Sharuga

Entry Technician
Q Associate
19 Luty 2024
41
10
45
Odznaki
17
QNAP
TS-x31+
Ethernet
1 GbE
Poz.
1

Hej. Przez ile lat od wydania producent zapewnia pełne aktualizacje?

Ciekaw byłem, czy firma ma jakoś określony plan wsparcia. Np. jak w komórkach - dwie aktualizacje systemu i np. 5 lat bezpieczeństwo. Czyli np. TS-473a czy TS464 ma szansę na dłuższe wsparcie niz 5 lat? Jak to może wyglądać wg Ciebie w przypadku tych modeli?
PS- jak zmienić, po napisaniu posta, znacznik z Recenzja na Przy piwie? :) Szukałem, nie znalazłem.

W celu doprecyzowania na przykładzie developmentu QTS 6 dla urządzeń QNAP NAS. Może on się nie pojawić dla urządzeń starszych typu TS-251, TS-251A. Urządzenia TS-251 wydane 12 lat temu, TS-251A wydane 10 lat temu, zwyczajnie wbudowaną pamięć DOM nie pomieści nowego systemu operacyjnego QTS 6. Zatem na powyższym przykładzie potwierdza się, że QNAP dostarcza aktualizację firmware tak długo, jak tylko możliwości sprzętowe na to pozwalają. Dla pozostałych i nowszych urządzeń oprogramowanie firmware’s będzie dostarczane bez przeszkód.

(W mojej prywatnej opinii z uwagi na charakter jaki pełnią te urządzenia najwyższy czas zaprzestać po 10 latach tracić zasoby na dostarczanie oprogramowania dla takowych urządzeń. Ratio pobór prądu vs moc obliczeniowa * level sprawności/ewentualnej awarii jest nieadekwatny do korzyści.)

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. TS-473A
  2. forum
  3. jaki nas
  4. 464 vs 473a