bruno79

Nowy użytkownik
Noobie
17 Grudzień 2013
3
2
3
46
QNAP
TS-x69L
Ethernet
100 Mbps
Witam.
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Mianowicie sprawa wygląda tak:
Pacjent to Qnap TS-469L,
- ustawienia językowe panel sterowania->ogólne-> strona kodowa = Słowaiński / Łacina 2
- ustawienia FTP Obsługiwany Unicode =TAK.
Objawy:
1.Stworzyłem katalog na potrzeby testów o nazwie Sprawdzenie + polskie znaki diakrytyczne w nim plik o tej samej nazwie.
2.Skopiowałem FTP (TotalComander) na NAS'a - polskie znaki w katakugu i pliku - widoczne poprawnie w systemie win7 i w NAS.
3. Katalog poprzez panel www File Station - widoczny niepoprawnie (photo 1) nie można go otworzyć.
4. Katalog poprzez podmapowanie udziału w win7 widoczny niepoprawnie (photo2)
5. Katalog poprzez SSH Putty widoczny ale nie całkiem poprawnie no i nie mogę się dostać do pliku wewnątrz.
6. Na tablecie z androidem (ostatnie zdjęcie) niepoprawnie widoczny katalog nie ma pliku.

Ponadto nie da się streamingować i otwierać filmów z polskim znakiem w nazwie.
Problemu nie ma jeśli nie ma polskich znaków.

Pomimo prawie zerowej znajomości Linuxa próbowałem zmienić LOCALE z pomocą :

ale niestety po restarcie NASA wracają do stanu poprzedniego (nawet znikają skopiowane pliki potrzebne do utworzenia tej chyba bazy pl_PL.UTF-8.)

Nie chciałbym zmieniać wszystkich plików z polskimi znakami.
Z góry dziękuję za pomoc.

You must be registered for see images attach

moim zdaniem powinieneś w interfejsie WWW ustawić kodowanie na angielski (czyli unicode).

Sprawdzałem FTP/SSH/Sambą/File Managerem, śmiga aż miło.

Dzięki za odpowiedź.
Niestety to nie pomogło, ale znalazłem przyczynę mojego problemu.
Używałem starej wersji klienta FTP w Total Commanderze, w którym ustawione kodowanie na sztywno było Europa Wschodnia (1250) do czego doszedłem metodą prób i błędów.
Przy takim ustawieniu i przesłaniu pliku z polskimi znakami występują takie problemy jak:
- pliki wysłane na serwer nie dają się otworzyć ,
- nie można zmienić nazwy,
- nie można ich usunąć,
za pomocą tradycyjnych metod. Dopiero połączenie FTP z kodowaniem z jakim był wysłany plik umożliwia te operacje.
Wniosek:
Wygląda na to, że klient FTP przesyłając plik zmienia jego kodowanie (niezależnie od tego jak taki plik był wcześniej zapisany). Ciekawe.

Jeszcze jedno podczas połączenia SSH Putty trzeba zaznaczyć w sekcji Window ->Translation ->Remote Character Set = UTF-8.

Myślę, że temat można zamknąć. Chyba, że ktoś jeszcze chciałby coś dodać.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. polskie znaki