Inf-Louis91

Passing Basics
Beginner
18 Marzec 2019
25
6
50
Odznaki
15
Gdańsk
QNAP
null
Ethernet
1 GbE
Poz.
1

Dzień dobry wszystkim,
zaszła potrzeba domowego przechowywania danych w 4 osobowej rodzinie.
Zastanawiam się nad zakupem jednego modelu TS-412 (bez dysków) cena, którą znalazłem to 700 - stan b. dobry
Co myślicie o tym modelu?
Chyba, że polecacie model TS-231P albo jakieś inne modele. Poproszę o info.

z góry dziękuje za pomoc,
Inf-Louis91

Wszystko zależy od tego, do czego oprócz przechowywania danych będziesz chciał ten serwer wykorzystać. Apetyt rośnie w miarę jedzenia, a model TS-412 parametrami (CPU, RAM) raczej nie grzeszy. Poszukaj i poczytaj podobne wątki - o ile dobrze kojarzę, wybór często pada na serię TS-251.

Dziękuje Ci, z tego co się dowiedziałem, to wspominany przeze mnie model TS-412 można wzbogacić o dodatkową pamięć RAM max 2GB.
Bo pierwotnie posiada 512MB, wiadomo, że to trochę za mało. Chciałbym kupić przyszłościowy seria T-251 to 2 dyski a 412 - 4. To już zawsze większe możliwości.

Pierwsza liczba w nazwie modelu to ilość dysków, tak więc TS-451 posiada 4 dyski;). Tak jak pisze kolega Spooky Spooky, radzę przemyśleć zakup i kupić jakiś model na procesorze Intela, tym bardziej, że jest apetyt na cztery wnęki. :Dumny:

Pierwsza liczba w nazwie modelu to ilość dysków, tak więc TS-451 posiada 4 dyski;). Tak jak pisze kolega Spooky Spooky, radzę przemyśleć zakup i kupić jakiś model na procesorze Intela, tym bardziej, że jest apetyt na cztery wnęki. :Dumny:
Czyli radziłbyś iść w ten model TS-412, ale on nie ma procesora Intel, tak?

Ogólnie radzimy przyjrzeć się np. serii TS-x51. Pierwsza cyfra w modelu oznacza liczbę zatok i tak modele TS-2xx są dwuzatokowe, TS-4xx są czterozatokowe, itd. Model TS-412 osobiście bym odradził - nie jest według mnie rozwojowy, choć na sam backup danych może być wystarczający.

Jak można podziękować komuś za post?
Jak najeżdżasz kursorem na kogoś odpowiedź to pojawia się lista.
upload_2019-3-18_12-32-49.webp

Jeśli planujesz zwykły serwer to można polecić TS-453Be
Jeśli planujesz maszyny wirtualne na serwerze to TVS-473

• Lubię to
Reakcje: 1 osoba
Mam do Was pytanie. Z racji tego, ze jestem początkujący i to mój pierwszy qnap jak w temacie to zapytam Was. Gdybybyla możliwość wirtualizacji ale nie musi być to warunek konieczny.
Jaki byście wybrali, mam kilka ofert nadesłanych. Ceny są oczywiście bez dysków:
- Qnap TS-412 - cena 400 zł
- Qnap TS-253A-4G - 1300 zł
- Qnap TS-251 - 900 zł
Dziękuje za pomoc i udzielone odpowiedzi.

TS-251 + rozbudowa RAM

ale nie szalałbym tam z wirtualizacją - tam są aż dwa core'y

Kolego jeśli kiedyś planujesz wirtualizację, to Twój serwer powinien zaczynać sie od TVS.... są przystosowane specjalnie do wirtualizacji. Polecam model TVS-473e-4G, QNAP TVS-473e-4G - SERWERY QNAP . 4GB RAM może wystarczyć, ale można zawsze rozbudować do 8GB
Do tego dwa dyski po 3TB czerwone WD i można śmigać.