Kupno ramu 4GB lub 8GB

dziadek-NET

Network Architect
Q's Professional
2 Styczeń 2016
514
21
18
41
QNAP
TS-x51
Ethernet
null
Witam

Obecnie ma TS-251 z 4GB

Aktualnie używam wirtualki XP,tu jeszcze nie wiem czy zmieniać na WIN7 obawiam się czy Qnap z powolni przy użytkowaniu WIN 7. Chyba że mam niepotrzebne obawy to proszę o info.

W niedługim czasie planuję uruchomić monitoring z 4 kamerami.

Może do tego dojdzie HD Station albo Linox Station (który ma apetyt na ram)

Proszę o info czy jest potrzeba kupować ram-u.
Czy kupić 4GB i w sumie będzie 8GB
Czy sprzedać 4GB a kupić w jednej kości 8GB które będę mógł w przyszłości przełożyć do nowego QNAPa

Naturalnie , że 8 in 1. Skoro przymierzasz się do zmiany NASA to jak najbardziej.Nawet gdybyś nie zmieniał sprzętu to zawsze będziesz miał możliwość rozbudowania o kolejne 8 czyli w sumie 16GB.

oj to nie za ciekawie :(
Aktualnie mam 1 x 4GB to lepiej Qnap działał by gdyby było 2 x 2GB ?

Chodzi o to, że pamięci lepiej i wydajniej pracują w parze (dual chanel). Tak więc lepiej będzie np jak będziesz mial 2x2GB niż 1 x 4GB.
Jesli chodzi o wydajność dla Twojego nasa (mam taki sam) - to powinieneś mieć 2x4GB (ja tak mam) lub 2 x 8GB - ważne aby pamięci (kości) były identyczne i oczywiście LV (niskonapięciowe) - chociaż słyszałem że niektóre 1.5V tez działają, ale dla spokoju lepiej mieć 1.35V

a jak czytać tą tabelkę ?
Pojemność = pamięć w jednaj kostce ?
Dual = tak / nie ?

Rozumiem że jeśli zdecydował bym się na drugą pamięć 4GB kupić bliźniaka którego mam aktualnie w Qnapie
A jeśli zdecydował bym się na 2 x 8GB to którą polecacie ?

Czy ma to sens 16 GB ?
apofis masz 2 x 4GB i jak, masz zapas pamięci. Używasz wirtualek lub Linux Station ?

Dual channel = 2 kosci , czyli 8 GB Dual Channel to są dwie kości po 4 GB,często mają taki sam numer seryjny itd