Pomoc Problem z tworzeniem kopii zapasowej z QNAP na WDMyCloud

karolmys

Passing Basics
Beginner
3 Styczeń 2018
14
1
3
45
QNAP
TS-x51
Ethernet
802.11ad
Witajcie

Serwer QNAP TS251A 2G
Drugie urządzenie WDMyCloud
Oba urządzenia podłączone do tej samej sieci za pośrednictwem LAN
WDMyCloud - już starszy model - w 2022 roku skończyło się wsparcie.

Próbuje połączyć oba serwery tak by tworzyć kopie zapasowe określonych folderów z serwera QNAP na serwerze WDMyCloud. Synchronizacja jednostrona działa jak należy. Problem jednak z tym że po usunięciu danych w folderze źródłowym usuwają się także te dane w folderze docelowym. A chciałbym by zostały. Inne opcje nie da się skonfigurować.

Może ktoś ma jakiś pomysł ?

daj screenshoty z opcji tego zadania
Jasne. Tak wygląda panel admina urządzenia WDMyCloud

1748589734835.png

Jak widać zbyt wiele ustawić się tu nie da. Jak widać daje się skonfigurować połączenie CISF/SMB. To działa. Ale tylko w przypadku synchronizacji jednokierunkowej.

1748589957289.png

Przy tworzeniu zadania wykonania kopii zapasowej nie da się skonfigurować tego połączenia.

1748590062083.png

1748590094132.png

1748590129761.png

1748590206440.png

1748590240240.png

Przy synchronizacji jednokierunkowej tego wg mnie nie uzyskasz. Jak usuniesz ze źródła zniknie w celu. Bo jak sama nazwa wskazuje to jest synchronizacja. Musiała by być kopia przyrostowa ale takiej w HBS nie ma, przynajmniej nie widziałem.

Przy synchronizacji jednokierunkowej tego wg mnie nie uzyskasz. Jak usuniesz ze źródła zniknie w celu. Bo jak sama nazwa wskazuje to jest synchronizacja. Musiała by być kopia przyrostowa ale takiej w HBS nie ma, przynajmniej nie widziałem.
Ja to wiem. Napisałem wyraźnie że synchronizacja jednokierunkowa działa ale problem jest w tym że po usunięciu danych z folderu źródłowego znikają one również z folderu docelowego A chciałbym by te dane zostawały w folderze docelowym. Natomiast nie da się niestety skonfigurować opcji kopia zapasowa. Nie da się połączyć. ze sobą obu serwerów. Stąd ten post i problem.

1748599098985.png

tak jak myślałem - to nie może być zadanie synchronizacji - ponieważ trzyma ono oba urządzenia w tym samym stanie
tobie jest potrzebna chamska kopia z A do B

pisz do helpdesku qnapa żeby cos takiego zrobili dla zdalnych udziałów SMB.