Rozwiązany Przywracanie grupy RAID

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by m1si0, Jul 15, 2021.

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. m1si0
    Offline

    m1si0 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 4, 2015
    Messages:
    30
    Local Time:
    11:18 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x63 1 GbE
    Pigers ( my Sensei :D) - jesteś Wielki!! Dziękuję Ci ślicznie za przeogromną pomoc! Teraz pozostaje mi tylko konfiguracja ;) Jeszcze raz - dziękuję.
    --- Połączono posty, Jul 19, 2021, Data oryginalnego postu: Jul 19, 2021 ---
    Jednak mam jeszcze jedną zagwozdkę ;) Co z folderami które były zaszyfrowane? Dodałem folder [...]eN[...] to mi wyrzuciło foldery jak poniżej. Zaś [..]lock[..] nie można dodać..

    upload_2021-7-19_23-15-28.
     
  2. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,923
    Local Time:
    11:18 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    na pewno odszyfrowałeś wolumen ?
     
  3. m1si0
    Offline

    m1si0 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 4, 2015
    Messages:
    30
    Local Time:
    11:18 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x63 1 GbE
    wolumen nie jest zaszyfrowany tylko pojedyncze foldery :-( Jak był zaszyfrowany wolumen to znalazło "kłódeczkę" bez problemu (jak widać RAID)
     
  4. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,923
    Local Time:
    11:18 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
  5. m1si0
    Offline

    m1si0 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 4, 2015
    Messages:
    30
    Local Time:
    11:18 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
  6. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,923
    Local Time:
    11:18 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    coś ci nie idzie - zapytaj sie qnap helpdesk o co chodzi
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. m1si0
    Offline

    m1si0 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 4, 2015
    Messages:
    30
    Local Time:
    11:18 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x63 1 GbE
    Dobra, zrobiłem jak radziłeś - i działa!

    Czyli Utwórz folder współdzielony -> Nazwa folderu "ISO" -> Wolumen wybrałem na którym znajdował się wcześniej folder -> Ścieżka "/ISO" (czyli sama nazwa katalogu która jest niewidoczna w rozwijanej liście) -> Szyfrowanie folder i tu podałem stare hasło. Wszystko ruszyło. Pokazała się kłódeczka i pliki są widoczne :)

    upload_2021-7-20_13-29-53.

    Jeszcze raz serdeczne dzięki ;)
    --- Połączono posty, Jul 20, 2021, Data oryginalnego postu: Jul 20, 2021 ---
    Kurde... Wszystko udało się odbudować ładnie, pięknie, cacy i... Chyba padł serwer, a dokładnie 4 i 5 zatoka ;( Jest możliwość to naprawić czy serwer, który ma niespełna 3 lata do kosza?

    upload_2021-7-20_16-20-57.
     
  8. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,923
    Local Time:
    11:18 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    :O
    --- Połączono posty, Jul 20, 2021, Data oryginalnego postu: Jul 20, 2021 ---
    nie wiem czy warto ... do 1000 zł bym robił .. jak więcej to rozglądałbym się na nowym nasem ...

    mam w sumie TS-653D z 8 GB RAM do pogonienia .. ale jest on bez gwarancji
     
  9. m1si0
    Offline

    m1si0 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 4, 2015
    Messages:
    30
    Local Time:
    11:18 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x63 1 GbE
    Teraz do głowy przyszło mi jedno czy dalej mieć klapki i lecieć w QNAP'a (od ponad 12lat - ostatnia przesiadka 3lata i kaput) czy przejść do konkurencji. Ostatnio montowałem właśnie TS-253D i teraz się zastanawiam czy był to dobry wybór - strach pomyśleć jakby padł.

    Co Ty byś mi polecił (procesor x86, przechowywanie danych, backup, chmura, 2 kamery)? Tego TS-653D tylko z rozszerzoną GW? Niestety używka odpada - choć i przy moim gwarancja nie pomoże :-(
     
  10. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,923
    Local Time:
    11:18 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    masz czas na nauke nowego systemu ? wątpię
    ja bym wziął nowego nasa, przełożył dyski i działał dalej

    i przeczytaj warunki rozszerzonej GW ;)
     
  11. m1si0
    Offline

    m1si0 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 4, 2015
    Messages:
    30
    Local Time:
    11:18 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x63 1 GbE
    Właśnie skończyłem oglądać porównanie systemów - Synek mi się nie podoba :p
    Biorę się za recenzje i poszukiwania. Na razie tylko dwa modele TS-473A i TS-653D. Nie wiem jak ten Hero czy gra warta świeczki - cena obu bardzo zbliżona tyle, że w jednym dwie zatoczki mniej...

    A i dziękuję za uwagę co do GW ;)

    PS
    Za Q przemawia też to forum i Twoja pomoc :)
     
  12. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,923
    Local Time:
    11:18 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    nie pchaj sie w HERO - szkoda twojego czasu
     
  13. m1si0
    Offline

    m1si0 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 4, 2015
    Messages:
    30
    Local Time:
    11:18 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x63 1 GbE
    NIby ten 673A ma lepszy procesor - czyli przyszłościowo lepiej, a i system podwójny. Nie chcę hero bo nie wiem z czym to się jje i jak to już Ty wspomniałem - nauka od nowa (chociaż wydaje się że QNAP raczej systemy ma bliźniacze). Druga sprawa to klasa taka bardziej "enterprise" czyli niezawodna?
     
  14. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,923
    Local Time:
    11:18 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    jak długo żyje - nie widziałem niezawodnego systemu
    to że jest enterprise, to dla mnie tylko etykietka nadana przez producenta.

    jeśli kupisz nasa z hero i chcesz korzystać z hero , MUSISZ sformatować dyski - a na tym Ci nie zależy , prawda ?
    doczytaj sobie czym jest hero qnapa
     
  15. m1si0
    Offline

    m1si0 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 4, 2015
    Messages:
    30
    Local Time:
    11:18 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x63 1 GbE
    dlaczego mówisz nie pchać się w hero? To nie jest bliźniaczy system? Dalszą rozmowę odnośnie wyboru prowadzę:
    TS-653D czy TS-673A? | Strona 3
    Bo tu chyba temat można już zamknąć kliknąć jako rozwiązany. I bardzo Ci jeszcze raz dziękuję za wszystko. A właśnie zapomniałe dodać! Serwis QNAP napisali iż uszkodzony został backplane. Czyli chyba koniec zabawy z TS-563. Chyba że masz jakieś info ile kosztowała by naprawa, czy ma to sens i jak z dalszym działaniem bo o uszkodzeniach zatok 4 i 5 czytał sporo i wygląda na jakiś problem konstrukcyjny.
    --- Połączono posty, Jul 21, 2021, Data oryginalnego postu: Jul 21, 2021 ---
    Doczytałem, ale są tam dwa systemy? Kupiłbym z tym hero ale na razie korzystałbym z standardowego - tak ten hero na wyrost. Bardziej chodzi mi o znacząco lepszy procesor no i to m.2 przemawia do mnie bo dyski tanie w RAID1 spiąć i można na tym system tylko postawić (a dyski zostają "czyste").
     
Thread Status:
Not open for further replies.