Tzn. nie mogę otworzyć strony web urządzenia. Aplikacje, takie jak np. Pyload działają. Przestalo dzialac bez jakiejś wyraźnej przyczyny - czy ktoś mi coś podpowie? Mój soft to najnowsza 4-ka, a serwer to TS-659Pro.
- Status
- Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
Rozwiązanie
Tak wlasnie postepuje: w sieci lokalnej uruchamiam Qfindera, ale on mi nie odnajduje QNAPA. Domaga się, zebym sprawdzil czy jest on podlaczony do sieci. Mimo, ze np. w Komputerze w Windowsach widze wszystkie zmapowane dyski na QNAPie. Rowniez, jak pisalem wczesniej - uruchamia mi sie bez problemu np. Pyload, a wiec QNAP jest i dziala! Co mam zrobic, zeby Qfinder go zobaczyl?
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 732
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Nie możesz wejść na panel zarządzania tak? A zmieniałeś port?
Nie, nie próbowałem tego. Na jaki port powinienem zmienić? Teraz mam 8080 i tak było od zawsze. Czy moglo samo się zmienić?
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 732
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Rozumiem, ze restart urządzenia nic nie pomógł? Za pomocą finder'a, spróbuj zaktualizować oprogramowanie. Jeśli to nic nie pomoże, to mamy dwa rozwiązania:
- zalogować się na konsole przez PuTTY i sprawdzić czy działa proces odpowiedzialny za web server or panelu zarządzania (jeśli się nie mylę to thttpd)
oraz poleceniemBash:
ps axwv | grep thttpdsprawdzic otwarte portyBash:netstat -al - podłączyć monitor pod serwer i monitorować uruchomienie
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 732
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Masz na myśli Qfindera? On już wcześniej sprawial mi kłopoty i nie odnajdywal QNAPA w sieci. Nawet wtedy, zanim jeszcze przestal dzialac panel.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 732
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Tak wlasnie postepuje: w sieci lokalnej uruchamiam Qfindera, ale on mi nie odnajduje QNAPA. Domaga się, zebym sprawdzil czy jest on podlaczony do sieci. Mimo, ze np. w Komputerze w Windowsach widze wszystkie zmapowane dyski na QNAPie. Rowniez, jak pisalem wczesniej - uruchamia mi sie bez problemu np. Pyload, a wiec QNAP jest i dziala! Co mam zrobic, zeby Qfinder go zobaczyl?
Rozwiązanie
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 732
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
W tej sytuacji zaczął bym od zweryfikowania systemu oraz wyłączenia firewall'a. Następnie upewnił się, ze maska podsieci IPv4 jest identyczna jak na serwerze. Ponownie uruchomił finder. Ponadto przygotował PuTTY: http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html
Jeszcze raz... Jakie to miałeś oprogramowanie wgrane?
Dzieki, pomoglo! Co prawda częściowo, ale jest postep. To znaczy po wylaczeniu firewalla Qfinder zaczal komunikować się z QNAPem i to wystarczylo do załadowania firmware'u. Zaladowalem najnowsza Bete 4.02 która wykazuje pewne bledy i wolno działa. Jestem teraz na etapie powrotu do 4.01, ale ważne ze wreszcie jest jakas komunikacja. Zreszta po załadowaniu 4.02 działa już nawet przy wlaczonym firewallu. Jestes wielki - jeszcze raz dzięki za pomoc!W tej sytuacji zaczął bym od zweryfikowania systemu oraz wyłączenia firewall'a. Następnie upewnił się, ze maska podsieci IPv4 jest identyczna jak na serwerze. Ponownie uruchomił finder. Ponadto przygotował PuTTY: http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 732
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Uzywam tego firewalla z AVG Internet Security 2013. Nie wiem, co mu odbilo, bo to wcześniej dzialalo OK, a potem nagle bez zadnej przyczyny firewall zaczal blokować QNAPa. Może pobral sobie po cichu jakas aktualizacje, bo zaczelo się to dziac (blokowanie) na obydwu PC-tach, które mam w tej sieci, jednocześnie.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 732
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
- Status
- Brak możliwości dodawania odpowiedzi.