nie wiem jakie sa logi bo nie widać go z sieci
, jedynie mogę podłączyć monitor i wrzucić fotkę co tam się pojawia
,co wiecej wrocilo wszystko do ustawien fabrycznych jak go wystartowalem bez dyskow
Tego chciałem - nie powinnien widzieć wcale dysków (jeśli je odłączyłeś).
Wgrywanie FW w ten sposób spowoduje update DOMu, a jak wyłączysz QNAPa po wgraniu FS z sukcesem i wepniesz dyski, włączysz, to powinien odczytać sobie dane z konfiguracją i ruszyśc dalej.
To skąd wiesz że jest w ustawieniach fabrycznych ?Qfinder qnapa nie znajduje
Z tego co widze to chyba padl mi jeden dysk i na ekranie jedzie bledami i caly czas mam na wyswietlaczu mount volume, czy wyciagniecie uszkodzonego dysku na wylaczonym qnapie i uruchomienie go bez tego uszkodzonego dysku jest dobrym pomyslem? To jest raid 5 wiec powinien zadzialac bez jednej sztuki..
Jeszcze mam takie pytanie , mam w qnapie raid5, system w logach na dysku nr 4 zglasza mi bledy, wymieniam go profilaktycznie, po wymianie dysku na nowy macierz musi sie odbudowac co jest jasne. Niestety w czasie odbudowy pada mi dysk nr 2! Co zrobic z takim czyms? Ratowac sie rstudio czy zaryzykowac i podlozyc mu ten dysk nr 4 ktory byl wczesniej w macierzy ?? Dodam, ze za ktoryms tam restartem ten dysk nr 2 ozyl i macierz byla dostepna razem z danymi. Natomiast jak juz wstanie to na www macierz jest NIEAKTYWNA i moge tylko zrobic PRZYWROC, czy nie popsuje wiecej?
Help please
Doklejam obrazki z qnapa, te komunikaty pojawiaja sie w kolko, nic sie nie zmienia, mounted volume na wyswietlaczu non stop..

Help please

nie!
Zamiane dysków robisz HOTSWAP - w czasie pracy systemu - na żywca dysk wyciagasz, monutujesz nowy, RAID powinien zacząć odbudowę.
Jeśli się wysypuje kolejny dysk, sorry, jest problem.
Całkiem nie dawno był bardzo podobny temat - skończyło sie na data recovery w firmie zewnętrznej
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 732
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
"When the NAS is configured as RAID 5 (or RAID 6, 10) and any number of hard drives is uplugged from the server accidentally, you can plug in the same hard drives into the same drive slots and click ‘Recover’ to recover the volume status from ‘Not active’ to ‘Degraded mode’."
RAID from other competitors will crash and cause data loss if you unplug more than the allowed disk numbers in RAID.
RAID Recovery is available for QNAP NAS models with HDD hot-swap function.
Patrz dokumentacja QNAP
Mariusz, te obrazki pokazuja sie przy starcie qnapa jak bootuje jego system, podpiety monitor
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 732
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Nie sugeruj się loaderem i startem systemu. Komunikaty startowe są wyświetlane w trybie debugowania, a wiele "błędów" jest wyświetlane podczas zdrowego startu. Dlatego obecne modele serwerów mają wyłączy stdout w post screenie.