, który można by włączyć, poużywać pół wieczoru i wyłączyć. Choć po zainstalowaniu mogłyby by się zmienić moje wymagania ... tak to bywa, apetyt rośnie w trakcie jedzenia :)

Kolejna rzecz to nie zdawałem sobie sprawy z tego, że NAS to tylko część większego systemu. Przyznam się, że trochę mnie zniechęca to, że jedna kopia miała by być poza moją lokacją. Zdjęcia i filmy nie zawierają niczego nadzwyczajnego ale bardzo poważnie podchodzimy do prywatności naszych dzieci. Zastanawiam się jakie są zagrożenia tego, że zdjęcia naszych nieletnich dzieci mogą trafić w niepowołane ręce.
Z jednej strony wydaje mi się, że IT security jest o niebo lepsze w tej zewnętrznej lokalizacji niż w mojej domowej sieci ... z drugiej strony taka chmura ma większy celownik na plecach niż moja lokacja, która jest w jakiejś mniejszej miejscowości. Choć trzeciej strony, obecnie te zdjęcia znajdują się w Zdjęciach Google ... wiec nie wiem czy nie komplikuję tego bardziej niż potrzeba ale jak już wspomniałem, staramy się ochronić prywatność naszych dzieci.

apetyt rośnie w trakcie jedzenia
oj panie - dam ci przykład z zeszłego miesiąca - gdzie mojemu przełożonemu ustawiłem cały setup do oglądania, zarządzania i żądania filmów
wchodzisz na strone A (jellyseer) , wpisujesz nazwe filmu/serialu (bądź wybierasz z listy)

1761156393035.png

weźmy świeżynke Furioza
1761156461886.png

klikamy sobie w pożądany tytuł :
1761156540227.png

z racji że ten film już jest pobrany ... to trzeba go obejrzeć (strzałka Play on Emby). Przenosi nas do systemu do odtwarzania:

1761156600207.png

No cóż .. PLAY !

1761156669685.png

no leci - TV ? prosze bardzo, komórka/tablet ? prosze bardzo.

to zażądajmy filmu - Skybound
1761156803495.png

są trzy - środkowy wygląda odpowiednio
1761156849911.png

potwierdzamy jakość 1080p i czekamy
1761156891364.png

widzę że w kliencie do pobierania , już leci:
1761156943129.png

ba nawet program A mówi że pobiera ...
1761157002289.png

parę minut później :
1761157233807.png

let's play !

dobra .. mówisz fotki - immich do tablicy ! :D

1761157322137.png

jakieś ludziki ? som
1761157385459.png

mapa z geotagów z zdjeć ? jest
1761157418093.png

filmiki ? są ! (no nie wrzucę obrazka ..bo to sensu nie ma).

konta dla userów ? som
1761157549042.png

Udostępnianie paru zdjęć ? Jest.
Folder prywatny na zdjęcia - jest!

Co jeszcze ?
No komputery można backupować na NASa, pożeń Veeam z QNAPem - i możesz sobie spokojnie przywrócić kompa/dane z danego dnia póki masz kopie na NASie.
1761157751821.png

1761157801204.png

Uszkodzi się dysk w kąkuterze ? Wzruszasz ramionami , wrzucasz pendrive'a recovery (o który program cię prosił żeby zrobić), bootujesz z niego komputer, podpinasz się do nas i przywracasz cały system jak był.

Chcesz bezpiecznie dostać się do swoich danych - VPN , polecam Tailscale'a , jak masz swój VPN to tym bardziej ogarniesz.

Zdjęcia i filmy nie zawierają niczego nadzwyczajnego
Taaa - jakbym słyszał siostrę .. zgadnij komu właśnie padł PC gdzie trzymała zdjęcia ? szczęście w nieszczęściu tylko procesor .. no ale leci z Chin. "Ale moje zdjęcia są mi potrzebne tu i teraz"
I po raz kolejny jej mówię - masz NASa w domu, wepchaj zdjęcia tam, nie trzymaj ich tylko na swoim kompie. Jak nie chcesz .. to jedź do rodziców i wrzuć kopie do zdjęć u nich (dokładnie ten sam model ci tu polecam).
(chociaż i ten nas się nudzi jak mops ... bo szwagier z niego filmy puszcza smarkom xDD)

Zastanawiam się jakie są zagrożenia tego, że zdjęcia naszych nieletnich dzieci mogą trafić w niepowołane ręce.
Wolisz nie wiedzieć, nie udostępniaj zdjęć i problem z głowy. Dzieci siostry mają zdjęcia tylko w Immich i działa on tylko w domu , oglądają sobie na TV (to po prostu przeglądarka).
Zawsze możesz zdjęcia wydrukować i wpakować do albumu , jak za starych dobrych czasów - dobre do odklejenia się od ekranu w jakiekolwiek formie.