Witam Szanowne grono forumowiczów. Noszę się z zamiarem zakupu NAS do domu, nigdy czegoś takiego nie używałem ale do tematu chcę podejść raz, a dobrze. Przez 98% czasu będzie używany jako storage do zdjęć i filmów z GoPro, jest tego historycznie już dużo, a będzie jeszcze więcej. Aktualnie materiałów jest około 11TB. Poczytałem trochę, myśłałem początkowo o S, ale natknąłem się na informacje, że są tam problemy wydajnościowe w przypadku dużej ilości zdjęć. Docelowo, to ma służyć jako taka prywatna chmura, z szybkim dostępem do zdjęć po WiFi z domu za pomocą aplikacji na adroida i iOS, oraz poza domem przy użyciu 5G. Wstępnie sam wybrałem taki zestaw:
qnap ts-h886-d1622-16g
4 x Pamięć RAM 32GB GoodRAM ECC UNBUFFERED DDR4 3200MHz PC4-25600 UDIMM
4 x Dysk twardy Seagate Exos X16 3.5'' HDD 16TB
2 x Dysk SAMSUNG 870 Qvo 2TB SSD
2 x Dysk SSD WD Blue SN570 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe
dyski w konfiguracji RAID 6
O infrastrukturę w domu się nie martwcie, załóżmy, że będę spięty kablem bezpośrednio do QNAPa żeby wyeliminować zbędne wątki o wydajności.
Klocki nie muszą być takie same jak podałem, jak znam życie to ram zły wybrałem, ale nie o to chodzi. Pytanie do Szanownego grona osób, które mają o tym pojęcie, czy to masz szansę chodzić bardzo szybko? Poprzez szybko rozumiem wydajność zbliżoną do przeglądania zdjęć na karcie pamięci telefonu za pomocą aplikacji w telefonie.
Drugie pytanie, czy docelowo np. za dwa lata, mogę dokupić jakiś qnap expansion i zapiąć docelowo np. 12 dysków hdd?
Czy tu są jakieś limity na ilość plików - zdjęć, klipów video? Jeżeli będę miał 200k zdjęć i 20k klipów video to rozumiem, że jestem w realnych możliwościach powyższej konfiguracji?
Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi.
qnap ts-h886-d1622-16g
4 x Pamięć RAM 32GB GoodRAM ECC UNBUFFERED DDR4 3200MHz PC4-25600 UDIMM
4 x Dysk twardy Seagate Exos X16 3.5'' HDD 16TB
2 x Dysk SAMSUNG 870 Qvo 2TB SSD
2 x Dysk SSD WD Blue SN570 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe
dyski w konfiguracji RAID 6
O infrastrukturę w domu się nie martwcie, załóżmy, że będę spięty kablem bezpośrednio do QNAPa żeby wyeliminować zbędne wątki o wydajności.
Klocki nie muszą być takie same jak podałem, jak znam życie to ram zły wybrałem, ale nie o to chodzi. Pytanie do Szanownego grona osób, które mają o tym pojęcie, czy to masz szansę chodzić bardzo szybko? Poprzez szybko rozumiem wydajność zbliżoną do przeglądania zdjęć na karcie pamięci telefonu za pomocą aplikacji w telefonie.
Drugie pytanie, czy docelowo np. za dwa lata, mogę dokupić jakiś qnap expansion i zapiąć docelowo np. 12 dysków hdd?
Czy tu są jakieś limity na ilość plików - zdjęć, klipów video? Jeżeli będę miał 200k zdjęć i 20k klipów video to rozumiem, że jestem w realnych możliwościach powyższej konfiguracji?
Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi.