D

Damian9876

Guest
Witam. Mam problem z połączeniem mojego laptopa z serwerem QNAP TS 453 PRO przez Internet.
W Sieci domowej wszystko działa, mam zamapowaną lokalizację sieciową i widzę QNapa jako wolumin w Mój Komputer i o to mi chodzi.
iPad przez aplikację widzi i może się połączyć z QNapem zarówno przez sieć LAN jak i przez własny Internet (z Play). Oczywiście mam ustawiony myQNAPcloud.
Próbowałem ustawić sieć na wszelakie sposoby, próbowałem aplikację na windows myQNAPcloud Connect i dalej nic.
Wrzucam kilka screenów z problemem.
Zrzut ekranu 2015-05-07 20.27.17.png Zrzut ekranu 2015-05-12 18.03.33.png Zrzut ekranu 2015-05-12 18.13.58.webp

Nie jestem w sieci lokalnej. Na zdjęciu łączę się się laptopem z iPadem przez hotspot osobisty i chcę mieć dostęp do plików na serwerze nas który jest kilkadziesiąt km dalej w mieszkaniu. Nie ma mowy o LAN. Chyba źle spojrzałeś na fotke.
W routerze włączyłem UPNP. Co mam dalej tam szukać, skoro jak widać QNAP sam wszystko ustawił.

Chcę mieć dostęp do plików z każdego miejsca, nie tylko w sieci lokalnej. Widocznie wszystko dobrze ustawiłem bo mam dostęp przez myQNAPcloud do wszystkich plików i panelu admina.
Ale to nie jest wygodne, chciałbym aby było to zamapowanie dysku sieciowego, dokładnie tak samo jak mam teraz w LAN. Stąd moje próby utworzenia VPN żeby dostęp nie był przez przeglądarkę tylko okno windowsa.

Nawet nie próbuję dzwonić, pisałem maile i odsyłali mnie na forum, był u mnie technik bo wcześniej miałem router Thomson a teraz Horizon, technik nie był w stanie odpowiedzieć mi na pytania o VPN i PPTP.

Zastanawiam się, skoro nie da rady skonfigurować popranie VPN to może dam radę zamapować sobie to jakoś przez FTP? Tylko strasznie zależy mi na bezpieczeństwie, mam prywatne i firmowe dane na dysku..
Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
Aplikacja myqnapcloud też nie daje rady : Przechwytywanie.PNG

Technik = instalator. Ma prawo nie wiedzieć. Nie wiem, jeśli nie działa to może ten modem/router i dostawca mają łącznieinną metryke sieci i nie puszcza VPN'a.
Ja mam inny bajer z VPN'em i nie potrafię rozwiązać od ponad roku i nie ma nic on wspólnego z QNAP'em a właściwie z Mikrotikiem a nawet nie z nim bo u mnie ten sam MT działa.
Mianowicie..
W firmie od dostawcy internetu postawiłem VPN. Jednak część hostów jest kompletnie nie widoczna. Zreplikowanie tej samej sieci przez transparentny bridge po Ubiqiti do mnie do sieci i od mojego dostawcy rozwiązuje problem.
VPN nie jest taki prosty jakby się wydawało...

@Damian9876
No dobra :) Tyle słów a ja się nic nie dowiedziałem a twojej konfiguracji.
1) Czy przkierowałeś odpowiednie porty na adres IP Qnapa ? Pokazałeś pustą stronę forward w routerze.
2) O UPNP zapomnij bo to jedna wielka ściema i dziura dla trojanów. Wyłącz, wywal i zapomnij.
3) To że łączysz się z telefonu przez myqnapcloud niczego nie dowodzi bo usługa działa przez VPN ale odwrotnie tzn Qnap inicjuje połączenie z serwerem w Tajwanie, więc działa nawet jeśli urządzenie jest za blokowanym NAT'em.

Nie jestem na tyle dobry by wszystko zrozumieć o czym mówicie, staram się czytać o tym i dość do rozwiązania problemu.
Łączę się w mieszkaniu przez sieć lokalną UPC, w pracy przez bodajże Neostradę, poza tym to unikam hotspotów tylko sam udostępniam sobie Internet z telefonu lub tabletu do laptopa i w ten sposób właśnie chciałbym mieć połączenie.
W Horizon mam ustawione forwarding tak:
Public port range : 1723-1723
Target IP adress : 192.168.1.201 - IP qnapa
Target port range : 1723-1723

Dobra, wyłączam UPNP w routerze i panelu administacyjnym qnapa.

Jeśli otrzymałeś poprawną odpowiedź na swoje pytanie, oznacz ją jako prawidłowe rozwiązanie za pomocą ikony znajdującej się obok wiadomości.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. dns nie rozwiązuje hostów