Rozwiązany Samoistnie restartuje sie macierz TS-419P+, firmware 4.1.0

Dyskusja w 'Inne' rozpoczęta przez użytkownika JulekP, 6 Czerwiec 2014.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:12
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Cofnij firmware.
     
  2. mil3k
    Offline

    mil3k Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    17:12
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419P+
    Ethernet:
    null
    TS-419P+ null
    Zajrzałem do SMART dysku i pokazuje mi, że trzeci dysk nie będący w RAID ma problem z Raw Read Error Rate. Do tego wykonywana jest synchronizacja macierzy RAID.
    Wyjmę ten dysk i zobaczę czy nadal będą te restarty.
     
  3. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:12
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
  4. mil3k
    Offline

    mil3k Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    17:12
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419P+
    Ethernet:
    null
    TS-419P+ null
    Zostawiłem tylko dyski z RAID, które się synchronizują i właśnie miałem kolejny samoistny restart.
     
  5. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:12
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    sprawdź zasilacz
     
  6. mil3k
    Offline

    mil3k Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    17:12
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419P+
    Ethernet:
    null
    TS-419P+ null
    Wyjąłem w Poniedziałek dysk z błędami SMART. NAS zrestartował się po 1,5 godziny. Do dzisiaj miał 5 restartów.

    Pozostał do sprawdzenie już tylko zasilacz. Jak mogę go sprawdzić?
     
  7. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:12
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
  8. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    887
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    18:12
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    pytanie ile Amp ma pod obciazeniem :] i czy znamionowy prad 20V sie nie zmieni np. na 18V.
     
  9. mil3k
    Offline

    mil3k Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    17:12
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419P+
    Ethernet:
    null
    TS-419P+ null
    Chyba czas aby Qnap poszedł do żyda i przesiadka na coś innego. Od 29/04 69 samoczynnych restartów.
    Robię downgrade do 4.1.0 i zobaczę czy nadal restartuje.

    Edit: Dopiero zobaczyłem, że topic jest o 4.1.0... Chyba jak skończę, właśnie rozpoczęty downgrade będę musiał cofnąć dalej aż do 4.0.7.

    Edit2: 4.0.7 już pracuje, czekam czy pojawią się samoczynne restarty.

    Edit3: Minęło już 28 godzin od downgrade'u i NAS się jeszcze ani razu nie zrestartował. Dam mu jeszcze szansę, może się zrestertuje.