- 6 Luty 2011
- 1 957
- 251
- 133
- 37
- QNAP
- TS-x53A
- Ethernet
- 802.11ac (Wi-Fi 5)
Jak do tego doszedłeś, też uważam że Video i Photo ma fatalny interfejs dla użytkownika.
Ps. Tak jestem informatykiem, ale nie po to kupiłem Q żeby spędzać grube godziny na tym jak odtworzyć bajkę dzieciom.
Rozmawiałem z znajomym i mówiłem mu że niestety musiałem zainstalować Plexa aby korzystać z filmów, ponieważ podstawowa aplikacja od Q nadal działa na Fleshu i nie ma kodeków. Okazuje się że oprogramowanie od S w standardzie ma to wszystko co ma Plex!
Jeśli chodzi o wideo to mam podłączonego NAS do TV po HDMI i tam mam zainstalowany Kodi z dodatkiem Plex Conector. Na Q mam zainstalowany Plex z dodatkiem Filmweb. Dzięki czemu stacjonarnie oglądam filmy po HDMI a zdalnie po Plex (na telefon zapłaciłem 20zł za aplikację). Jak rozmawiałem z znajomym to pytał się mnie po co mam takie machloje skoro u niego normalnie wszystko działa w standardzie, ba nawet sam mu napisy pobierał i nigdy się tym nie przejmował jakoś.
Dziś próbowałem udostępnić folder z zdjeciami. Jakie było moje zdziwienie że trzeba najpierw utworzyć galerię dopiero później udostępnić folder. Na S robi się to za pomocą dwóch naciśnięć myszy, bez żadnych problemów itp.
Jeśli chodzi o DS na Q używam aplikacji rTorrent, niestety podstawowa apikacja nie spełnia moich wymagań. O tym te rozmawiałem z znajomym i jak pokazywał, mu wszystko działa i również nie może na to narzekać.
Tak jak mówiłem, wszystko działa, ale wykorzystuje innych aplikacji niż tych co dał producent. Ponieważ dziś straciłem z 30 minut życia by udostępnić zdjęcia z wakacji, stwierdzam że Q powinien napisać swoje aplikacje całkowicie od nowa bo w porównaniu do S to jakiś żart i nieporozumienie.
Mi na Q przede wszystkim brakuje gotowego klienta do poczty mailowej. Na S po 15 minutach pracy masz klienta poczty. Brakuje mi również kalendarza i kilku programów do Office.
Na Q mam za to HDMI i Kodi, oraz możliwość dokonania tego co ma S w standardzie ale okrężną drogą. Do tego cały czas się zbieram z wirtualizacją jakiegoś systemu operacyjnego. Okazuje się ze na S w wkrótce będzie taka możliwość. Możliwe że jeśli S miałby HDMI i Kodi to w ogóle nie rozważał bym w przyszłości zakupu Q.