J23

Passing Basics
Beginner
1 Listopad 2017
20
1
30
Odznaki
12
QNAP
TS-x28A
Ethernet
null
Poz.
1

Zamontowałem już sporo różnych modeli Qnap u klientów, ale teraz czas na zakupu własnego. Nie mogłem się zdecydować, który wybrać, czy warto dopłacać około 700zł do droższego modelu, więc kupiłem obydwa, jeden z nich będzie do sprzedania w dobrej cenie :) Osobiście na pewno porównam szybkość pracy Ubuntu, odtwarzanie filmów FHD po HDMI oraz Win7 na maszynie wirtualnej. Będę się starał porównać również w zakresie tylko głównego zadania - czyli dysku sieciowego - nie każdy oczekuje od NAS multimedialnych funkcji. Porównanie mam zamiar zrobić w weekend, jeśli ktoś z Was chciałby coś konkretnego przetestować na tych dwóch modelach to służę pomocą.

Lepiej zostawiłem tylko 2GB dla Virtualki oraz jeden rdzeń. Cel osiągnięty odpalono google beckUp Foto. Co prawda wyłączyłem by nie marnować zasobów na inne funkcje NAS.

W każdym razie, podane NASy to słabe narzędzia dla W10 czy W7

QNAP bez i5/i7 nie nadaje sie do "porządnej" wirtualizacji klienckich systemów Win7/10 ... chcesz graficzne bajery ? musisz mieć na to moc przerobową ..

Chyba nikt rozsądny nie oczekuje płynnej wirtualizacji na Celeronach :) Jednak do testów pewnych rozwiązań może się sprawdzić. Pracowałem na W7 Home na TS-251 i TS-253A obydwa 4GB, ale było to w dość sporym odstępie czasowym i ciężko porównać w takiej sytuacji wydajność. Teraz będzie okazja bo dwa urządzenia obok siebie, na tym samym sofcie i dyskach. W każdym razie gdyby ktoś byl ciekaw porównania konkretnych zadań pomiędzy tymi modelami to śmiało pisać.

To ja czekam. Chciałbym wiedzieć jakie zastosowałeś pule pamięci dla wirtualizacji. Czy w tle było włączone Kodi, Plex i inne rzeczy.

Chciałbym wiedzieć czy uda Ci si odpalić pakiet office i czy będzie można "pracować".

Ile zostanie Ci zasobów po odpaleniu wszystkiego.

W mojej subiektywnej ocenie to do wszelkich usług świadczonych przez eth rodzina TS-x51[A/+] jest aż nadto.
Z 2'giej natomiast strony, przyrost wydajności jaki o3mujemy w TS'ach x53[A/B/+] zdecydowanie nie uzasadnia tak wyraźnie wyższej ceny wejścia
- w mojej subiektywnej ocenie oczy'wiście.

Cena może być adekwatna jak weźmiemy pod uwagę wpsarcie od strony producenta. TS-x51A chyba już zapomniano o wsparciu dla Twonky w nowej wersji systemu.

- no właśnie z tym 251A to jest dość dziwne... ?!
właśnie sam walczę z poqsą aby go prywatnie nie qpić

251 jest ....STARY - to jeszcze Bay Trail pochodzących gdzieś z odmętów 2013 roq
podczas gdy 251A to już Braswell z ~ .5'łowy '16 rokq - wydajniejszy (tjaaa....) i wpieprzający mniej prądu

x53y są istnie droższe - al czy są istotnie wydajniejsze?
do zasobożernych zastosowań jak wirtualizacja czy transkodowanie (w DLNA czy HDMI) i tak x53y są bardziej lub mniej problematyczne
- generalnie studium przypadku - dla mnie NAS to jedynie element back'upu oraz urządzenie zwiększające dostępność danych - do konsumpcji będę używał innych rzeczy

Porównanie NAS-ów zakończyłem i wcale nie jestem bardziej zdecydowany niż przed :) TS-253A jest minimalnie szybszy jeśli chodzi o moje zastosowania wirtualizacji - W10 + SQL Express 2012 + Subiekt. Generalnie przy tych samych operacjach widać mniejsze obciążenie procesora. Do tego TS-253A jest mniejszy, wygląda solidniej. Jednak czy wart dopłaty tych kilku stówek - do moich zastosowań raczej nie.

W10+SQL? O kurde, to szacunek że to działa.

Trochę poklikałem i nie wiem czy Ubuntu ni było by jedynym rozsądnym rozwiązaniem.

Powiem Ci, że sam byłem zdziwiony, ale awaryjnie na Subiekcie można było pracować i wystawiać faktury, a to już sporo - zastępuję zapasowy komputer. Spodziewałem się większej przewagi TS-253A.

najtańszy MS SQL Express do 1GB kosztuje w home.pl rocznie <> 25 zł (co roqku trzeba odnawiać promocje)

Ile dałeś ramu dla Virtualki i ile procesorów?

Jakie były odczyty. Ile Ci zostało zasobów na inne rzeczy?

4GB RAM dla VM i 4 procesory w TS253A oraz 2 w TS-251. Transfery tylko chwile sprawdzałem HD-TUNE - odczyt średni na poziomie 120 MB/s (maksymalny prawie 170 - IronWOLF). Co do zasobów to ciężko tak wprost opisać, zależy jakie zadania jeszcze wykonywał serwer ITP.

Jakie były odczyty. Ile Ci zostało zasobów na inne rzeczy?Kiedy ja ustawiłem 4 GB ramu i 4 Procesy Qnap mi stanął dęba bo wszystkie zasoby dałem dla W10. Wiec nie wiem jak to możliwe ze Tobie to działało.

Napisz dokładnie co chcesz i w jaki sposób Ci sprawdzić. TS-251 i TS-253A mam z 8GB RAM. Aktualnie 3GB dałem na VM i bez problemu (jedynie wolniej) pracowałem na W10 i Subiekcie GT z bazą na MS SQE 2012. W przypadku TS-253A zauważam przewagę większą przy korzystaniu z QVM przez HDMI, płynniej działają animacje zamykanych i otwieranych okien - sprawia to wrażenie wydajniejszego układu graficznego.

Chodzi mi o to że jak napisałeś że dałeś ileś tam ramy 4 wątki to mi Qnap stanął dęba. Dałem wszystkie zasoby na Virtualkę przez co zablokowałem inne narzędzie.

Chciałbym pozostawić W10 i dokupić klawiaturę i myszkę, ale zjada tyle zasobów że go wyłączyłem.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. ts 253A ram 16gb
  2. Ts253a