Rozwiązany Plex - optymalna metoda instalacji

Discussion in 'Przesyłanie mediów (DLNA, iTunes, ...)' started by naughtydog, Sep 18, 2021.

Loading...
  1. naughtydog
    Offline

    naughtydog Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 8, 2020
    Messages:
    27
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    null
    TS-x53D null
    Cześć. Jestem po świeżej inicjacji QNAP'a TS-453D i powoli zaczynam wszystko na nowo konfigurować. Jednym z elementów jest postawienie na nowo serwera Plex. Wcześniej PMS miałem klasycznie zainstalowany jako appke, ale teraz zastanawiam się czy jest to najlepsze rozwiązanie. Co chcę osiągnąć:

    1. Z racji, że posiadam kilka podsieci to chciałbym, żeby serwer był przypisany do konkretnego zakresu z adresem innym niż adres QNAP'a.
    2. Chciałbym dalej pliki multimedialne trzymać standardowo na QNAP'ie.
    3. Brak problemów z aktualizacją serwera PMS.
    4. Brak utraty jakiejkolwiek funkcjonalności.

    Pewnie wielu z Was eksperymentowało, więc może macie dla mnie jakieś sugestie. Z góry dzięki.
     
  2. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,911
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +231 / 7 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Jest to najlepsze rozwiązanie. Chociaż wolę Docker który ma więcej wartości dodatnich niż ujemnych. Problem tylko jaki występuje w docker to transkodowanie, a przynajmniej tak mówią na rededit. U mnie działa i powiem tyle, nie wrócę do aplikacji lokalnej.

    Wysłane z mojego XQ-AT51 przy użyciu Tapatalka
     
  3. naughtydog
    Offline

    naughtydog Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 8, 2020
    Messages:
    27
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    null
    TS-x53D null
    Rozumiem, że korzystasz z kontenera - pewnie tryb bridge. Jakiś konkretny obraz? Jak to się aktualizuje i robi tego backup (w sensie configu)? Da się ustawić SSL do logowania lokalnego (w sensie https)?

    Co do transkodowania to u Ciebie działa czy nie korzystasz?
     
  4. Kamil84
    Offline

    Kamil84 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Nov 28, 2012
    Messages:
    64
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53D 1 GbE
    Ja np. mam w kontenerze, wieksze bezpieczeństwo. PMS jest w sieci QNAPa jako host, ale z innych podsieci jest dostęp przez firewalla. Ludzie polecają przeważnie obrazy Linuxserver, w końcu qnap=Linux. Aktulizacja odbywa się poprzez pobranie nowego obrazu, także nie ma dużo zachodu. Pliki trzymasz na QNAP tylko je bindujesz do kontenera.
    W ustawieniach chyba możesz ustawić by wymagał PMS łączenia po https.
     
  5. pigers
    Online

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,229
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +1,931 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    działa .. tylko urządzenie musisz sobie udostępnić ..

    - /dev/dri:/dev/dri
     
  6. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,911
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +231 / 7 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    @pigers@pigers zgadza się. Ta informacje uzyskałem na rededit. Ogólnie polecam docker, ponieważ przenoszenie bazy danych jest bez problemowe. Aktualizacje są automatyczne. Polecam paczki z Linux Server. Wszystko działa j jestem bardziej niż zadowolony.

    Wysłane z mojego XQ-AT51 przy użyciu Tapatalka
     
  7. pigers
    Online

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,229
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +1,931 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
  8. Damian
    Online

    Damian Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jan 22, 2016
    Messages:
    312
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +45 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    A możecie podać przykładowy config do plex dla kontenera? Aktualizacja robi się sama - nie trzeba nic robić w watchtower? Nie ma problemów z qnapowym Rclone?
     
  9. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,911
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +231 / 7 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    @Damian@Damian wszystko działa.

    Moja konfiguracja:
    Code (Text):
    1. docker run -d \
    2.   --name=plex \
    3.   --net=host \
    4.   -e PUID=1026 \
    5.   -e PGID=1000 \
    6.   -e VERSION=docker \
    7.   -e PLEX_CLAIM=XXXXXXXXXXXXXXX \
    8.   -e TZ=Europe/Warsaw \
    9.   -v /volume1/docker/plex:/config \
    10.   -v /volume1/apps/rclone/mount:/gdrive \
    11.   --device=/dev/dri:/dev/dri \
    12.   --restart unless-stopped \
    13.   ghcr.io/linuxserver/plex
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  10. pigers
    Online

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,229
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +1,931 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    schowaj claim-code .. bo CI serwer przejmą
     
  11. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,911
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +231 / 7 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    @pigers@pigers Dziękuję. Wydawało mi się ze claim jest ważny tylko chwilę.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1