Witam,
Jestem już na finiszu swojej konfiguracji (migracja hostingu na qnapa).
Do szczęścia brakuje mi tylko poprawnie działającej konfiguracji serwera bazy danych.
Mam uruchomioną aplikację kontenerową mariadb + phpmyadmin jak poniżej
Kontenery oczywiście działają, mogę połączyć się do phpmyadmin oraz zarządzać bazami, ale niestety nie mogę połączyć się z bazami danych np. poprzez nextclod gdzie wpisuję jako dbhost IPqnapa:3308
Problem być może leży w NAT , ale teoretycznie powinno to działać.
Poprzez ssh sprawdzam ip kontenerów
i widzę, że kontenery mariadb oraz phpmyadmin są w jednej podsieci 172.29.0.0/22
natomiast kontener nextcloud w innej tj. 10.0.3.0/24 i być może to ma jakieś znaczenie choć nie powinno ponieważ nie łączę się poprzez ip dockera tylko przekierowany port...
Oczywiście jeżeli aplikacja typu nextcloud działa w kontenerze bridge to połączenie z bazą jest możliwe.
Jednak taka konfiguracja nie jest dla mnie optymalna ponieważ zaraz IP w sieci mi zabraknie.
Jestem już na finiszu swojej konfiguracji (migracja hostingu na qnapa).
Do szczęścia brakuje mi tylko poprawnie działającej konfiguracji serwera bazy danych.
Mam uruchomioną aplikację kontenerową mariadb + phpmyadmin jak poniżej
Kod:
version: '3'
services:
db:
image: webhippie/mariadb:latest
restart: always
environment:
MARIADB_ROOT_PASSWORD: 'rootpass'
MARIADB_DATABASE: 'nextcloud'
MARIADB_USERNAME: 'nextcloud'
MARIADB_PASSWORD: 'userpass'
ports:
- "3308:3306"
phpmyadmin:
image: phpmyadmin:latest
restart: always
environment:
PMA_HOST: db
PMA_USER: root
PMA_PASSWORD: rootpass
ports:
- "9080:80"
Kontenery oczywiście działają, mogę połączyć się do phpmyadmin oraz zarządzać bazami, ale niestety nie mogę połączyć się z bazami danych np. poprzez nextclod gdzie wpisuję jako dbhost IPqnapa:3308
Problem być może leży w NAT , ale teoretycznie powinno to działać.
Poprzez ssh sprawdzam ip kontenerów
Kod:
docker network ls
docker inspect −−format '{{ .NetworkSettings.IPAddress }}' <ID kontenera>
natomiast kontener nextcloud w innej tj. 10.0.3.0/24 i być może to ma jakieś znaczenie choć nie powinno ponieważ nie łączę się poprzez ip dockera tylko przekierowany port...
Oczywiście jeżeli aplikacja typu nextcloud działa w kontenerze bridge to połączenie z bazą jest możliwe.
Jednak taka konfiguracja nie jest dla mnie optymalna ponieważ zaraz IP w sieci mi zabraknie.