Kupno kolejnego QNAPa - co wybrać? 453D vs 653D vs 473A

maks87

Network Architect
Q's Professional
20 Lipiec 2012
448
2
69
28
37
Warszawa
QNAP
TS-x73
Ethernet
1 GbE
Przymierzam się do zamiany mojego TS-453A 16GB RAM na coś nowszego. To do czego obecnie wykorzystywałem i dalej chcę wykorzystywać QNAPa to:
- miejsce do przechowywania archiwum domowego czyli zdjęcia i filmy rodzinne
- serwer OpenVPN
- serwer Plex
- docker - w sumie ostatnio tylko jeden: kontroler UniFi, ale w przyszłości być może za radą @pigers tutaj będzie Plex, a może i coś więcej w przyszłości
- VM - do tej pory tylko jedna maszyna z Home Assistant, ale docelowo pewnie jeszcze z jedna na naukę Ubuntu etc.
- QVR Pro - obsługa dwóch kamerek w domu
- ponieważ w innej lokalizacji posiadam też QNAPa to poprzez HBS czasem robię kopie wybranych rzeczy między nimi

Obecnie posiadam dyski:
- SSD 500GB - na system, aplikacje, VM
- 4TB - archiwum domowe ale też inne rzeczy (np. kopia wybranych katalogów z laptopa) - mam uruchomione migawki
- 4TB - kopia częściowych danych z powyższego dysku oraz z QNAPa z innej lokalizacji
- 2TB - media czyli skromna baza filmów i seriali oraz miejsce na zapis obrazu z kamerek z QVR - dane niekrytyczne

Do tego od czasu do czasu podpinam dysk na USB aby tam jeszcze zgrać te najważniejsze dane (zgodnie z zasadą 3-2-1).

Na daną chwilę nie planuję dokupować innych dysków, więc bez względu na wybór QNAPa to dyski i podział między nimi zostaje tak jak wyżej.

A teraz do sedna: jaki serwer wybrać do takich zastosowań? Mam następujące typu:
- 453D - zarządzam takim modelem u mojego znajomego, poza VM (których w ogóle tam nie uruchamiałem) wszystkie inne rzeczy skonfigurowane tak jak mnie (czyli jak powyżej napisałem) i działa to bardzo dobrze. Ogólnie w porównaniu do 453A to mamy sporo mocniejszy procesor i możliwość w przyszłości dołożenia kart do dysków M2 (o ile dobrze wyczytałem to tylko M2 SATA). Jest też różnica w sieci (2,5Gbps ale to dla mnie bez znaczenia).
- 653D - to samo co powyżej tylko zamiast 4 jest do dyspozycji 6 kieszeni na dysk. Na dzień dzisiejszy bez znaczenia, ale w przyszłości przy posiadaniu tego modelu pewnie dołożyłbym jakiś dysk (może po to aby archiwum domowe trzymać na dwóch dyskach w RAID1 lub po prostu braknie miejsca na obecne dane i będzie opcja: wymienić obecne dyski na większe lub dołożyć kolejny).
- 473A - tu już nieco inny procesor, 8 wątków (w porównaniu do 4 wątków w powyższych modelach), poza obsługą 4 klasycznych dysków oraz od razu jest obsługa M2 NVMe, jest też QuTS Hero ale to mnie w ogóle nie interesuje.

I teraz pytania:
1. Czy 473A obsługuje QVR? Na stronie QNAPa przy porównaniu do np. 453D to jest info, że nie obsługuje. Już tu na forum ten temat był kiedyś poruszany ale chyba nikt nie napisał odpowiedzi.
2. Czy dobrze doczytałem, że w 453D poprzez kartę rozszerzeń można wrzucić dysk M2 ale tylko SATA a w 473A od razu mamy dwa sloty na M2 ale NVMe?
3. Czy w 453D wkładając M2 poprzez kartę rozszerzeń, możemy te dyski wykorzystać normalnie tzn. na system i dane, czy tylko jako cache lub qtier?
4. Czy w 473A wkładając dyski M2 do slotu w serwerze, możemy te dyski wykorzystać normalnie tzn. na system i dane, czy tylko jako cache lub qtier?
5. Czy dla mojego zastosowania, przy ewentualnym wykorzystaniu M2 będzie widoczna różnica między SATA czy NVMe?
6. Jak dla mnie nie widzę sensu w typowo domowych zastosowaniach wykorzystywać cache lub qtier, więc jeśli sloty M2 nie dawały by możliwości trzymania tam systemu/danych to w ogóle nie ma sensu dla mnie na to patrzeć?
7. Jaka ilość RAM? Obecnie mam 16GB (2x8GB) i to w zupełności mi wystarczy, więc wiem, że więcej na pewno nie ma sensu. Ale czy nie próbować przyoszczędzić i kupić w wersji z 8GB RAM? Patrząc na docelowo zapewne nie VM + docker (oraz to wszystko co wyżej opisałem) to chyba jednak 16GB będzie bezpieczniejsze?
8. 473A nie ma wbudowanej karty graficznej. Czym to skutkuje?
9. Co poza lepszym procesorem w 473A może mnie skusić do jego wyboru? Czy w ogóle do takich domowych zastosowań warto iść w tą stronę czy wybór 453D/653D będzie w zupełności wystarczający (no i przede wszystkim tańszy, a to też ma dla mnie teraz duże znaczenie).

Wyszedł nieco długi post, ale starałem się wszystko dokładnie opisać aby ułatwić Wam udzielenie mi pomocy przy wyborze:)

1. Nie obsługuje natywnie, ale można doinstalować, pobierając paczkę dla zwykłego QTS.
2. Nie wydaje mi się, żeby tak było - ale na pewno ograniczeniem jest szyna PCIe.
3. Tak, tak oraz i cache i qtier.
4. Tak tak oraz cache i qtier
5. Nie
6. Dają możliwość trzymania systemu i tak się robi.
7. 64GB :)
8. Brak portu HDMI dla potrzeb HDStation jakbym miał zgadywać. 9. Szybciej działa niż Celeron, jak dla mnie warto.

1. Czy 473A obsługuje QVR?
Centrum aplikacji - QNAP

2. Czy dobrze doczytałem, że w 453D poprzez kartę rozszerzeń można wrzucić dysk M2 ale tylko SATA a w 473A od razu mamy dwa sloty na M2 ale NVMe?
Tak - ogranicza cię szyna PCie.

3. Czy w 453D wkładając M2 poprzez kartę rozszerzeń, możemy te dyski wykorzystać normalnie tzn. na system i dane, czy tylko jako cache lub qtier?
Normalnie zainstalujesz system na tym dysku m2.

@Silas Mariusz - możesz potwierdzić że "QM2 z S w nazwie jest tylko dla dysków M.2 SATA oraz że, QM2 z P dla M.2 NVMe."

4. Czy w 473A wkładając dyski M2 do slotu w serwerze
Nie wiem - patrz na reddita.

5. Czy dla mojego zastosowania, przy ewentualnym wykorzystaniu M2 będzie widoczna różnica między SATA czy NVMe?
Różnica między SATA a NVMe będzie zawsze, tylko Twój nas tego nie wykorzysta.

6. Jak dla mnie nie widzę sensu w typowo domowych zastosowaniach wykorzystywać cache lub qtier, więc jeśli sloty M2 nie dawały by możliwości trzymania tam systemu/danych to w ogóle nie ma sensu dla mnie na to patrzeć?
Jeśli ciągle nie mielisz danych - to te cache'e mijają sie z celem.

7. Jaka ilość RAM?
8 GB to minimum - jak zaczniesz się bawić dockerem/VM - to 16 GB będzie ci na styk ;)

8. 473A nie ma wbudowanej karty graficznej. Czym to skutkuje?
Nie będziesz pisał postów że filmy na HD Station się tną. xD

9. Co poza lepszym procesorem w 473A może mnie skusić do jego wyboru?
Więcej mocy na CPU ? zawsze mile widziane
możesz zainstalować hero - ale zapomnij o migracji dysków - bo masz nowy system plików ZFS - @grzenio bardzo chwali z tego co mi wiadomo ;)
jak planujesz plexa - to przyda Ci się wiecej procesorów na potrzeby transkodowania z akceleracją CPU

jak masz kase - to idź w to 473A, jak nie to idź x53D (polecam 6 dysków - apetyt rośnie w miarę jedzenia!)

Panowie, dzięki wielkie za odpowiedzi. Co prawda nie przybliżyły mnie one jeszcze do wyboru, ale już co nie co więcej wiem.

Odniosę się do konkretnych punktów i Waszych odpowiedzi.

1. Czyli w 473A bez problemu można zainstalować QVR Pro i obsługiwać kamerki - i o to mi chodziło.
2. Czyli w sumie nie ma znaczenia czy w 453D dyski M2 to SATA czy NVMe bo przy moim zastosowaniu i tak tego nie odczuję.
3 i 4. Czyli w 453D oraz w 473A na dysku M2 mogę zainstalować system i trzymać dane - dla mnie to jest plus.
5. Czyli jak napisałem: u mnie nie ma to znaczenia.
6. Danych ciągle nie mielę, więc jak to w punkcie 3 i 4 zostało napisane: dyski M2 jakby się u mnie pojawiły to raczej na system/dane.
7. @pigers - czyli jednak 16GB - tak też planowałem. @Ice - ja wiem, że im więcej tym lepiej, ale to wszystko kosztuje, więc wydaje mi się, że jednak 16GB dla moich potrzeb będzie OK.
8. Obecnie mam HDMI i nigdy nie korzystałem, więc jeśli w 473A karta graficzna jest tylko do tego celu to faktycznie jej nie potrzebuję.
9. No właśnie w 473A mamy lepszy procesor, ale koszty też już większe. Zakładając, że mówimy o 16GB RAM to cenowo wygląda to tak:
453D 16GB - 2650zł brutto
653D 16GB - 3650zł brutto
473A 16GB - 4000zł brutto
A więc różnice są spore i wybór ciężki.

453D zrobi wszystko i będzie w porządku, ale - moim zdaniem, lepsza kultura pracy na 473A.

Generalnie i tak przekroczyłeś granice i Twój sprzęt, który wybierasz jest umówmy się: bardzo niezły.
Daniel ma racje... Nic się nie dzieje jeśli weźmiesz 453D - to naprawdę bardzo udany sprzęt a platforma kozak.
Jeśli tylko masz budżet na 473A to nie będziesz żałował - to już ultra fajny sprzęt....

Żeby nie było - miałem w ręku oba, więc nie posiłkuję się YTubami. Różnica w cenie jest spora, więc jak wystarczał Ci stary i go nie dławiłeś - to 453D też bez stresu.

No właśnie tu chodzi o optymalny wybór jakościowo-cenowy:)
Jestem pewien, że na dzień dzisiejszy 453D da radę i tak na prawdę od tego zaczynałem szukanie, tzn. założyłem, że kupię 453D. Potem pojawił się pomysł a może by tak większy QNAP na większą ilość dysków i naturalnym kandydatem stał się 653D. A jak już wszedłem na taki próg cenowy, to po lekturze kilku tematów tu na forum zainteresowałem się 473A. Tylko to już z wyjściowych 2600zł robi się 4000zł. I tu jest problem wewnętrzny: czy potrzebuję aż tak dobrego i drogiego sprzętu, czy w mogę wybrać 453D i też się z niego cieszyć:)

Do Twoich potrzeb 453D będzie w 100% wystarczający. Jeżeli masz pomysł, że chcesz zrobić coś więcej - docker, vm - to wtedy, po czasie zacznie Ci brakować mocy.

Tak jak pisałem: obecnie 1x docker (kontroler UniFi) i 1x VM (Home Assistant). Docelowo pewnie doszedł by jeszcze Plex w dockerze, może PiHole.
Kolejna VM? Do jakiejś zabawy, czy nauki Linuxa pewnie tak, ale to ma mniejszy priorytet ze względu na brak czasu.

HA zerowe zużycie CPU, PiHole tak samo, UniFi też niewiele. Linuxa też odpalisz. Ram jest istotny - a cpu podoła. Najwyżej znowu dokonasz wymiany za jakiś czas. Ja mam już 3;p

@Ice widzę, że co nowa Twoja odpowiedź to i nowy avatar:)

U mnie dawno temu (jakieś 10-12 lat temu) pojawił się jakiś dwudyskowy S (DS212j czy jakoś tak). Ale to inne czasy, u mnie robił tylko jako storage. Potem (kilka lat temu, ale dokładnie nie pamiętam) okazyjnie kupiłem TS-253 Pro którego następnie wymieniłem na TS-453A. No i teraz kolej na następną zmianę. Dodatkowo w innej lokalizacji mam TS-251A oraz u kolegi TS-453D którym zarządzam. A więc różne QNAPy już obsługiwałem i masz rację - apetyt coraz bardziej rośnie:)

Ze względu właśnie na RAM, to odrzucam wersje 8GB która była by tańsza. Mam nadzieję, że 16GB na te potrzeby da radę. A jak piszesz, że CPU też ogarnie to może jednak zachować jakiś rozsądek finansowy i wybrać 453D? Sam już nie wiem.

Eh, dlaczego zawsze ogranicznikiem są pieniądze...

Niestety. Ale - żeby nie było - moim zdaniem, najlepsze co może być to kupić dobrego qpnapa, trochę dołożyć i być zadowolonym. Wiem, że cena 473A jest wysoka, ale ja bym się za nim mimo wszystko trochę porozglądał. Może na black friday coś wpadnie.

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz
Kusisz, kusisz... Muszę tylko żonę do tego przekonać, ale ona powie, że przecież ten stary też jest dobry to po co wymieniać:)

Ja wiem, że 473A to już trochę inna półka niż 453D, ale staram się racjonalnie podchodzić do tego i być przekonanym, że jednak w moim wypadku warto go kupić. Na razie tego przekonania jeszcze nie ma, ale obawiam się też, że po zakupie 453D może być niedosyt.

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz
RAM zawsze dołożysz, to nie problem - cenowo najlepiej kupić z jak najmniejszą ilością a potem dołożyć. Ale różnica w cenie jest znaczna. Pewnie na BF wyrwiesz go w okolicach 2k.
Głosuj portfelem, jedna i druga konstrukcja będzie dobra. Jak masz się "zażynać" to nie warto - do Twoich celów D też będzie w porządku. Linuxa odpalisz, kontenery też.

Myślisz o 453D z 16GB RAM za 2tys na BF? Raczej to chyba nierealne.
Myślisz, że taniej wychodzi kupno gotowego serwera z najmniejszą ilością RAM i potem od razu samemu dokładać? Jakoś mam przywiązanie do sklepu Atmar, tam też chcę teraz kupić. I jak sprawdzałem to na to samo wychodzi kupno z 4GB a potem dokupić 2x8GB oraz kupno od razu z 2x8GB.

Jeśli 473A 16GB RAM na BF były za 3500zł to bym brał i się nie zastanawiał. Ale nie sądzę, aby na takie rzeczy były gdzieś promocje.

Nie pozostało nic innego jak czekać - ustaw sobie na pepperze alert - to od razu info wpadnie. Generlanie 3500 za 473A, ale na 8gb - myślę że duża szansa.

Z tego co patrzę, to na prawdę cenowo wychodzi na to samo kupić od razu 16GB zamiast kupić 8GB i do tego dokładać samemu kolejną kość 8GB.

Tylko że kość kupisz sobie 16 w jednej, a w sprzedawanych Qnapach masz 2x8GB.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. TS-473A
  2. ts-251A ram
  3. Podział ssd
  4. dysk na system i aplikacje
  5. przeniesienie dysków
  6. ts-251a
  7. karta graficzna
  8. 251A
  9. QuTS hero
  10. Wentylacja
  11. karta hdmi