maks87

Network Architect
Q's Professional
20 Lipiec 2012
448
70
175
Odznaki
75
Warszawa
QNAP
TS-x73
Ethernet
1 GbE
Poz.
3

Na jednym z moich QNAPów mam następujący problem: zrobiłem skan Security Counselor i w wyniku dostałem takie info:
security_wynik.webp

Mocno się zdziwiłem, bo od kilku miesięcy urządzenie to jest wyrejestrowane z myqnapcloud. Po kliknięciu w widoczny powyżej link Urządzenie publikuje usługi... otwiera się w QNAPie aplikacja myqnapcloud i dostaję takie info:
1644612898938.webp

Po zalogowaniu się na stronie myqnapcloud.com na konto do którego kiedyś ten serwer był podłączony, nie mam widocznych żadnych urządzeń:
www.webp

Sprawdziłem też log z QNAPa (pobrany w aplikacji helpdesk i wygląda to tak:
log.webp

Ktoś ma pomysł co jest nie tak? Czy od razu zgłaszać ticket do help desku?

Jestem poza domem, potem sprawdze. Ale jak sie loguje na strone myqnapcloud to nie mam zadnych urzadzen, tak jak na screenie. Kiedys do tego konta byly podlaczone 3 urzadzenia, obecnie wszystkie wyrejestrowane. Na dwoch jest OK, a na trzecim sytuacja taka jak opisalem.

Czy to na QNAPie czy to przez przeglądarkę logując się do myqnapcloud nie jestem w stanie nic zrobić, bo tego urządzenia po prostu w myqnapcloud nie ma zarejestrowanego. Dlatego sam nic więcej nie wymyśle i zrobiłem właśnie zgłoszenie do help desku, zobaczymy co odpowiedzą.

Nie według mnie nie zrobiłeś najważniejszego.
Musisz zalogować się do myqnapcloud ale z Nasa.
Inaczej logując się z przeglądarki nic nie zobaczysz.
Napewno qnap ma dostęp do sieci bo ten komunikat nie pamiętam gdzie się pojawiał ale wygląda że nie z autoryzował cię.

Ja właśnie dzisiaj to zrobiłem i wszystko pięknie działa.
Ale wyłączyłem bo po ostatnich atakach nie mam przekonania do publikowania niczego na zewnątrz.

Mam taki paraidonalny stan żeby wszystko blokować 🤣

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. counselor