Chyba to są 2 różne tematy. Ten post porusza temat włamania się do serwera przez bazę danych dostępną w qnap. Link który podałeś dotyczy innego rodzaju infekcji (jak dobrze pamiętam luka w Music Station). Ściągnij ostatnią wersję Malware Removera ze strony qnapa (ja mam wersję 3.5) - powinna mieć zmergowane zmiany ze skyprtu derek-be-gone.sh
Dostęp do shella przez SSH + PUTTY i ręczne skasowanie plików lub instalacja Midnight Commandera i jak wcześniej.
Jak masz Maca, to dostęp do shella masz bezpośrednio przez Terminal.
Jak masz Maca, to dostęp do shella masz bezpośrednio przez Terminal.
Ok prawie mi się udało. Putty odpaliłem wcześniej nawet Optware zainstalowałem jednak nie mogę zainstalować MC poleceniem # ipkg install mc
pewnie z tego powodu, że zamiast # na początku mam $ i nie bardzo wiem jak to zmienić.
znalazłem trzeba się zalogować jako admin i potem sudo -i
jednak nadal mam :
# ipkg install mc
-sh: ipkg: command not found
pewnie z tego powodu, że zamiast # na początku mam $ i nie bardzo wiem jak to zmienić.
znalazłem trzeba się zalogować jako admin i potem sudo -i
jednak nadal mam :
# ipkg install mc
-sh: ipkg: command not found
- 9 Październik 2023
- 16 631
- 11
- 1 941
- 153
- QNAP
- null
- Ethernet
- null
1. wyloguj się z sesji ssh i zaloguj się z powrotem
2. jak nie zadziała, to
2. jak nie zadziała, to
opkg update; opkg install mcZrobiłem restart całego serwera, i przy obu komendach
mam ten komunikat
opkg update; opkg install mc mam ten komunikat
# opkg update
-sh: opkg: command not foundNie masz zainstalowanego Optware.
Zainstaluj Optware lub lepiej Entware. Paczki masz dostępne na store.qnapcloud.eu
Zainstaluj Optware lub lepiej Entware. Paczki masz dostępne na store.qnapcloud.eu
Wg tego chyba mam zainstalowane zarówno optware jak i entware i caly czas komunikaty jak widać...Z niewyjaśnionych dla mnie przyczyn po wylogowaniu się z konta admina zadziałało...

MC działa tylko z konta admin, nie działa z innego konta którym domyślnie się posługuję i które jest także dodane w SSH nie wiem z jakiego powodu.