Udzielamy pomocy Jaki UPS do Qnap TS 251

Discussion in 'Kompatybilność' started by Ster, Jul 20, 2019.

Loading...
  1. Ster
    Offline

    Ster Zarejestrowany Q Associate

    Joined:
    May 15, 2014
    Messages:
    53
    Location:
    Radom
    Local Time:
    12:03 PM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Cześć, przymierzam się do zakupu UPS dla mojego Qnapa. Chciałbym by miał pełne wsparcie jeśli chodzi o funkcje, a cena była w okolicach 300 zł. Jesteście w stanie mi coś polecić?
     
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,647
    Local Time:
    1:03 PM
    Ratings:
    +1,646 / 32 / -7
    Followers:
    31
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Powiem tak...
    Sprzedałęm chyba ze 20-30 sztuk: CP1300EPFCLCD
    zaden nie wrocil na GW.
     
  3. Pawliko
    Offline

    Pawliko Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    251
    Local Time:
    1:03 PM
    Ratings:
    +39 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    UPS ktory kosztuje tyle samo co NAS xD
    Tak raczej sie nie robi.
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,647
    Local Time:
    1:03 PM
    Ratings:
    +1,646 / 32 / -7
    Followers:
    31
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    LOL
    Pawliko chcesz UPS czy chińską baterie?
    --- Połączono posty, Jul 20, 2019, Data oryginalnego postu: Jul 20, 2019 ---
    A po za tym NAS nie moze kosztowac 900zł. Jak można serwer kupić za 900zł. To chyba szrot.
     
  5. Pawliko
    Offline

    Pawliko Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    251
    Local Time:
    1:03 PM
    Ratings:
    +39 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Obecnie najwieksza popularnoscia w sprzedazy cieszy sie qnap TS-231P, ktory kosztuje 800zl.
    Pod domowe zastosowania nie trzeba wcale duzo wiecej i sam jestem tego przykladem bo posiadam 251a (1400zl z ramem)

    Po drugie uwazam za idiotyzm kupowanie upsa w cenie nasa.
    Po trzecie na domowe potrzeby nie potrzeba mi nic wiecej w ups jak to ze po braku zasilania nas sie wylaczy, jak bedzie prad to sie sam wlaczy.
    A do takich rzeczy wystarczy ups w okolicach wlasnie 300zl, uwazam ze sa to adekwatne pieniadze do funkcji ktora ma pelnic UPS.

    Co innego jak planujesz zeby NAS dzialal po kilka godzin na baterii, to spoko to zmienia postac rzeczy.
     
  6. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,647
    Local Time:
    1:03 PM
    Ratings:
    +1,646 / 32 / -7
    Followers:
    31
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    1) Traktujesz NAS czytaj. Serwer jak dysk USB (sam sobie odpowiedz)
    2) TS-231 to serwer na platformie ARM ograniczony z aplikacji możliwości - nic innego jak kupić Raspbery Pi podłączyć dysk i udostępnić w sieci
    3) Na domowe potrzeby nie potrzebujesz UPS
    4) Potrzebujesz UPS chociażby kiedy odpalasz jedną wirtualke
    5) Wypowiadasz się na temat rozwiazan zawężając je do budżety ktorym sam chętnie byś dysponowal. Problem w tym że slowo serwer oznacza profesjonalizm a nie domowy byle jaki użytek.
    Kochany mam kilkanaście lat doświadczenia w SI takich systemów i Twoje porady kończą się fiaskiem, pretensjami klientów i wielkim rozczarowaniem.

    I jeszcze kolejne. Kiedy czytałeś nasze zasady?
    Widziałeś to?
    Screenshot_20190720-193442_Chrome.
    Nie bez powodu to zostało wpisane. Dlatego żeby QNAPCLUB to nie była banda zjebow jak elektroda.pl tylko fachowo pomocne forum.

    Czytaj, przyjmuj do wiadomości inna wiedzę. Zrozum słowo serwer to cos bardziej zaawansowanego niż "domowy użytek_
     
  7. Pawliko
    Offline

    Pawliko Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    251
    Local Time:
    1:03 PM
    Ratings:
    +39 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    1,2,3,4 - Przepraszam bardzo, ale ktos kto ma model 251 na 99% nie uzywa go do zastosowan PROFESJONALNYCH, tylko domowych.
    A jak sam powiedziales, na uzytek domowy USP jest opcjonalna kwestia.

    5. yyy? Przeczytaj moze post autora tematu.
    Ja tylko mowie od siebie ze na uzytek DOMOWY, rowniez celowalbym cos w tym przedziale cenowym. No nie widze sensu kupowania UPSa za 900zl ktory ma pelnic taka funkcje ktora napisalem wyzej. A domyslam sie ze taki efekt chce uzyskac autor.

    Po drugie nigdzie nie neguje twojego doswiadczenia... daj spokoj, nawet nie bede dalej drozyl tego tematu.
    Ale wyglada to tak jak bys polecal fotele ferrari kolesiowi co przyjechal do ciebie polonezem. I owszem, takie fotele sa zajebiste, i 100% klientow jest z nich zadowolonych, jest malo zwrotow, no sa super. Ale to raczej nie o to chodzi.

    I owszem, przyjmuje do wiadomosci to ze do zastosowan PROJESJONALNYCH ten model ktory polecasz jest dobrym, albo najlepszym wyborem.


    No a jezeli autor szuka UPS do zastosowan PROJESJONALNYCH to chyba zapomnial o jednym zerze na koncu kwoty ;)

    ps. do inzyniera jeszcze zostalo mi pol roku ;)
    ps2. Pasta o latarkach - Ministerstwo śmiesznych obrazków
     
  8. Ster
    Offline

    Ster Zarejestrowany Q Associate

    Joined:
    May 15, 2014
    Messages:
    53
    Location:
    Radom
    Local Time:
    12:03 PM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Dzięki @Silas Mariusz@Silas Mariusz za propozycję, ale jednak wolałbym coś tańszego. Serwer wykorzystuję do zastosowań domowych, ale dosyć często mam przerwy w dostawie prądu i dlatego chciałbym się jakoś przed tym zabezpieczyć. Powiedzmy, że mogę przeznaczyć 500 zł na UPS, ale 900 to już jednak trochę za dużo. Tym bardziej, że podpięty byłby NAS i router tylko.
     
  9. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,647
    Local Time:
    1:03 PM
    Ratings:
    +1,646 / 32 / -7
    Followers:
    31
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Ja tylko wspomniałem o serii. Są mniejszej mocy za 500 bardzo dobre.
     
  10. maks87
    Offline

    maks87 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jul 20, 2012
    Messages:
    87
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    1:03 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Odświeżę temat bo również szukam (dla QNAPa u rodziców) jakiegoś UPSa. Problem jest taki, że u rodziców w domu często są przerwy w dostępie prądu dlatego potrzebuję jakiegoś taniego (ale dobrego) UPSa który zapewni tylko bezpieczne wyłączenie QNAPa w takiej sytuacji. Nie chodzi o to, aby QNAP wtedy długo działał na akumulatorach, zależy mi tylko na tym, aby uniknąć częstego niepoprawnego wyłączania QNAPa.
    Oczywiście cena jest bardzo istotna:)
    Mariusz powyżej polecał CP1300EPFCLCD ale to koszt prawie 900zł. Natomiast tej samej firmy są też UPSy też za 200zł (np. UT650EG-FR) - czy warto czymś takim się zainteresować? Spełni to moje oczekiwania? A może polecicie jeszcze coś innego w podobnej cenie?
     
  11. alt
    Offline

    alt Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 15, 2014
    Messages:
    32
    Local Time:
    1:03 PM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x53 10 Mbps
    Eaton 3S550

    Działa, jest wykryty, nie miał jeszcze okazji wyłączyć QNAPa.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  12. maks87
    Offline

    maks87 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jul 20, 2012
    Messages:
    87
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    1:03 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Hmm, prawie 400zł - może coś tańszego jeszcze można znaleźć?
     
  13. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,149
    Local Time:
    1:03 PM
    Ratings:
    +1,352 / 36 / -15
    Followers:
    4
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
  14. fireboy
    Offline

    fireboy Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 10, 2015
    Messages:
    20
    Local Time:
    1:03 PM
    Ratings:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Czy np. taki Power Walker VI 650 da radę?
    Na liście kompatybilności qnapa chyba się znajduje.
     
  15. maks87
    Offline

    maks87 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jul 20, 2012
    Messages:
    87
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    1:03 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Powracam z tematem, z tych wyżej wymienionych to Eaton 3S550 spełnia wymogi cenowe. Brać go czy jeszcze coś w podobnej kwocie (300-400zł) innego jest wartego uwagi?
    Nigdy nie miałem styczności z UPSami więc zapytam w jaki sposób skonfigurować QNAPa aby po zaniku zasilania z sieci po prostu się wyłączył? Zależy mi tylko na tym, bo u rodziców dość często są krótkie przerwy w dostawie energii i wtedy zawsze QNAP się od razu wyłącza co niesie jakieś tam ryzyko uszkodzenia QNAPa/dysków, a dodatkowo zawsze się wtedy wysypuje Plex:)
    A ile w ogóle na tym 3S550 taki QNAP z jednym lub dwoma dyskami jest w stanie czasu popracować?
     
  16. Zombie
    Offline

    Zombie Passing Basics Beginner

    Joined:
    Oct 20, 2019
    Messages:
    4
    Local Time:
    1:03 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Kupiłem Eatona dla mojego TS-231P kilka miesięcy temu. Jestem bardzo zadowolony. Konfiguracja QNAPa jest bardzo prosta. NAS sam wykrywa UPS'a. Ja oprócz QNAPa mam pod tym UPS'em router, modem, switch i Raspberry pi. Szacowany czas ochrony to 23 minuty. Nie sprawdzałem w praktyce.

    ai.ibb.co_W6H8b87_download.
     
  17. maks87
    Offline

    maks87 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jul 20, 2012
    Messages:
    87
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    1:03 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    @Zombie@Zombie dzięki za info i screena. Skoro wszystko działa i czas to ok. 20 minut to zapewne taki zakupię. Tam gdzie ma pracować to często zdarzają się 1-2 minutowe przerwy w zasilaniu więc wydaje się, że ten UPS powinien w zupełności wystarczyć.
     
  18. karto
    Online

    karto Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 9, 2015
    Messages:
    20
    Local Time:
    1:03 PM
    Ratings:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69 Pro 1 GbE
    u mnie sprawdza się power walker 850 jest wspierany i działa bardzo dobrze z Qnap'em
     
  19. maks87
    Offline

    maks87 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jul 20, 2012
    Messages:
    87
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    1:03 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    @karto@karto a jaki jest szacunkowy czas ochrony na tym UPSie (i dla jakiego NASa). On ma możliwość podłączenia tylko dwóch urządzeń, tak?
    Cena nawet minimalnie mniejsza niż wspomniany wcześniej Eaton a moc większa, więc teoretycznie lepszy to byłby wybór.
     
  20. karto
    Online

    karto Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 9, 2015
    Messages:
    20
    Local Time:
    1:03 PM
    Ratings:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69 Pro 1 GbE
    @maks87@maks87 nie pokazuje szacowanego czasu na tej zakładce z tym modelem. Nigdy nie sprawdzałem max. pracy - Qnap (2HDD) ustawiony jest na wyłączenie po 5min pracy na UPS. Potem podtrzymuje już modem i router. wg. producenta Czas podtrzymania (100W) - 0h 20 min ale np. telewizor 47' uciągnął mi kiedyś ponad 45min bez problemu :s
    mam podłączoną listwę wiec obsługuje więcej niż 2 urządzenia. W Eaton masz aku 5Ah, a w PowerWalker 9Ah więc różnica będzie i to spora.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1