Pomoc Podstawowe ustawienia, dysku, qnapa, jak i sama konfiguracja.

Diabel200

Passing Basics
Beginner
14 Kwiecień 2019
23
2
3
37
QNAP
TS-x31
Ethernet
100 Mbps
Witam wszystkich oraz każdego z osobna :)

Jestem od nie dawna posiadaczem na razie TS-231P jak się sprawdzi i okaże że za mało to może coś lepszego.
Chciałbym od razu poinformować że starłem się szukać po forum, FAQ jak i na samej stornie Qnapa. Na część pytań uzyskałem odp, a co do poniektórych sami autorzy różnych postów nie dostawali odpowiedzi, a po niektórych jest jeszcze większy mętlik. Ale do rzeczy :)

Założenie:
Qnap jako serwer domowy, oraz prywatna chmura, backup danych,
- 2 PC oraz 3 Laptopy, korzystające z danych na qnapie(zdjęcia, filmy, dokumenty).
- Telefony komórkowe również maja mieć dostęp do podobnych folderów, a nawet chciałbym iśc w kierunku jak zrobisz zdjęcie telefonem odrazu zapisuje sie na qnap w folderze "FOTO"
- z 2 PC robiony backup i trzymany tam.
- client torrent

Miały być 2 dyski RED w RAID 1, ale po kilku artykułach wcale nie jest to takie super. Na chwilę obecną wsadzony jest tam 1xWD RED 4TB. Dokupić drugi dysk 4 TB ale już nie z serii do NAS'ów i robić np co tydzień backup dysku 1(RED'a) zamiast RAID1.

Dodatkowo po 1 odpaleniu i "ustawieniu" wszystkiego jeszcze bardziej sobie to wszystko zamieszałem, nie kopiowałem wszystkich danych jeszcze na dysk chce od nowa postawić system oraz sformatować dysk i tu :

- Pojedynczy Wolumin statyczny z migawkami ? czy darować sobie migawki, jak pojdę w migawki zostawić 20 % czy 10 % wystarczy ?
- Jaką pojemność woluminu, im większa tym lepsza czy nie zawsze ? na chwilę obecna mam ustawioną 8192 - 31,99 TB
- czy z praktyczneog pkt. lepiej miec 1 wolumin czy podzielić na 2 ?

- czy pachać sie w iSCSI LUN ?

Pytanie czy to co opisałem powyżej ma sens i dobrze kombinuje ?
Jak to wygląda w praktyce z odzyskiwaniem danych z dysku z migawkami jeśli bym poszedł w migawki.

Na jakie jeszcze ustawienia opcje zwrócić uwagę jak będę robił przywracanie ustawień domyślnych ?
Update Firmware raczej wyłączony ?

Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1
Model serwera: QNAP TS-231P

Z góry dzięki !
nikt nie pomoże ?

to z innej beczki.
1. Chciałbym zrobić dostęp na każdym PC do danych z qnap, aby był widziany jako normalny dysk w systemie. Chyba ze są lepsze rozwiązania ?
2. mógłby mi ktos wytłumaczyć iSCSI LUN ?

Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.

Załączniki

• 4.png
    4.png
    106,9 KB · Wyświetleń: 80
  • 1.png
    1.png
    78 KB · Wyświetleń: 80
  • 3.png
    3.png
    78,5 KB · Wyświetleń: 78
  • 2.png
    2.png
    74,2 KB · Wyświetleń: 74

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. router konfiguracja
  2. [Network & Virtual Switch] Failed to connect to the internet
  3. Raid offline qnap
  4. Podstawowe ustawienia, dysku, qnapa...
  5. konfiguracja aplikacji jak usunąć ręcznie
  6. https://forum.qnap.net.pl/threads/podstawowe-ustawienia-dysku-qnapa-jak-i-sama-konfiguracja.26185/
  7. Podstawowe ustawienia, dysku, qnapa, jak i sama konfiguracja.
  8. hdd spin down
  9. 231P
  10. wolumin prosty
  11. przywracanie dysku
  12. raid 10 offline
  13. kopia danych NAS na dysku usb
  14. virtual station win10
  15. mapowanie dysku windows