Witam,
planuję zakup serwera NAS, póki co najbardziej skłaniam się właśnie ku QNAP'owi. Zanim jednak podejmę decyzję chciałbym upewnić się, że to co sobie wymysliłem będzie działać
Największym problemem w mojej aktualnej konfiguracji jest "archiwalny" sprzęt niezgodny z DLNA. W jego skład wchodzi monitor/telewizor Samsung z wejściem HDMI i cyfrowym wyjściem optycznym oraz wieża Yamaha z cyfrowym wejściem optycznym (jestem poza domem i nie pamiętam modeli). W dalszej kolejności chciałbym rozszerzyć to o Smart TV. To tak w skrócie. Póki co najbardziej zależy mi na odtwarzaniu filmów i muzyki. Najważniejsze założenia to:
- możliwość przeglądania zasobów filmowych i sterownie na smartphonie lub laptopie (ale nie na zasadzie sterowania TV)
- odtwarzanie muzyki bez konieczności włączania TV, przeglądanie zasobów muzycznych i sterownie smartphonem lub laptopem
Funkcjonalność którą oferuje np Popcorn Hour A-400 i oprogramowanie NMJ Navigator (Popcorn Hour - porównanie odtwarzaczy
I. Konfiguracja QNAP TS-269
Edit by kaktus
Z góryprzepraszam za przydługi post i dzięki za wszelkie wskazówki!
Pozdrawiam
planuję zakup serwera NAS, póki co najbardziej skłaniam się właśnie ku QNAP'owi. Zanim jednak podejmę decyzję chciałbym upewnić się, że to co sobie wymysliłem będzie działać
- możliwość przeglądania zasobów filmowych i sterownie na smartphonie lub laptopie (ale nie na zasadzie sterowania TV)
- odtwarzanie muzyki bez konieczności włączania TV, przeglądanie zasobów muzycznych i sterownie smartphonem lub laptopem
Funkcjonalność którą oferuje np Popcorn Hour A-400 i oprogramowanie NMJ Navigator (Popcorn Hour - porównanie odtwarzaczy
I. Konfiguracja QNAP TS-269
1. QNAP podłączony bezpośrednio przez HDMI z TV Samsung
II. Konfiguracja QNAP TS-210/211- Pod USB podłączony tuner DVBT
- Dostęp do HD station, TV Station, Music Station itp
- Cyfrowe wyjście optyczne w TV podłączone do Yamahy. Rozumiem że w tym połączeniu aby przeglądać i odtwarzać muzykę TV musi być włączony.
- Pod USB podłączona kompatybilna karta dźwiękowa (ubogi wybór). Wyjście karty dźwiękowej połączone z Yamahą. W jaki sposób przegląda się i odtwarza muzykę? Czy TV musi być włączony?
- Dokupienie DAC'a (koszt ok 1500zł) i spięcie z Yamaha. Możliwoś sterowania pilotem lub smartphonem.
- Jakieś inne opcje?
1. QNAP podłączony do Odtwarzacza Multimediów
Ponadto w drugim pokoju chciałbym umieścić Smart TV który po Wi-Fi ma odtwarzać multimedia (w tym filmy HD, i udostępnianą telewizję DVBT), bo nie mam tam żadnej infrastruktury. Czy to podoła?- Pod USB podłączony tuner DVBT
- Dostęp do Video Station, TV Station, Music Station itp
- Podłączony przez HDMI z TV
- Podłączony przez optyczne wyjście z Yamaha
Edit by kaktus
Z góry
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez moderatora: