D
Deleted member ookris
Guest
Zasadniczo serwer chodził by 24/7 ale ewentualnie mógłby być wyłączony w godzinach 00:00-07:00. Służył by jako magazyn dla multimediów + lokalna kopia plików, poza Time Machine które jest na osobnym dysku.
Dołączam się do pytania @ookris.
Specyfikacja pracy ta sama.
Dodatkowo pytanko czy lepiej kupić większy dysk 3,5'' czy może 2,5'', który przy ewentualnej późniejszej wymianie (np. z 1 TB zmieniam na 4 TB) mniejszy dysk wciskam do laptopa?
Ja akurat zastanawiam się nad WD RED (bo jak dobrze kojarzę z poprzednich tematów, głównie taki był polecany).
Specyfikacja pracy ta sama.
Dodatkowo pytanko czy lepiej kupić większy dysk 3,5'' czy może 2,5'', który przy ewentualnej późniejszej wymianie (np. z 1 TB zmieniam na 4 TB) mniejszy dysk wciskam do laptopa?
Ja akurat zastanawiam się nad WD RED (bo jak dobrze kojarzę z poprzednich tematów, głównie taki był polecany).
- 5 Kwiecień 2008
- 10 203
- 4 712
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
FYI: Miałem 2.5" WD Black 1TB (5 lat gw.). Podobno żadnych zwrotów. Po 3 miesiącach ani bajta danych z dysku nie mogłem odzyskać, a na dodatek z wymiany gwarancyjnej dostałem dysk: Repaired - po serwisowy - a taka rzekoma kosa, nie do zdarcia... te dyski miały być.
Moim zdaniem w ostatnich 2, 3 latach dyski twarde to największa kpina z jakości produktu.
Moim zdaniem w ostatnich 2, 3 latach dyski twarde to największa kpina z jakości produktu.
kup zwykłe dyski do kompa - byle był to jakis RAID1 czy coś większego ... inaczej nie zawracałbym sobie głowy
Witam, też kiedys reklamowałem dysk WD ale Blue. Dostałem również zwrot dysku typu "repaired". Ale ten śmiga w kompie już dwa lata i póki co wsio jest ok.
Ja mam dwa NASy w obu zwykle dyski. Nasy pracują od 9 do 23, później następuje uśpienie wg harmonogramu. Nie wiem jak długo będzie dobrze, ale ponieważ dyski maja juz po około 2lata, będę je systematycznie wymianiał. Na razie w planie są WD RED, takie rekomendacje dostałem od informatyka, który administruje NASami w firmie w któryj pracuje i ma w domu QNAP TS-669L właśnie z WD RED. Posłucham rady i zobaczymy jak będzie.
Ja mam dwa NASy w obu zwykle dyski. Nasy pracują od 9 do 23, później następuje uśpienie wg harmonogramu. Nie wiem jak długo będzie dobrze, ale ponieważ dyski maja juz po około 2lata, będę je systematycznie wymianiał. Na razie w planie są WD RED, takie rekomendacje dostałem od informatyka, który administruje NASami w firmie w któryj pracuje i ma w domu QNAP TS-669L właśnie z WD RED. Posłucham rady i zobaczymy jak będzie.
Ja nie wiem, gdzie wy kupujecie/reklamujecie te dyski, ja w swoim życiu reklamowałem 2 WD-ki i za każdym razem dostawałem nowiutki z magazynu, ale reklamuję u dystrybutora (Action) i nie mam stresu 
- 5 Kwiecień 2008
- 10 203
- 4 712
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
RMA producenta.Ja nie wiem, gdzie wy kupujecie/reklamujecie te dyski, ja w swoim życiu reklamowałem 2 WD-ki i za każdym razem dostawałem nowiutki z magazynu, ale reklamuję u dystrybutora (Action) i nie mam stresu![]()
Silas Mariusz ma racje. Zawsze reklamowałem poprzez RMA. Mój kumpel na początku roku reklamował Samsunga tez do producenta i też otrzymał "repired". Ale działa, póki co żadnych zgrzytów.
co sądzicie o tym raporcie ?
Backblaze publikuje raport niezawodności dysków twardych za rok 2014 - Hitachi znowu najlepsze :: PCLab.pl
Backblaze publikuje raport niezawodności dysków twardych za rok 2014 - Hitachi znowu najlepsze :: PCLab.pl
podlinkujesz please ?Panie - jest wersja na Q32015
generalnie taki sam sh1t jak wcześniej
U
unr3al2
Guest
Ja mam od 3 lat parę zwykłych desktopowych Samsungów i żadnych problemów. Aczkolwiek teraz kupuję nowego NASa i kupiłem już WD RED, bo liczę że będą trochę cichsze.
M
mikhnal
Guest
Jeśli otrzymałeś poprawną odpowiedź na swoje pytanie, oznacz ją jako prawidłowe rozwiązanie za pomocą ikony znajdującej się obok wiadomości.