Help Qbelt - niepoprawna nazwa użytkownika lub hasło

dziadek-NET

Network Architect
Q's Professional
Jan 2, 2016
520
21
18
42
QNAP
TS-x51
Ethernet
null
Witam

Od wczoraj próbuję połączyć się z Qnap-em za pomocą Qbelt.
Wydaje mi się że wszystko poprawnie wypełniłem po stronie NAS oraz klienta.
Poniżej zdjęcia.
Nie wiem dlaczego cały czas mam okno informacyjne w trakcie łączenia z taką informacją "Niepoprawna nazwa użytkownika lub hasło"

vpn ustawienia.png

tak dobrze piszesz, teraz się zorientowałem --> nie miał uprawnień.

Ale nadal coś jest nie tak ...

Łącze się z zewnątrz programem fakturującym z bazą danych --> na OpenVPN wszystko śmiga, (tylko nie wiem dlaczego mam tylko 128bit)
a na QBelt, nie może połączyć się z bazą danych :(
Nie wiem czy połączenie działa ?

Po połączeniu nadal widnieje napis "połącz" a licznik stoi ,
zakładka bieżące połączenie jest przygaszone,
ale poniżej wykres prędkości na żywo sugeruje że jest połączenie ??

QBelt działąnie 1 .png

OpenVPN ustawienia.png

Sprawdź czy problem występuje też na innym kompie. Odpal wirtualke, zobacz czy na czystym Windows ten problem też występuje. Zalatuje jakimś konfliktem IP...
Ja już innych VPN'ów nie używam, tylko Qbelt.

przeciez konfiguracja QuFirewall jest opisana na forum wraz z obsługą Qbelt

spróbuj w sieci lokalnej połączyć się QVPN'em i zobacz czy problem nie dotyczy samego systemu Windows

Qvpn jest w porządku i działa - ALE zawsze lepiej postawić VPN na urządzeniu brzegowym, jeżeli jest taka opcja. Z reguły więcej mocy i umówmy się - router jest do tego przeznaczony. Ja na moim używam, nie mam w ogóle nawet ćwierć problemu. Żeby nie było - OpenVPN też mam odpalony i chodzi. Ale może kolega @dziadek-NET nie zrobił prozaicznej rzeczy, która odgrywa kluczową rolę w stabilności tunelu VPN a mianowicie MTU zwane również MSS (bez nagłówka IP i TCP). Jak tego nie ogarniesz, to VPN nie będzie stabilny.

spróbuj w sieci lokalnej połączyć się QVPN'em i zobacz czy problem nie dotyczy samego systemu Windows
Spróbowałem z innym komputerem połączyć się przez Qbelt. I hmmm na interfejsie programu od strony klienta pisało że połączony w Qnapie również pojawiło się połączenie ale niestety nie mogłem się połączyć z bazą MS SQL

Nie wiem gdzie jest różnica ale na ten moment OpenVPN działa bez problemu z MS SQL.
A może chciałbym zmienić na Qbelt ale nie wiem dlaczego jest ten problem z niewykrywaniem bazy jak by nie widział tego komputera lokalnego / virtualnego ?.

pracujesz zdalnie przez vpn z baza MsSql ?
tak na ten moment przez OpenVPN, przez sieć lokalną (światłowód ta sama miejscowość ten san dostawca światłowodu) nie działa ale przez operatora GSM działa wszystko idealnie hmmm.