Pomoc Podmiana dysku systemowego

teo32

Passing Basics
Beginner
6 Styczeń 2012
21
9
53
Koszalin
QNAP
TVS-x71
Ethernet
1 GbE
Witam
mam pytanie może nawet banalne :)
zamierzam zmienić dysk systemowy na ssd ,nauczony przykładem @badziewiak wybrałem wspierany przez qnap (co by nauka nie poszła w las)
Po miesiącu zabawy rożnymi opcjami konfiguracji itp przyszedł czas żeby w końcu załadować dyski i ruszyć do przodu .
Zmierzając do meritum mam dysk systemowy który został zamontowany na czas testów i drugi na którym mam dane . Czy wystarczy mi jak zrobię kopię ustawień i na wyłączonym qnapie podmienię dysk systemowy i zainicjuje nowy? czy w tym czasie ten drugi powinien być wypięty? czy po postawieniu systemu na nowym dysku wystarczy przywrócić kopię ustawień i wpiąć dysk 2 żeby był ponowię widziany ?
Ogólnie w trakcie miesięcznej zabawy z ustawieniami i rożnym konfiguracjami nie wpadłem na pomysł żeby to sprawdzić .

Ps Coś się chyba pochrzaniło bo znowu pisząc post muszę kliknąć że akceptuję regulamin i że nie będę linkował do roksy i wysyła swoich rozbieranych fotek na forum :p

Na pewno na czas inicjalizacji NAS musisz wyjąć dysk z danymi. Możesz spróbować wczytać ustawienia, ale najpierw zachowaj sobie ustawienia czystego systemu. Nie mam jednak pewności, czy nie namieszasz sobie w danych. Ja bym ustawił system w nowej konfiguracji sprzętowej od zera, tak jest najbezpieczniej.

A ja uważam że dysk systemowy wydzielony od danych jest bardzo wygodny. System padnie i nie pomaga przywrócenie poprzedniej konfiguracji, to po prostu wyciągam dyski z danymi, inicjuję NAS na dysku systemowym, wkładam dyski z danymi i w menedżerze pamięci daję opcję odnalezienia RAIDów. Jak są zachowane ustawienia systemowe z wcześniej działającego systemu, to je przywracam i po zabawie.

Dysk i tak muszę zmienić bo testowy ma już ponad 25tyś godzin przepracowanych i było by mało roztropnie stawiać na tym system .
Dysk ssd 1TB nówka sztuka trafił mi się za nie duże pieniądze więc było grzechem go nie kupić.
Na systemowym oprócz systemu będą dwie wirtualki

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. podmiana dysku ts-251