Widziałem tą opcję, ale nie do końca ją rozumiem. Ja na razie mam zaznaczoną pierwszą opcję, czyli wyłącz serwer po braku zasilania przez ...
I to dla mnie jest jasne. Ustawiam np. 30 minut, i po tym czasie, jeśli zasilanie nie powróci to QNAP zaczyna się wyłączać.
Natomiast opcja druga mówi o tym, że po ... minutach QNAP zatrzyma usługi i odinstaluje woluminy. Ale czy to jest jednoznaczne z wyłączeniem QNAPa? Czy jeśli ustawię tutaj również 30 minut, to po zaniku zasilanie, przez 30 minut wszystko działa normalnie, a po tym czasie QNAP też jest wyłączany tak jak w punkcie pierwszym? Rozumiem, że wtedy po powrocie zasilania QNAP się automatycznie uruchomi, tak?
Oczywiście mógłbym to przetestować sam, ale tak jak pisałem, QNAP i UPS stoją fizycznie w innym miejscu niż jestem. A ze względu na wirusa to pewnie nie prędko się teraz tam pojawię a nie chcę nikogo fatygować do przeprowadzania ze mną takich testów, stąd moje (może głupie) pytania
To przed testami jeszcze zapytam:
- opcja nr 1 czyli wyłączenie QNAPa. Rozumiem, że to działa tak jakbym go wyłączył z poziomi QTSa a nie po prostu odłączył zasilanie? Czyli QNAP się prawidłowo wyłączy ale po powrocie zasilania sam już się nie uruchomi
- opcja nr 2 czyli tryb automatycznej ochrony. Jest napisane, że usługi będą zatrzymane a woluminy odmontowane, ale sam QNAP tak na prawdę nie będzie wyłączony a jedynie "w trybie czuwania na powrót zasilania"? Jeśli tak, to zapewne pobór energii jakiś tam będzie? Więc teoretycznie, po pewnie kilku godzinach, kiedy to akumulator w UPS się wyczerpie to co się stanie z QNAPem? Odpowiednio wcześniej się "prawidłowo" wyłączy, czy po prostu będzie tak jakby "wyjąć wtyczkę z gniazdka"?