Cześć.
Jestem nowym użytkownikiem QNAP TS-453Be.
Na serwerze utworzyłem użytkownika, który ma dostęp do swojego folderu na serwerze.
Z komputera w tej samej sieci mogę zmapować dysk na folder tego użytkownika przechodząc oczywiście przez uwierzytelnianie poświadczeń sieciowych (ekran logowania) i mam do niego pełny dostęp,
Zgodnie z instrukcją przygotowałem sobie QVPN wygenerowałem plik .ovpn.
Serwer QNAP jest w sieci z routerem, na którym ustawiłem przekierowanie ruchu na porcie 1194.
Klienta OpenVPN zainstalowałem na laptopie, który połączyłem z internetem poprzez telefon, by połączyć się przez Internet z moim serwerem i sprawdzić poprawność działania VPN.
Klient OpenVPN poprawnie połączył się żądając oczywiście danych do logowania:
Na serwerze widzę połączenie:
Wydaje mi się więc, że wszystko jest prawidłowo.
Jak teraz zmapować w Windows 10 folder z serwera QNAP?
Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1
Model serwera: QNAP TS-453Be
Jestem nowym użytkownikiem QNAP TS-453Be.
Na serwerze utworzyłem użytkownika, który ma dostęp do swojego folderu na serwerze.
Z komputera w tej samej sieci mogę zmapować dysk na folder tego użytkownika przechodząc oczywiście przez uwierzytelnianie poświadczeń sieciowych (ekran logowania) i mam do niego pełny dostęp,
Zgodnie z instrukcją przygotowałem sobie QVPN wygenerowałem plik .ovpn.
Serwer QNAP jest w sieci z routerem, na którym ustawiłem przekierowanie ruchu na porcie 1194.
Klienta OpenVPN zainstalowałem na laptopie, który połączyłem z internetem poprzez telefon, by połączyć się przez Internet z moim serwerem i sprawdzić poprawność działania VPN.
Klient OpenVPN poprawnie połączył się żądając oczywiście danych do logowania:
Please, Zaloguj or Załóż konto to view quote content!
Na serwerze widzę połączenie:
Wydaje mi się więc, że wszystko jest prawidłowo.
Jak teraz zmapować w Windows 10 folder z serwera QNAP?
Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1
Model serwera: QNAP TS-453Be